Τριπλασιάστηκαν φέτος οι ανήλικοι εργαζόμενοι στον Ν. Λασιθίου- Οι περισσότεροι απασχολούνται στην εστίαση και την ξενοδοχεία

16 Αυγούστου, 2022
Σερβιτόροι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

100 περίπου βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων εξέδιδε η Επιθεώρηση Εργασίας Νομού Λασιθίου, ετησίως, τα τελευταία χρόνια. Φέτος, όμως, έχει εκδώσει περίπου 300 στον Νομό Λασιθίου, όπως δήλωσε στο anatolh.com, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιάννης Λασιθιωτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό – μας είπε – ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (το 2003 που διορίστηκε συγκεκριμένα) η Επιθεώρηση Εργασίας δεν εξέδιδε πάνω από 15 βιβλιάρια…

Έρχονται με διάθεση και χαμόγελο

«Δεν καταλαβαίνω, όμως, γιατί η εργασία ανηλίκου, μπορεί να εκληφθεί ως πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Λασιθιωτάκης και πρόσθεσε: «Τα παιδιά που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να εργαστούν κατ’ αρχήν προσέρχονται με γονέα και δεν προσέρχονται στην Υπηρεσία μας καταναγκαστικά. Τα περισσότερα εμφανίζονται με όρεξη, είναι χαμογελαστά και πάνε να δουλέψουν. Δεν το θεωρώ, κατ’ ανάγκην, πρόβλημα… Εάν ακούγαμε ότι υπάρχουν περιστατικά εκμετάλλευσης της εργασίας τους, ότι δηλαδή δεν πληρώνονται ή αν εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες, τότε αυτό είναι πρόβλημα.»

Το Εργατικό Ηρακλείου

Να σημειώσουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την εργασία ανηλίκων ως «μείζον κοινωνικό πρόβλημα όπως εξελίσσεται στον νομό Ηρακλείου (νόμιμη ή παράνομη) δημιουργώντας τριτοκοσμικές εικόνες, που μας προσβάλλουν ως κοινωνία αλλά και ως εικόνα στα μάτια εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τον τόπο μας. Μόνο οι αιτήσεις μέσω της νομίμου οδού έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2020, οπότε και είχαν γίνει 120 αιτήσεις. Το 2021 έγιναν 385 αιτήσεις, ενώ για φέτος οι αιτήσεις έχουν ήδη φτάσει τις 727 και προβλέπεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν ξεπεράσει τις 1000 στο Νομό Ηρακλείου», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προσθέτοντας ότι, «από επιτόπιους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων, που αφορούν αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία σε δουλειές που δεν επιτρέπονται για ανηλίκους, όπως μηχανουργεία, λάντζα, παραλίες κτλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ξενοδοχείο στην Ανάληψη Χερσονήσου, του οποίου το 1/5 του προσωπικού, που απασχολεί είναι ανήλικες. Μεγάλη, όμως, κοινωνική πληγή αποτελούν και άλλοι κλάδοι, όπως οι κατασκηνώσεις, ο επισιτισμός κτλ που στην πλειοψηφία τους απασχολούν ανηλίκους εργαζομένους, ως φθηνά εργατικά χέρια», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.

Το Ε.Κ.Η. είναι αποφασισμένο εκτός από τη δημόσια καταγγελία, να προχωρήσει στην ανάδειξη του ζητήματος της απασχόλησης εργασίας ανηλίκων στην κυβέρνηση, ενώ από κοινού με την ΓΣΕΕ θα αποστείλουν και σχετικό έγγραφο-καταγγελία και στο διεθνές Γραφείο Εργασίας, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Οι μισθοί

Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας Λασιθίου εξήγησε ότι πλέον ο κατώτερος μισθός δε διαχωρίζει ηλικία (άνω και κάτω των 25 ετών). Το ζήτημα που μπορεί να προκύψει στα ξενοδοχεία είναι η μη εφαρμογή της συλλογικής κλαδικής σύμβασης, η οποία όμως δε συμπεριλαμβάνει τους ανήλικους. Υπάγονται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και τον κατώτατο μισθό, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «πρόβλημα», είπε ο κ. Λασιθιωτάκης.

«Από την άλλη, ένας νεοεισερχόμενος σε μια δουλειά, είναι λογικό ως εκπαιδευόμενος, να μη μπει κατ’ ευθείας στους πίνακες των κανονικώς αμειβομένων. Η ποιότητα εργασίας που ένας ανήλικος μπορεί να προσφέρει σε ένα εστιατόριο 5άστερου ξενοδοχείου, προφανώς είναι υποδεέστερη της εργασίας κάποιου που έχει 4-5 χρόνια προϋπηρεσίας. Η υπαγωγή του ανηλίκου στον κατώτατο μισθό καθορίζεται και από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Εάν το Ε.Κ.Η. έχει συγκεκριμένα περιστατικά ανηλίκων εργαζομένων που αφορούν υπερεργασία και καταποντισμένους μισθούς, θα πρέπει να το διερευνήσουν», είπε ο κ. Λασιθιωτάκης, τονίζοντας ότι «εγώ στο Ν. Λασιθίου δεν έχω λάβει τέτοια καταγγελία».

Δεν βρίσκουν προσωπικό

Ρωτήσαμε τον επιθεωρητή εργασίας πού αποδίδει το φαινόμενο της εισόδου στην εργασία πλέον όλο και περισσότερων παιδιών. Απάντησε ότι το 80% των ανήλικων εργαζομένων εντοπίζονται στον κλάδο της εστίασης και των ξενοδοχείων, όπου σε ένα μεγάλο ποσοστό εκδηλώνεται οξύ πρόβλημα να βρουν προσωπικό φέτος. «Αλλά απ’ όλα αυτά δεν ξέρω αν οι επιχειρήσεις αυτές λύνουν το πρόβλημά τους προσλαμβάνοντας ανηλίκους σε σχέση με την ποιότητα της εργασίας που μπορούν να προσφέρουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταστημάτων και ξενοδοχείων».

Επιπλέον το φαινόμενο της αύξησης της εργασίας ανηλίκων, ο κ. Λασιθιωτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να το εισπράξομε ως κοινωνία και ως ένα σημείο των καιρών. Γιατί, είναι πραγματικότητα το ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. «Συναντώ τους γονείς που προσέρχονται για έκδοση βιβλιαρίου εργασίας για το παιδί τους και δηλώνουν ότι, σιγά – σιγά να βγαίνουν στη δουλειά, να δουν πως βγαίνουν τα λεφτά. Αυτό μας λένε όλοι οι γονείς σχεδόν… Αρα, εκ των πραγμάτων ξεφεύγομε από τον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «πρόβλημα»… Πρόβλημα θα ήταν η εκμετάλλευση. Όχι την άδεια εργασίας ανηλίκου, που για να εργαστεί νόμιμα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 15 έτη», τονίζει ο επιθεωρητής εργασίας.

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Τράντας – anatolh.com


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ