«Βαρύ» πρόστιμο σε εταιρείες τηλεφωνίας από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για «ενοχλητικές» κλήσεις προώθησης υπηρεσιών

19 Οκτωβρίου, 2018
«Βαρύ» πρόστιμο σε εταιρείες τηλεφωνίας από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για «ενοχλητικές» κλήσεις προώθησης υπηρεσιών
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε παραπονεθεί για τις ενοχλητικές κλήσεις σε «άκυρες» ώρες από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που προσπαθούν να πλασάρουν τις υπηρεσίες τους

 «Βαρύ» πρόστιμο σε εταιρείες τηλεφωνίας από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για «ενοχλητικές» κλήσεις προώθησης υπηρεσιών

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε παραπονεθεί για τις ενοχλητικές κλήσεις σε «άκυρες» ώρες από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που προσπαθούν να πλασάρουν τις υπηρεσίες τους. Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί «που βρίσκουν τα τηλέφωνά μας»! Και κυρίως, πόσες φορές δεν είπαμε αγανακτισμένοι ότι κάποια στιγμή πρέπει να τιμωρηθούν γι’ αυτές τις εκβιαστικές τακτικές, που παραβιάζουν ουσιαστικά την ίδια την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Η «απάντηση» σε όλα αυτά ήρθε με… το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε κάποιες από τις γνωστότερες εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας λόγω των μη σύμφωνων με τη νομοθεσία κλήσεων που πραγματοποιούσαν για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών

Η Αρχή, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, προχώρησε σε συντονισμένη δράση ελέγχων σε εταιρείες για τις οποίες είχε λάβει μεγάλο αριθμό παραπόνων αναφορικά με μη ζητηθείσες τηλεφωνικές κλήσεις, με σκοπό την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ελέγχθηκε η δραστηριότητα των εταιρειών Wind, Vodafone, OTE και Cosmote με επιτόπιο έλεγχο τόσο στις εγκαταστάσεις των ίδιων των εταιρειών όσο και στις εγκαταστάσεις συνεργαζόμενων με αυτές εταιρειών πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων.

Από τους ελέγχους, η Αρχή συνέλεξε πλήρη αρχεία των κλήσεων που διενεργήθηκαν, τα οποία και αντιπαρέβαλε με τα μητρώα του άρθρου 11 του ν. 3471/2006 (μητρώα «opt-out»), που τηρούν οι πάροχοι υπηρεσίας τηλεφωνίας. Από την εν λόγω αντιπαραβολή προέκυψε, για τις εταιρείες Wind, Vodafone, OTE και Cosmote μεγάλος αριθμός μη νόμιμων κλήσεων.

Παράλληλα, η Αρχή εξέτασε τις διαδικασίες που εφαρμόζoυν οι εν λόγω εταιρείες και έκρινε ότι, αν και έχουν βελτιώσει κάποιες από αυτές, δεν εφαρμόζουν στην πράξη κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πλήρη νομιμότητα της δράσης τους, ενώ είχαν στη διάθεσή τους ικανό χρονικό διάστημα από την έκδοση και κοινοποίηση των Αποφάσεων 66, 65, 63 και 64/2016, αντίστοιχα για κάθε εταιρεία, οι οποίες είχαν πραγματευθεί το ίδιο ζήτημα.

Η Αρχή επέβαλε στην κάθε εταιρεία (Wind, Vodafone, OTE και Cοsmote) πρόστιμο 150.000€ για το σύνολο των παραβιάσεων, το οποίο αποτελεί το μέγιστο δυνατό πρόστιμο σύμφωνα με την προ Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων νομοθεσία, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις ανάγονται στην περίοδο πριν την εφαρμογή του.  

Ας γίνει αυτό ένα μάθημα και μια αρχή τόσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όσο και για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κάθε εταιρίας.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους