Τουρισμός-Κορωνοϊός: Όλο το σχέδιο θωράκισης των νησιών – Πώς θα γίνονται τεστ, έλεγχοι και αεροδιακομιδές

12 Ιουνίου, 2020
Τουρισμός-Κορωνοϊός: Όλο το σχέδιο θωράκισης των νησιών - Πώς θα γίνονται τεστ, έλεγχοι και αεροδιακομιδές
Το ολοκληρωμένο υγειονομικό σχέδιο ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού από τις 15 Ιουνίου αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Το ολοκληρωμένο υγειονομικό σχέδιο ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού από τις 15 Ιουνίου και εντεύθεν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. 

Αρχής γενομένης από τις κινήσεις ενίσχυσης του συστήματος υγείας στα νησιά, έχουν γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή σχεδόν 700 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στόχος είναι οι προσλήψεις ως τα μέσα-τέλη Ιουλίου να έχουν υπερβεί τις 1200. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκεται να ισχύσει η αρχή «ένας γιατρός για έναν ασθενή», με δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, από τις αφίξεις τουριστών. Ακόμα, υπάρχει ένα σχέδιο ενίσχυσης και των κλινών COVID στα νησιά, με τον στόχο να είναι πάνω από 650 κλίνες στα νησιά ως τα μέσα της τουριστικής περιόδου, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν ανοίξει σχεδόν 500 κλίνες.

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία ενίσχυσης των νησιών με μηχανήματα για την επεξεργασία των μοριακών τεστ, κάτι που θα είναι κρίσιμο τόσο δειγματοληπτικά, όσο και σε περίπτωση κρούσματος, για τη διευκόλυνση της ιχνηλάτησης. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στην προμήθεια πάνω από 20 τέτοιων μηχανημάτων τις επόμενες εβδομάδες, ενώ έχουν επιλεγεί 20 σημεία, προκειμένου να αποσταλούν αυτά τα μηχανήματα. Μάλιστα, αυτά τα 20 νησιά θα αποτελούν και σημεία αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων και από άλλα νησιά. Έτσι π.χ. στη Ρόδο θα εξετάζονται δείγματα από μικρά των Δωδεκανήσεων κ.ο.κ. Παράλληλα, στον σχεδιασμό υπάρχει ειδική μέριμνα και για τα νησιά, όπου υπάρχουν δομές μεταναστών και συγκεκριμένα για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπου ήδη είναι σε εφαρμογή εξειδικευμένα πρωτόκολλα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις αεροδιακομιδές σοβαρών περιστατικών, τόσο με ελικόπτερα του ΕΚΑΒ όσο και με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, σοβαρά περιστατικά θα παραμένουν 1-2 μέρες στα νησιά και στη συνέχεια, με συντονισμένες ενέργειες, θα μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς στην ενδοχώρα. Μάλιστα, για κάθε νησί, ως επί το πλέιστον, υπάρχει συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς στην ενδοχώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. σε νησιά του Αργοσαρωνικού θα χρησιμοποιούνται και πλωτά μέσα για τις διακομιδές.

Όσο για τα τεστ, η κατεύθυνση είναι να γίνονται όλο και περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται καθημερινά πάνω από 3-4.000 χιλιάδες τεστ που γίνονταν μεσοσταθμικά τις προηγούμενες εβδομάδες στην κοινότητα σε αεροδρόμια, λιμάνια που υποδέχονται πλοία από το εξωτερικό (π.χ. Πάτρα, Ηγουμενίτσα), αλλά και στα σημεία εισόδου στα χερσαία σύνορα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, δεν θα ανοίξουν όλα τα σημεία εισόδου στα σύνορα, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για την κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου χθες τα κρούσματα έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 104 και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε ως το τέλος Ιουνίου.

ρεπορτάζ: Reader.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους