Βουτιά 13,6% στις ώρες εργασίας σε τουρισμό και εστίαση το α’ τρίμηνο

22 Ιουνίου, 2020
NCxFpETIgGSuMwiuRf08he8KTF9QSW8ZVorHeASn
Σε ελεύθερη πτώση ο δείκτης απασχόλησης στις κατασκευές με υποχώρηση 22,3%, με αυτόν τουρισμού και εστίασης να αποδυναμώνεται 13,2%, ενώ άνοδο 4,5% σημείωσε στον τομέα της μεταποίησης.

Κάτι παραπάνω από αρνητικά θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα προσωρινά στοιχεία για την απασχόληση σε 10 κλάδους στο α’ τρίμηνο, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Πέραν από τη μεγάλη πτώση του δείκτη απασχολούμενου σε επτά εξ αυτών, σημαντική είναι και η πτώση στις ώρες εργασίας, γεγονός αρκετά ανησυχητικό εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου το lockdown ήταν μόλις μία εβδομάδα.

Βάσει των στοιχείων της στατιστικής αρχής οι ώρες εργασίας σε τουρισμό και εστίαση υποχώρησαν κατά 13,6% στο α’ τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Ανάλογα αρνητικά ήταν τα στοιχεία και για τον δείκτη απασχόλησης, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στον κλάδο των κατασκευών (-22,3%), στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (-13,2%) και στη μεταφορά και αποθήκευση (-7,3%).

Κατά 7% μειώθηκε ο ίδιος δείκτη στον κλάδο παροχής νερού, επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης. Στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες η μείωση είναι της τάξης του 6,5%.

Στον αντίποδα, αύξηση στον δείκτη απασχόλησης σημειώθηκε στη μεταποίηση (4,5%), στην ενημέρωση και επικοινωνία (1,5%) και στα ορυχεία – λατομεία (0,8%).

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους