«Βροχή» από υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων 2018

17 Δεκεμβρίου, 2018
«Βροχή» από υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων 2018
Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν, μεταξύ άλλων, όλα τα καταστήματα εστίασης στη διάρκεια των γιορτών, αφού θα εντατικοποιηθεί η διενέργεια υγειονομικών ελέγχων

 «Βροχή» από υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων 2018

εγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν, μεταξύ άλλων, όλα τα καταστήματα εστίασης στη διάρκεια των γιορτών, αφού θα εντατικοποιηθεί η διενέργεια υγειονομικών ελέγχων.

Οι επιχειρήσεις κατατάσσονται βάσει της επικινδυνότητας η οποία σχετίζεται με το είδος του τροφίμου, την δραστηριότητα, το μέγεθος της επιχείρησης και έχουν την υποχρέωση του συστήματος αυτοελέγχου ώστε να εξασφαλίζουν ότι όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής.

Οι επιδημίες τροφιμογενών νοσημάτων συνδέονται με την κατανάλωση φαγητού σε διάφορα είδη επιχειρήσεων. Η ελλιπής υγιεινή, συχνά σε συνδυασμό με τη κακή διαχείριση τροφίμων και τον ακατάλληλο έλεγχο θερμοκρασίας, είναι αιτία μόλυνσης τροφίμων από διαφορετικές μικροβιολογικές, χημικές ή φυσικές προσμίξεις.

Οι Υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων καλούνται ενόψει των εορτών να εντατικοποιήσουν τους Υγειονομικούς Ελέγχους που ήδη διενεργούν και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου των επιχειρήσεων να δοθεί προτεραιότητα σε:

όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών

χώρους εκδηλώσεων

επιχειρήσεις αναψυχής

οχήματα μεταφοράς προϊόντων

προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται είτε σε υπαίθριους είτε σε κλειστούς χώρους για τις αγοραστικές ανάγκες των Εορτών καθώς

πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων και σε

καταλύματα επισκεπτών –τουριστών και γενικότερα σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι θα γίνονται με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα και θα αφορούν κυρίως στον έλεγχο τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι ελεγκτές πρέπει να επιδεικνύουν πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, αλλά και με πιστή εφαρμογή της σχετικής ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Για τον ίδιο σκοπό, οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι οικείες Περιφέρειες  παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους