Χαλκιδική: Χαμένη η σεζόν για τα κάμπινγκ – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

21 Ιουλίου, 2020
Χαλκιδική: Χαμένη η σεζόν για τα κάμπινγκ - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές - Η ελπίδα για Βαλκάνιους διαψεύστηκε - Ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα κάμπινγκ

Αισθάνονται μέρος της φύσης, λατρεύουν να κοιμούνται κάτω από τα αστέρια, έχουν έντονο το αίσθημα της ελευθερίας όταν ο περιβάλλον χώρος είναι γεμάτος δέντρα ενώ το άκουσμα του παφλασμού της θάλασσας τους δημιουργεί γαλήνη. Οι καλοκαιρινές διακοπές για αυτούς είναι συνυφασμένες με τη φύση και την ηρεμία που προσφέρει η σύνδεση τους με αυτήν. Ο λόγος για όσους επιλέγουν τα κάμπινγκ και την αυτονομία που υπόσχεται, για τις διακοπές τους. Φέτος θα μπορούσε, λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης ελέω του κορωνοϊού, να ήταν η χρονιά τους, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι τουρίστες – λάτρεις της φύσης φτάνουν με το σταγονόμετρο στα οργανωμένα κάμπινγκ.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου φαίνεται να στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη τουριστική χρονιά και φέτος να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από το «Βατερλό», όπως το χαρακτηρίζουν.

Η πορεία της πανδημίας στέρησε τους κατασκηνωτές της άνοιξης από τα κάμπινγκ, με αποτέλεσμα στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προσβάσιμες οδικώς να περιμένουν τους Βαλκάνιους, για να σώσουν την παρτίδα. Κάτι που όμως δεν φαίνεται να πραγματοποιείται εξαιτίας των περιορισμών που έχουν τεθεί για την είσοδο στη χώρα.

Όπως λένε άνθρωποι του χώρου η φετινή χρονιά για το κάμπινγκ είναι σχεδόν χαμένη, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς πως χάθηκαν οι μήνες της άνοιξης που αποτελούν τους καλύτερους μήνες για τον περιηγητικό τουρισμό, τότε η εικόνα για την εξέλιξη φαίνεται ακόμη πιο θολή. Σύμφωνα με τους ίδιους η πλειονότητα των κρατήσεων είναι ακυρωμένη καθώς οι περισσότεροι φοβούνται να ταξιδέψουν λόγω των άγνωστων συνθηκών που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Θέλοντας να αποτελέσουν δέλεαρ έστω και της τελευταίας στιγμής κάποιοι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το κάμπινγκ ρίχνουν τις τιμές ή τις διατηρούν στα περσινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν κάνει έξοδα, προκειμένου να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής που απαιτεί η προσπάθεια για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάνοντας μία αναζήτηση σε δημοφιλείς ιστοσελίδες κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου για διακοπές σε τροχόσπιτο στη Νέα Καλλικράτεια η τιμή ανά βραδιά ξεκινά από 31 ευρώ, ενώ σε σκηνή κοντά στο χωριό Ψακούδια είναι στα 15 ευρώ. Η τιμή ανά βραδιά για τροχόσπιτο, το ίδιο διάστημα, που μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις επισκέπτες στη Σωζόπολη είναι στα 68 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις αν πρόκειται για τροχοβίλα οι τιμές αυξάνονται ξεπερνώντας τα 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Στα Νέα Ρόδα η διαμονή σε τροχόσπιτο, μπροστά στη θάλασσα αγγίζει τα 97 ευρώ το βράδυ, στη Γερακινή τα 60 ευρώ, ενώ στον Νέο Μαρμαρά τα 115 ευρώ.

Στη Συκιά φτάνει τα 85 ευρώ ανά βραδιά, στον Άγιο Νικόλαο, στη Σιθωνία, τα 95 ευρώ, ενώ στο Καλαμίτσι σε τροχόσπιτο τεσσάρων ατόμων μπροστά στη θάλασσα αγγίζει τα 88 ευρώ. Σε τροχοβίλα 6 ατόμων η τιμή αποτιμάται στα 125 ευρώ.

Σε κάποιες περιπτώσεις κάμπινγκ προσφέρουν τιμές πακέτο για όλη τη χρονιά. Ενδεικτικά σκηνή για δυο άτομα με ρεύμα αποτιμάται στα 950 ευρώ ενώ τροχόσπιτο 1ης σειράς στα 1730.

Οι τιμές εξαρτώνται από το τι θα διαλέξει ο επισκέπτης (τροχόσπιτο, σκηνή, τροχοβίλα κλπ) και τις παροχές που θα του προσφέρει η διαμονή του κοντά στη φύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Χαλκιδική υπάρχουν περί τα 32 κάμπινγκ, με συνολικά περίπου 10.000 θέσεις.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για κάμπινγκ και κατασκηνώσεις

Για τα κάμπινγκ και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Σε κάθε κάμπινγκ πρέπει να υπάρχει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού, ενώ θα υπάρχει ένας υπεύθυνος.

• Θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να διανέμονται στο προσωπικό του κάμπινγκ ανάλογα με τα καθήκοντά του, μαζί με τις οδηγίες για την ορθή χρήση τους.

• Ενημέρωση των πελατών για την υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας

Εξάλλου θα λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης. Ενδεικτικά:

• Η χρήση υφασμάτινης μάσκας συνίσταται να εφαρμόζεται από το προσωπικό, τους πελάτες και κάθε άλλο άτομο το οποίο εισέρχεται στους εσωτερικούς στεγασμένους χώρους του καταλύματος.

• Στην είσοδο των εσωτερικών στεγασμένων κοινόχρηστων χώρων του καταλύματος πρέπει να υπάρχουν σταθμοί αντισηπτικών.

• Η κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρου τηρείται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεταξύ των ατόμων που δεν ανήκουν στη ίδια οικογένεια ή παρέα ή και δεν διαμένουν στο ίδιο κατασκηνωτικό μέσο.

• Οποιαδήποτε παράβαση των οδηγιών και κανονισμών θα πρέπει να αναφέρεται στο αρμόδιο άτομο της κατασκήνωσης.

• Το προσωπικό του κάμπινγκ θα είναι ενημερωμένο και εκπαιδευμένο ανάλογα με τα καθήκοντά του στα εξής: στο σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού, στη χρήση μέσων ατομικής προστασίας, στην εφαρμογή της ατομική υγιεινής και της κοινωνικής απόστασης, καθώς και στους λοιπούς ειδικούς κανονισμούς του κάμπινγκ για την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19.

Η απόσταση μεταξύ κάθε μορφής κατασκηνωτικού μέσου (τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα, σκηνές, κτλ.) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα από την πόρτα εισόδου του κατασκηνωτικού μέσου και 3 μέτρα από κάθε άλλη πλευρά του.

Εναλλακτικά πρέπει ο αριθμός πελατών συμπεριλαμβανομένων και των μόνιμων πελατών να μειωθεί κατά 20% από την εγκεκριμένη δυναμικότητα σε άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προαναφερόμενες αποστάσεις 5 μέτρων και 3 μέτρων. Η κοινωνική απόσταση των 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων που δεν μένουν στο ίδιο κατασκηνωτικό μέσο ή οικίσκο πρέπει επίσης να εξασφαλίζεται σε όλους τους χώρους.

Ρεπορτάζ. voria.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ