«Βροχή» πλειστηριασμών σε ξενοδοχεία! Από ελληνικά σε… γερμανικά χέρια στη συνέχεια…

24 Σεπτεμβρίου, 2018
«Βροχή» πλειστηριασμών σε ξενοδοχεία! Από ελληνικά σε… γερμανικά χέρια στη συνέχεια…
Συνεχίζεται το «τσουνάμι» λουκέτων σε ξενοδοχειακές μονάδες, με δεκάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη να βρίσκονται προ οριστικού κλεισίματος από πλειστηριασμούς

 «Βροχή» πλειστηριασμών σε ξενοδοχεία! Από ελληνικά σε… γερμανικά χέρια στη συνέχεια…

Συνεχίζεται το «τσουνάμι» λουκέτων σε ξενοδοχειακές μονάδες, με δεκάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη να βρίσκονται προ οριστικού κλεισίματος από πλειστηριασμούς μέσα στο φθινόπωρο 2018.

Η εκποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται λόγω συσσωρευμένων χρεών, με τους πλειστηριασμούς να έχουν αυξηθεί σημαντικά στα ξενοδοχεία όλης της Ελλάδας. Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό γεννά το γεγονός ότι πλέον οι πλειστηριασμοί έχουν αρχίσει να κατακλύζουν και την Κρήτη, ένα από τα πλέον τουριστικά νησιά της Ελλάδας, που διαθέτει ισχυρή παρουσία στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας!

Ο καθοριστικός ρόλος του AirBnb

Ανάμεσα στις βασικές αιτίες για τους πλειστηριασμούς ξενοδοχειακών μονάδων ελέω χρεών, πέρα από τη δυσβάσταχτη φοροεισπρακτική λογική του κράτους, θεωρείται και η ολοένα αυξανόμενη επέλαση του φαινομένου εκμίσθωσης κατοικιών μέσω Airbnb.

Φυσικά αυτό το φαινόμενο είναι συνολικό σε όλη τη χώρα, αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με πρόεδρο του ΞΕΕ Αλέξανδρο Βασιλικό, ο αριθμός κλινών των σπιτιών που προσφέρονται για τουριστική μίσθωση στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει ξεπεράσει τον αριθμό ξενοδοχειακών κλινών!!! Γεγονός που εξηγεί γιατί τους φετινούς θερινούς μήνες, η σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα αντιστοιχούσε σε μειωμένη πληρότητα στα ξενοδοχεία!

Η ανάλυση των αφίξεων κατοίκων του εξωτερικού στο αεροδρόμιο έδειξε ότι το 2017, το 54% ήρθε στην Αθήνα για αναψυχή, 15% για επαγγελματικούς λόγους και το 30% μεταφέρθηκε απευθείας (transfer) σε άλλο προορισμό της Ελλάδας, κυρίως – όσον αφορά ταξιδιώτες αναψυχής – Σαντορίνη, Μύκονο, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ρόδο.

«Βροχή» πλειστηριασμών στην Κρήτη!

Ο έως τώρα αθέμιτος ανταγωνισμός με τους κανόνες που ίσχυαν για AirBnb, σε συνδυασμό με την οικονομική αστάθεια και η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων στο σύνολό τους, ήταν αναπόφευκτο να συμπαρασύρουν με μαθηματική ακρίβεια πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον «γκρεμό»…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στους σχετικούς πίνακες, οι πλειστηριασμοί που αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά ή εν μέρει στον ξενοδοχειακό κλάδο φτάνουν τους 101, από τους οποίους 73 έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες 40 μέρες (μέχρι 31 Οκτωβρίου)! Όπως προκύπτει από την αναγωγή των σχετικών στοιχείων, οι πλειστηριασμοί αφορούν συνολικά 41 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες πρόκειται να βγουν «στο σφυρί» μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018!

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη νέα φετινή αύξηση μεγεθών του ελληνικού τουρισμού, ραγδαίες ανακατατάξεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά: η οικονομική κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδας, μαζί με την εντεινόμενη προσπάθεια των τραπεζών να… βρουν λύση στα ξενοδοχειακά δάνεια, αξιοποιώντας το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ισχυρά επενδυτικά funds από το εξωτερικό για τον κλάδο αναμένεται να προκαλέσουν δραματικές αλλαγές στην έως τώρα κατάσταση…

Στο βάθος… Γερμανία!

Ενδεικτικό για την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί, είναι το παράδειγμα ενός από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Κρήτης, το Malia Beach στα Μάλια, της οικογένειας Πολένη, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του γερμανικών συμφερόντων tour operator, Alltours. Η συμφωνία επισφραγίστηκε με τις τελικές υπογραφές, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συζητήσεων που ήταν σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το συγκρότημα που πωλήθηκε, έχει ενοικιαστεί από γνωστό τουριστικό επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ρωσική αγορά και το συμβόλαιο του ενοικίου λήγει το 2023!

Φυσικά, το Malia Beach είναι το τρίτο ξενοδοχείο που συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της Alltours, μετά την εξαγορά πέρυσι του τετράστερου Zorbas Village και την διαχείριση του επίσης τετράστερου Carolina Mare στο Σίσσυ.

Καθόλου τυχαία αυτή η επέλαση, αφού όπως δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος των Allsun Hotels: «Η Alltours αποκτά με τον τρόπο αυτό περαιτέρω παρουσία στην Ελλάδα. Επεκτεινόμαστε σ’ έναν προορισμό ο οποίος δείχνει ισχυρά σημάδια ανάπτυξης».

Τελικά… ξεπουλάμε τα πάντα;

Όπως γίνεται φανερό πλέον ακόμα και σε όσους θέλουν να εθελοτυφλούν, η ελληνική τουριστική «βιομηχανία» κινδυνεύει άμεσα με… εξαφάνιση, αν συνεχίσει με αυτό τον τρόπο. Τα χρέη σε συνδυασμό με τη φορολογική πίεση και τους αθέμιτους όρους με τους οποίους παίζεται η παρτίδα, αναγκάζουν σε… εθελούσια έξοδο τους ιδιοκτήτες, παραδίδοντας ουσιαστικά ένα «υπερόπλο» που οφείλει να διαθέτει η ελληνική οικονομία. Τελικά η πιο δόκιμη λύση που έχει βρει το κράτος για να τονώσει την ελληνική οικονομία, να μειώσει την ανεργία ή να αναβαθμίσει τις εργασιακές συνθήκες είναι… ξεπουλήσει μία προς μία όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας;     

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους