Λινού: Τρία νέα μέτρα για την καταπολέμηση του συνωστισμού σε ΜΜΜ και εστίαση

27 Οκτωβρίου, 2020
Λινού: Τρία νέα μέτρα για την καταπολέμηση του συνωστισμού σε ΜΜΜ και εστίαση

Τρία νέα μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά τον συνωστισμό σε ΜΜΜ και εστίαση, προτείνει η Αθ. Λινού.  

Προτάσεις για τρία νέα μέτρα που πιστεύει πως θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καταπολέμηση της έξαρσης του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98.9 και τους Δήμο Βαρύκιο και Τάκη Χατζή, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

«Βλέπουμε ότι υπάρχει συνωστισμός στα λεωφορεία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κουπόνια για ταξί ή τουριστικά λεωφορεία, από τη στιγμή που δεν μπορούν να βγουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους. Αν δεν μπορεί να τα ναυλώσει για λόγους διαφάνειας, ή προκηρύξεων ή ενστάσεων, θα μπορούσε να δώσει κουπόνια και να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν ταξί ή τουριστικό λεωφορείο. Πρέπει να έχουμε ανορθόδοξες λύσεις, όπως στον πόλεμο».

«Επίσης, πρέπει να υπάρχει επιδότηση για θερμάστρες εξωτερικού χώρου, έτσι ώστε να τρώνε όλοι έξω. Να υπάρξει αλλαγή των ζωνών που να μπορεί να βάλει ο επιχειρηματίας τραπέζια έξω. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε μεγάλο κέρδος από τη διασπορά μέσα σε εσωτερικούς χώρους. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή επιδότηση στο ηλεκτρικό, για να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα στους χώρους εργασίας, ώστε να μένουν ανοιχτές οι πόρτες και τα παράθυρα», σημείωσε για την εστίαση.

«Το πιο πιθανό είναι να πάμε σε χειρότερη φάση» 

«Εγώ δεν ανήκω στην επιτροπή (του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό) για να κάνω τις προτάσεις, τις κάνω δημόσια. Το πιο πιθανό είναι να πάμε σε χειρότερη φάση. Το βασικό είμαστε οι πολίτες και εμείς μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Αν αποφασίσω ότι θα βλέπω μόνο μία οικογένεια μέχρι να περάσει αυτή η κατάσταση, έτσι θα περιορίζαμε τη διασπορά. Ή αν θα παίρνουμε φαγητό από έξω αντί να πηγαίνουμε σε εστιατόριο ή θα φορέσουμε ρούχα χιονιού και θα καθίσουμε έξω. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να ήμαστε μίζεροι», συνέχισε και προσέθεσε:

«Είχαμε δει μια ραγδαία αύξηση την περασμένη εβδομάδα, αυτό εξαρτάται όχι μόνο από τα τεστ, αλλά από τα πρόσωπα στα οποία έγιναν. Δηλαδή αν έγιναν σε ανθρώπους που μπορεί να υπήρχε υποψία ότι είναι θετικοί ή αν έγιναν σε τυχαίο δείγμα. Δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού το δείγμα, γι’ αυτό ποικίλουν οι δείκτες. Σε αυτή τη φάση είμαστε σε έξαρση. Φοβόμαστε την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, επειδή μέσα σε 7-8 μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Αν παραμείνουν σε παρόμοιες συνθήκες και δεν αποδώσουν τα μέτρα, μπορεί να δούμε ξανά διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες 7- 8 μέρες».

«Με ανησυχεί η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Είμαστε επικοινωνούντα δοχεία. Οι άνθρωποι που μένουν στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν στην Αθήνα, ή θα πάνε σε γύρω περιοχές. Δεν είμαστε ένας κλειστός πληθυσμός ή ένα νησί για να παρακολουθούμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Έχουμε διασπορά, είναι γενικευμένη σε όλη τη χώρα, οπότε εξαρτάται από συμπτώσεις και από τον αριθμό των κρουσμάτων για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία», επεσήμανε για την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία.

«Μπορεί να κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι»

Σχετικά με το σενάριο ενός γενικού lockdown, δήλωσε πως «οι αποφάσεις της Πολιτείας είναι συνδυασμός ιατρών και πολιτικών. Μια πολιτική μπορεί να μην εκφράζει 100% τις απόψεις των επιστημόνων. Υπάρχει η παράμετρος της ψυχολογίας, της οικονομίας και οι κοινωνικές παράμετροι», ενώ, ερωτηθείσα εάν υπάρχει ισορροπία μεταξύ επιστημόνων και πολιτικών, απάντησε: «Οι πολιτικοί βασίζονται σε πληροφορίες της επιστημονικής κοινότητας και όλως των επιστημών. Ιδανικά στην επιτροπή θα πρέπει να είναι όχι μόνο με γιατρούς, αλλά και κοινωνιολόγους και οικονομολόγους, οι οποίοι θα βάζουν τα πράγματα κάτω και μετά η πολιτεία θα πρέπει να ακούει τι θα κάνει. Υπάρχει μια δυσαρμονία στην επιτροπή».

Σχολιάζοντας όσα λέγονται περί κόπωσης του πληθυσμού από τα μέτρα και πως αυτή επηρεάζει τη σχετική στρατηγική της κυβέρνησης, είπε: «Επηρεάζει, αλλά η κόπωση προκαλείται και από τις συνθήκες και από την επικοινωνία. Διαφορετικά θα αντιδράσει ένας νέος αν του πει κάτι ο φίλος του ή ένας influencer, διαφορετικά ένας αστυνομικός. Είναι συνάρτηση του τρόπου επικοινωνίας του προβλήματος».

«Θα έχουμε το εμβόλιο τον Δεκέμβριο. Το θέμα είναι αν θα φτάσει στη χώρα μας σε επαρκείς ποσότητες. Οπότε μπορεί να κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι», προέβλεψε.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους