Αλλάζει το τοπίο στον τουρισμό – Σταδιακό τέλος για τους tour operators

6 Οκτωβρίου, 2019
Αλλάζει το τοπίο στον τουρισμό - Σταδιακό τέλος για τους tour operators
Στον απόηχο της κατάρρευσης της Thomas Cook, οι Έλληνες ξενοδόχοι αναζητούν ήδη τρόπους μείωσης της «εξάρτησής» τους από τους μεγάλους ξένους tour operators.

Στον απόηχο της κατάρρευσης της Thomas Cook, οι Έλληνες ξενοδόχοι αναζητούν ήδη τρόπους μείωσης της «εξάρτησής» τους από τους μεγάλους ξένους tour operators, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά το «στρεβλό» μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου για τη μεγάλη «έκθεση» του ελληνικού τουρισμού στους ξένους tour operators «χτυπούν» τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΓΓΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), σύμφωνα με τα οποία:

-Το εισόδημα που θα χαθεί το 2020 για την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία της Thomas Cook εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ!

-Μόνο οι απώλειες των ξενοδοχείων για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 190,2 εκατ. ευρώ (138,2 εκατ

ευρώ τα χρέη και 52 εκατ. ευρώ οι κρατήσεις που χάθηκαν για τις υπόλοιπες έξι εβδομάδες της εφετικής περιόδου)

-Το ποσό αστό ανεβαίνει στα 221 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν και οι ζημιές που έχουν υποστεί τα υπόλοιπα καταλύματα διαμογής (ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.), ενώ μαζί με τα «φέσια» των ταξιδιωτικών γραφείων και των εταιρειών εστίασης και μεταφοράς το ύψος των ζημιών για το τρέχον έτος φθάνει τα 315 εκατ. ευρώ.

Οι εππτώσεις Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το ΞΕΕ από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας με τον όμιλο Thomas Cook συνεργάστηκαν εφέτος 1.193 ξενοδοχεία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας. Το 48% των ξενοδοχείων αυτών ανήκει στις κατηγορίες των 1,2 και 3 αστέρων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρνητικές επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ

Αλέξανδρος Βασιλικός, δεν θα περιοριστούν μόνο στις απαιτήσεις του 2019, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν, αλλά θα επηρεάσουν και την επόμενη τουριστική σεζόν.

Μάλιστα, οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για το 2020 προσεγγίζονται 1 δια ευρώ (929.073.511 ευρώ), ήτοι 2,5 δια ευρώ για όλη την οικονομία, με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (2,5).

Η επόμενη μέρα για τον κ. Βασιλικό, επείγει «η δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας από την κυβέρνηση, τον EOT, τις Περιφέρειες, τους δήμους και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας, καθώς και στην υλοποίηση εναλλακτικών συνεργειών». Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών «είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στη χώρα μας» προσθέτει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Από την πλευρό του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέισος αναφέρει ότι η περίπτωση της Thomas Cook είναι απλώς η αρχή. «Εδώ και δύο χρόνια ο ΣΕΤΕ μιλάει για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό και για την ανάγκη ουσιαστικής ωρίμανσής του» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος και προσθέτει: «Ο τρόπος που αναπτυχθήκαμε έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. To Internet, οι disrupters της αγοράς και το digital marketing αλλάζουν συνήθειες και τάσεις. Ο καταναλωτής “ψάχνει” πλέον διαφορετικά τις διακοπές του. Και το δικό μας μαζικό τουριστικό προϊόν, που βασίζεται στην ισχύ των tour operators, είναι πλέον έωλο».

Για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο δρόμος είναι ένας: «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα πάντα και να είμαστε τολμηροί απέναντι στις αλλαγές. Η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευθεί τον ιδιωτικό τομέα και να ρισκάρει, στο όριο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Αλλιώς ο κίνδυνος επανάληψης του παθήματος των δεινοσαύρων ελλοχεύει».

Οι νέοι άξονες στον τουρισμό δείχνουν… το τέλος των tour operators

Η νέα στρατηγική για τον τουρισμό, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, θα πρέπει να οδηγήσει στη μείωση της εξάρτησής του από τους διεθνείς tour operators, μετατρέποντας το τουριστικό μοντέλο «σε πιο βιώσιμο και καθοδηγούμενο από τα έσοδα». Ήδη, τονίζουν, η χρηματοοικονομική δομή των μεγάλων tour operators παρουσιάζει κινδύνους. Η κατάρρευση της Thomas Cook χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και οι φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται να κάνει στροφή και σε ταξίδια εκτός τουριστικών πακέτων.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα στροφή και σε ταξίδια εκτός τουριστικών πακέτων.

Στόχος της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης της τουριστικής βιομηχανίας, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, θα πρέπει να είναι η σταδιακή αύξηση του αριθμού των τακτικών πτήσεων, για να εξυπηρετούνται οι ταξιδιώτες με πακέτα διακοπών, αλλά και οι ανεξάρτητοι.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τον τουρισμό, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός τουριστικής προώθησης και ανάπτυξης με επαρκή προϋπολογισμό, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς άλλους τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Επίσης, η χώρα θα πρέπει να διαφοροποιήσει τις προωθητικές της ενέργειες και να επενδύσει και σε καμπανιές πολυμέσων. Πριν από όλα αυτά, επισημαίνουν τα τουριστικά στελέχη, θα πρέπει να γίνει έρευνα αγοράς, που στόχο θα έχει να βελτιώσει η χώρο το προϊόν της και να αναπτύξει νέους προορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκεται η ψηφιοποίηση, με έμφαση σας διαφορετικές μορφές τουρισμού, από τη γαστρονομία, την υγεία, το shopping, τα αθλήματα και την τρίτη ηλικία, μέχρι τον θρησκευτικό τουρισμό, τον συνεδριακό, τις εκδηλώσεις και τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρα – γιότινγκ)…

Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους