Τουρισμός ελιάς: Γεννιέται μια νέα ελληνική ταξιδιωτική τάση

30 Απριλίου, 2022
10000637paskedi

Γευσιγνωσίες ελαιολάδου, επισκέψεις στα πατητήρια, θεματικές βόλτες και αφιερωμένα μουσεία: ο τουρισμός της ελιάς εξελίσσεται ως ένας νέος ταξιδιωτικός τομέας με επίκεντρο το μεγαλύτερο εθνικό προϊόν της Ελλάδας.


Ο όρος «τουρισμός ελιάς» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2002 για να περιγράψει το σύνολο των ταξιδιωτικών εμπειριών που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο. Στην Ελλάδα, τα πρώτα βήματα έγιναν πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια και επικεντρώθηκαν γύρω από τη συγκομιδή της ελιάς. Σήμερα, η έννοια του ελαιοτουρισμού καλύπτει τα πάντα, από επισκέψεις σε ελαιοτριβεία και συνεδρίες γευσιγνωσίας ελαιολάδου έως θεραπείες σπα με προϊόντα με βάση την ελιά. Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να εισαγάγει σήμα ποιότητας και πρότυπα για ελαιοτριβεία που είναι ανοιχτά στο κοινό επισημοποιεί την ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου νέου κλάδου που ακολουθεί τα επιτυχημένα βήματα του οινοτουρισμού.

Η Δήμητρα Μαθιοπούλου του The Olive Routes είναι επαγγελματίας του τουρισμού που κατανοεί την αξία της διεύρυνσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας πέρα ​​από μια απλή επίσκεψη στο πιεστήριο. Οι ξεναγήσεις στο σύγχρονο ελαιοτριβείο Κοντόπουλου στην Ανδρούσα Μεσσηνίας συμπληρώνονται με συνεδρίες γευσιγνωσίας ελαιολάδου και ελιών στο παλιό ελαιοτριβείο της οικογένειας. Επισκεπτόμενος τις δύο εγκαταστάσεις, ο επισκέπτης μπορεί να εκτιμήσει την τεχνολογική εξέλιξη από τα λιθοτριβεία στον σύγχρονο εξοπλισμό ψυχρής έκθλιψης.

Πληροφορίες

The Olive Routes , Ανδρούσα, Μεσσηνία, Τηλ. (+30) 6937.101.215, theoliveroutes.com

Απευθυνόμενη σε ένα κυρίως ξένο κοινό, η Δήμητρα διοργανώνει κυνήγι θησαυρού στο κοντινό Κάστρο της Ανδρούσας. Τα γυάλινα μπουκάλια ελαιολάδου περιέχουν αινίγματα που οδηγούν τον επισκέπτη στην ανακάλυψη των χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου και της ιστορίας της περιοχής. Στη σκιά του κάστρου που έχτισαν οι Βιλλεαρδουίνοι τον 13ο αιώνα, ένα ειδυλλιακό τοπίο από ελιές και κυπαρίσσια –όχι σε αντίθεση με την Τοσκάνη– απλώνεται μέχρι τη θάλασσα. Η βόλτα μας συνεχίζεται σε έναν γειτονικό ελαιώνα με 120 αιωνόβια δέντρα, τα παλαιότερα από τα οποία είναι 1.500 ετών. Η Δήμητρα επιδεικνύει έναν εμπειρικό κανόνα για την εκτίμηση της ηλικίας ενός δέντρου: ένας κορμός που μπορούμε να περικυκλώσουμε εντελώς με τα χέρια μας ανήκει σε ένα δέντρο ηλικίας περίπου 150 ετών.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ

Ένα από τα πιο ευχάριστα μέρη της γνωριμίας με το ελαιόλαδο είναι η γεύση των διαφορετικών ποικιλιών του. Ο Κώστας Τσορώνης, συνιδρυτής με τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο της εταιρείας Oliverse , εξηγεί ότι τέτοιες γευσιγνωσίες ήταν κάποτε προνόμιο των επαγγελματιών, αλλά τώρα αναζητούνται και από τους επισκέπτες. Οι γευσιγνωσίες μπορούν να γίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους σε ελαιώνες. Ο βασικός εξοπλισμός για επαγγελματική γευσιγνωσία περιλαμβάνει μπλε ποτήρια για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που σερβίρονται. Ο Παπανικολόπουλος εξηγεί ότι χρησιμοποιείται το μπλε χρώμα για να μην επηρεάζονται οι δοκιμαστές από το χρώμα του λαδιού. Ωστόσο, όταν οι γευσιγνωσίες γίνονται για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφανή γυαλιά, καθώς δεν υπάρχει λόγος να εμποδίσετε τους γευσιγνώστες να απολαύσουν το χρώμα του προϊόντος.

Στο πρώτο στάδιο της γευσιγνωσίας μας, συγκρίνουμε πέντε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αρχικά ζεσταίνουμε το ποτήρι στα χέρια μας και ανακατεύουμε το υγρό να βγάλει τα αρώματά του. Στη συνέχεια, πίνουμε μια γουλιά από το ελαιόλαδο ενώ εισπνέουμε από το στόμα μας, νιώθοντας το λουλουδένιο άρωμα που χαρακτηρίζει την ποικιλία Μάκρη, την πρώτη ποικιλία που δειγματίζουμε. Στη συνέχεια ακολουθεί αξιολόγηση των πικάντικων και πικρών στοιχείων του, καθώς ο Παναγιώτης παραθέτει τους όρους για να περιγράψει πιθανά ελαττώματα γεύσης ή μυρωδιάς που μπορεί να υπάρχουν σε ένα ελαιόλαδο. Η διαδικασία θυμίζει γευσιγνωσία κρασιού και σας κερδίζει γουλιά γουλιά, καθώς αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε πόσο έντονες μπορεί να είναι οι διαφορές μεταξύ των ποικιλιών.

Για το ζευγάρωμα των φαγητών , που είναι το δεύτερο στάδιο της γευσιγνωσίας μας, ο Παναγιώτης ετοίμασε μια σειρά από πολύ διαφορετικά πιάτα. Διαπιστώνουμε ότι η φακοσαλάτα ταιριάζει καλύτερα με την ποικιλία Μανάκι, ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε αρώματα, ενώ μας γοητεύει ο τρόπος που μια φέτα πορτοκάλι πασπαλισμένη με fleur de sel αναδεικνύει τα αρώματα και την πικάντικη ποικιλία της Κορωνέικης. Μια παραδοσιακή συνταγή της περιοχής της Μάνης, σαλάτα με πορτοκάλι, αλάτι, κρεμμύδι και ελαιόλαδο αποτελεί παράδειγμα της ουσίας της γευστικής εμπειρίας για έναν ταξιδιώτη. είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος να ανακαλύψεις τις γεύσεις ενός τόπου μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι γεωγραφίας και έναν κομψό τρόπο προώθησης ενός κατ’ ουσίαν ελληνικού προϊόντος.

Πληροφορίες

Oliverse , Καλαμάτα, Τηλ. (+30) 6945.966.655, Facebook: Oliverse.gr, Instagram: @oliversegr

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το υψηλής τεχνολογίας ελαιοτριβείο Μάρκελλος στο Γαλατάκι Κορινθίας προσφέρει μια διαφορετική, πιο φουτουριστική εμπειρία. Ο Νίκος Μάρκελλος αντιπροσωπεύει την τέταρτη γενιά ελαιοπαραγωγών της οικογένειάς του. Αυτός και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει μια περιήγηση εικονικής πραγματικότητας στη διαδικασία παραγωγής λαδιού.

Φορώντας ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας , θα απολαύσετε την αίσθηση ότι σας χτυπούν πάνω από το κοντινό κανάλι της Κορίνθου και τις κατάφυτες πλαγιές της περιοχής της Σολυγείας. Στη συνέχεια, θα βρεθείτε σε ένα τρακτέρ στον ελαιώνα, ακολουθώντας τους εργάτες που κλαδεύουν τα ελαιόδεντρα. Αυτή η συναρπαστική περιήγηση συνεχίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς και περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για την εξαγωγή και την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Εκτός από την εικονική περιήγηση, οι επισκέπτες μπορούν να δουν το ελαιοτριβείο και να λάβουν μέρος σε μια συνεδρία γευσιγνωσίας.

Η όλη εμπειρία προσελκύει ήδη ομάδες επισκεπτών από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο Τύπος Μάρκελλος σχεδιάζει τις επόμενες επενδύσεις του στην τεχνολογία που θα τον διαφοροποιήσουν από τον ανταγωνισμό και θα διευρύνουν την απήχηση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στο κοινό.

Πληροφορίες

Ελαιοτριβείο Μάρκελλος , Γαλατάκι Κορινθίας, Τηλ. (+30) 27410.333.28, markellos-olive.gr

ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ;

Υπάρχουν τομείς όπου οι παραδοσιακοί τρόποι και η γοητεία του τεχνίτη συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν. Στο εργαστήριο σαπουνιού Fisika στο Γεράνι κοντά στα Χανιά, οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά πώς φτιάχνεται το σαπούνι από βιολογικό ελαιόλαδο, ακόμη και να λάβουν μέρος σε ένα πρακτικό σεμινάριο για να μάθουν βασικές τεχνικές. Η Φιλιώ Συκά έμαθε την παραδοσιακή σαπωνοποιία από τη γιαγιά της που μαζί με τις άλλες χωριανές έφτιαχνε το δικό της σαπούνι.

Παλιά, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν ξύλινη κουτάλα –και πολλή υπομονή– για να ανακατέψουν το ελαιόλαδο με την καυστική σόδα μέχρι να πήξει το μείγμα. Σήμερα, η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη χάρη στα μίξερ χειρός, αλλά τα φυσικά συστατικά εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν. Φυσικά πρόσθετα , όπως δεντρολίβανο, φύλλα δάφνης, φλούδα πορτοκαλιού και φύλλα ελιάς από τον κήπο και τη γύρω περιοχή, προσφέρουν τις δικές τους ευεργετικές ιδιότητες στο σαπούνι. Το ελαιόλαδο προμηθεύεται από τους κοντινούς παραγωγούς στο χωριό Ανώσκελι και στο Κτήμα Αστρίκας της Biolea. Οι εγκαταστάσεις και στις δύο τοποθεσίες είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες.

Πληροφορίες

Φισικά , Γεράνι, Χανιά, Τηλ. (+30) 28210.619.30, fisikashop.com

ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Η μακρά ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου σε όλη την Ελλάδα διατηρείται σε ανακαινισμένα ιστορικά ελαιοτριβεία καθώς και σε μια σειρά από μουσεία. Ένας από τους πρωτοπόρους στα μουσεία που σχετίζονται με την ελιά είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Ελαιόλαδου στη Σπάρτη καταγράφει την ιστορία του ελαιολάδου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν απολιθωμένα φύλλα ελιάς 50.000 ετών και ακριβή αντίγραφα προϊστορικών, ελληνιστικών και βυζαντινών ελαιοτριβείων. Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο , που στεγάζεται στο παλιό συνεταιριστικό ελαιοτριβείο στην Αγία Παρασκευή, παρουσιάζει τις βιομηχανικές φάσεις της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, με σχολαστικά ανακαινισμένα μηχανήματα που είναι πλήρως λειτουργικά.

Ένα νέο Μουσείο Ελιάς πρόκειται να ανοίξει τον Απρίλιο στον Βίστωνα της Κέρκυρας . Η πρωτοβουλία ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντή, η οποία ασχολείται με τις ελιές από τις αρχές του 19ου αιώνα. Οι μουσειακές εκθέσεις, σχεδιασμένες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, περιλαμβάνουν πολυάριθμα αντικείμενα που σχετίζονται με τη φροντίδα των ελαιώνων, την ελαιουργία και την αποθήκευση. Ανάμεσά τους μια λαξευμένη πέτρινη δεξαμενή αποθήκευσης που χρονολογείται από το 1896. Η έκθεση τονίζει τη σύνδεση των αντικειμένων της συλλογής με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολάδου, καθώς και τη σημασία της ελιάς για το νησί της Κέρκυρας.

ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

1, Κρασί καθώς και ελαιόλαδο

Η γευσιγνωσία ελαιολάδου έχει πολλά κοινά με τη γευσιγνωσία κρασιού και υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα όπου οι δύο εμπειρίες μπορούν να συνδυαστούν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ιδιαίτερα η Μονή Τοπλού στη Σητεία (τηλ. 28430-61226). Οι συνεδρίες γευσιγνωσίας κρασιού και ελαιολάδου πραγματοποιούνται στον ατμοσφαιρικό χώρο ενός ιστορικού μοναστηριού.

2, Θεραπεία με φύλλα ελιάς

Όλο και περισσότερα spa αναβιώνουν την αρχαία παράδοση των θεραπειών με βάση το ελαιόλαδο. Οι θεραπείες ελιάς που προσφέρονται από το AnazoeSpe στο Costa Navarino (costanavarino.com) έχουν την προέλευσή τους σε επιγραφές που βρέθηκαν στο Παλάτι του Νέστορα και περιλαμβάνουν περιποιήσεις προσώπου με εκχύλισμα λουλουδιών γλυκολέμονος, φασκόμηλο και φύλλα ελιάς, καθώς και μασάζ σε ελαιώνες με χιλιάδες -χρονιές ελιές.

3, Νυχτερινή συγκομιδή

Μερικές από τις πρώτες εμπειρίες ελιάς που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα αφορούσαν αγροτουριστικές εγκαταστάσεις και συγκομιδή σε ελαιώνες, που πραγματοποιείται μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου. Μία από τις πιο ασυνήθιστες δραστηριότητες αυτού του είδους είναι ο νυχτερινός τρύγος, που πραγματοποιείται στο Κτήμα Μιχελή (konoshill.com) στη Μάκρη, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, κατά την πανσέληνο του Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ