Τουρισμός: Μετά την πανδημία τι;

3 Οκτωβρίου, 2020
Τουρισμός: Μετά την πανδημία τι;

Αναμφίβολα το 2020 θα αποτυπωθεί στην Ιστορία ως ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια για τον τουρισμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η καραντίνα και το lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα μας και στις οικονομίες όλων των χωρών στον πλανήτη προκάλεσαν «ανακοπή» στον κλάδο.

Ολοι προσβλέπουμε στην επιστροφή σε μια κανονικότητα. Είναι η στιγμή να εξετάσουμε με ποιους όρους μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτή την επανεκκίνηση, κοιτάζοντας όλα όσα δεν βλέπαμε τις περιόδους της ευημερίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που φέτος έχει συνδεθεί με την αγροτική ανάπτυξη, αναδεικνύει τη σημασία του τουρισμού στη διαφύλαξη και προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει για επιχειρηματικότητα για νέους, γυναίκες και όχι μόνο.

Σε συνθήκες όπου η οικονομία χαρακτηρίζεται από γήρανση και φτώχεια η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προαγάγει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα για τη χώρα. Ιδιαίτερα μετά τη σάρωση του κλάδου από την COVID-19, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας μέσα και από ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν. Μια πρόταση πιο διαφοροποιημένη, πιο πράσινη, που θα αναδεικνύει τις ομορφιές της χώρας μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ενα νέο παραγωγικό υπόδειγμα σημαίνει ότι αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και συνδέουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Σκεφτόμαστε τον τουρισμό και ως ένα όχημα που φέρνει σε επαφή τα όσα παράγουμε με τους δυνητικούς καταναλωτές τους. Τα τρόφιμα και τα εδέσματα, τα βότανα και τα καλλυντικά, τη μουσική, τα βιβλία και όλα εκείνα που εν τέλει συνθέτουν την εμπειρία τού να περνά κάποιος έστω και λίγο από τον χρόνο του στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του κινήτρου που τον φέρνει κοντά μας.

Οποιος κι αν είναι ο λόγος επίσκεψης επαγγελματικός ή αναψυχής, υγείας, ευεξίας ή πολιτισμού, η ίδια η φύση –, ο επισκέπτης παίρνει μαζί του εκτός από τις αναμνήσεις του και τα προϊόντα που θα παρατείνουν την εμπειρία αυτή και πίσω στην πατρίδα του.

Το κλειδί για να το πετύχουμε αυτό είναι να σκεφθούμε, να σχεδιάσουμε και να πράξουμε έχοντας ως γνώμονα την ενσωμάτωση του «τόπου», της παραγωγής, του πολιτισμού και των ανθρώπων στο εκάστοτε τουριστικό προϊόν, καλλιεργώντας τις απαραίτητες συνέργειες που θα δημιουργήσουν νέες οικονομικές δραστηριότητες και νέες θέσεις εργασίας.

Το 2021 είναι η χρονιά όπου η Ελλάδα θα παρουσιάσει στον κόσμο τη νέα εικόνα της, την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της αισιοδοξίας. Είναι η ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε και για τον τουρισμό.

Η κυρία Βίκυ Λοΐζου είναι γενική γραμματέας Τουρισμού


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους