«Βροχή» από ελέγχους και πρόστιμα στην εστίαση αναδεικνύουν τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας

2 Οκτωβρίου, 2018
«Βροχή» από ελέγχους και πρόστιμα στην εστίαση αναδεικνύουν τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας
«Βροχή» από πρόστιμα για μια σειρά από παραβιάσεις σε καταστήματα εστίασης έφεραν τα αποτελέσματα ελέγχων από αρμόδιους φορείς, με την αδήλωτη εργασία να ξεχωρίζει

 «Βροχή» από ελέγχους και πρόστιμα στην εστίαση αναδεικνύουν τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας

«Βροχή» από πρόστιμα για μια σειρά από παραβιάσεις σε καταστήματα εστίασης έφεραν τα αποτελέσματα ελέγχων από αρμόδιους φορείς, με την αδήλωτη εργασία να ξεχωρίζει στις περισσότερες περιπτώσεις.  

Πιο συγκεκριμένα, στο 26,9% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό διαπιστώθηκαν συνολικά παραβάσεις έπειτα από 4.815 ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε όλο το διάστημα της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, δηλαδή από 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου 2018. Από τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκαν 1.049 πρόστιμα ύψους 4.339.072,89€ ενώ σε άλλες 117 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καθολική εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, στοχεύοντας κάθε μορφή παραβατικότητας. Οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να προβούν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας μπορούν να καλέσουν στο 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στα «χέρια» για την απόδειξη…!

Πέρα από την αδήλωτη εργασία, ωστόσο, η μη έκδοση νόμιμης απόδειξης είναι ακόμα ένα φαινόμενο που απορρέει από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Όσο μάλιστα οι έλεγχοι εντείνονται, άλλο τόσο κινδυνεύουμε να γίνουμε μάρτυρες ακραίων περιπτώσεων όπως με τους δύο υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, οι οποίοι το βράδυ της Κυραικής 23/9 σε έλεγχο που επιχείρησαν σε ταβέρνα στην Αθήνα, δέχθηκαν άγρια επίθεση από τους ιδιοκτήτες!

Οι δύο υπάλληλοι ζήτησαν όσα παραστατικά προβλέπονται, ώστε να κάνουν τον έλεγχό τους, όμως, η τροπή της συζήτησης οδήγησε σε διαφωνία, η οποία κατέληξε σε κανονική επίθεση ξυλοδαρμού των ιδιοκτητών εναντίον τους (!), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία συνέλαβε τους φερόμενους ως δράστες και τους οδήγησε στο Τμήμα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Απαιτείται πιο ουσιαστική λύση!

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, ο τρόπος της άκρατης φοροεισπρακτικής λογικής που ακολουθεί το κράτος, σε συνδυασμό με τον κλοιό ελέγχων σε όλα τα επίπεδα, περισσότερο συντηρεί έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος συμπαρασύρει καλούς και κακούς επιχειρηματίες, παρά δίνει λύση στο πρόβλημα. Η σαφής υποχρέωση των καταστηματαρχών να φροντίζουν για τα δικαιώματα του προσωπικού τους ή να αποδίδουν τα απαραίτητα παραστατικά πρέπει να συνυπάρχει με μια πολιτική ανάπτυξης που ευνοεί τον Έλληνα επιχειρηματία και δεν υποσκάπτει το έργο του σε κάθε φάση. Εξάλλου στόχος των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των σωστών επιχειρηματιών και όχι απλώς η «παγίδευση» ενός καταστήματος. Σε ένα πραγματικό πλαίσιο ανάπτυξης, το ίδιο το σύστημα θα ξέβραζε όσους επιχειρηματίες δεν ανταποκρίνονταν στις υψηλές απαιτήσεις της δουλειάς τους. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους