Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, 250 γρ. ζάχαρη και τον λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση, και περιμένουμε να πάρει μια βράση.
Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους και 50 γρ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα με τη βοήθεια μιας κουτάλας μέσα στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
Καθαρίζουμε με αρκετό απορροφητικό χαρτί κουζίνας την κατσαρόλα από το γάλα και την τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά. Αν θέλουμε μπορούμε να βρέξουμε και λίγο το χαρτί για να μην κολλάει.
Ρίχνουμε το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ετοιμάζουμε το ρου, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά με την κουτάλα το γάλα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε φορά ελαφρά με το σύρμα χειρός. Σε αυτό το σημείο αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας από το γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να σπάσουν όλα τα γρομπαλάκια και να γίνει λεία η κρέμα. Όταν δούμε μπουρμπουλήθρες είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κρέμα είναι έτοιμη. Δοκιμάζουμε και αν δεν έχει τη γεύση από το αλεύρι, είναι σίγουρα έτοιμη!
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε απευθείας την κρέμα σε ένα βαθύ ταψί ή μπολ, και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην κρέμα ώστε να μην κάνει κρούστα.
Μεταφέρουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει για 2-3 ώρες.
Αν η κρέμα σφίξει πολύ, την αφρατεύουμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα.