Το ΄πιο΄ στοιχειωμένο σπίτι της Θεσσαλονίκης

Δεκ 22, 2020
stoixiomenovasolgas1

Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα

Οι θεσσαλονικείς το αποκαλούν το στοιχειωμένο σπίτι. Βρίσκεται στη περιοχή του Ντεπώ πάνω στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 263, Οι θεσσαλονικείς το αποκαλούν το στοιχειωμένο σπίτι. Βρίσκεται στη περιοχή του Ντεπώ πάνω στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 263, απέναντι από την νομαρχία. Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους της πόλης.

Δεν υπάρχει στην ελληνική λαογραφία χωριό χωρίς θρύλους και ιστορίες με δαιμόνια και ξωτικά που στοιχειώνουν πηγάδια και ποτάμια ή νεράιδες που προκαλούν τους διαβάτες ανάμεσα στα δέντρα του δάσους. Τί συμβαίνει όμως όταν το παράδοξο, το παραφυσικό και το ανεξήγητο εγκαταλείπει την ύπαιθρο και εγκαθίσταται ανάμεσα στους θορυβώδεις δρόμους μιας πόλεως? Τότε ξεκινάει ο αστικός μύθος που αν το καλοσκεφτούμε πλαισιώνει πάντοτε κτίσματα ή χώρους όπου έχουν χαθεί ανθρώπινες ψυχές με τραγικό τρόπο.

Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα
Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα

  Η αρχή του «κακού»  

Η κατασκευή του “στοιχειωμένου σπιτιού”΄της Βασιλίσσης Όλγας τοποθετείται ανάμεσα στο 1918 και το 1922. Και όπως λέει και η παροιμία η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Από τη πρώτη στιγμή ξεκίνησαν οι φήμες ότι ο λόγος που η κατασκευή διήρκησε περίπου 6 χρόνια ήταν διάφορα “περιέργα” εμπόδια. Αυτά που συνέβαιναν ήταν και η αφορμή  ο πρώτος ιδιοκτήτης και η οικογένειά να βιαστούν να το ξεφορτωθούν. Λέγεται ότι το πούλησαν πολύ γρήγορα μη μπορώντας να αντέξουν άλλο την παραφυσική δραστηριότητα του χώρου.   Ο θρύλος όμως είναι πιο παλιός ξεκινά επί Τουρκοκρατίας.  Τότε το οικόπεδο άνηκε σε κάποιον πλούσιο μπέη, ο οποίος δολοφόνησε μία από τις γυναίκες του – πνίγοντάς την με σχοινί- όταν αυτή επαναστάτησε εναντίον της συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες του σπιτιού. Ο μπέης για να αποφύγει την όποια καταδίκη, δήλωσε πως η γυναίκα του είχε αυτοκτονήσει.

Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα
Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα

Κατοχή και εμφύλιος

Πριν την εισβολή των Γερμανών, το αρχοντικό λειτουργούσε ως  εβραϊκή χαρτοπαικτική λέσχη ενώ επί Κατοχής πέρασε στα χέρια της Γκεστάπο,  η οποία μετέτρεψε τους υπόγειους χώρους του σε θαλάμους βασανιστηρίων.  Υπάρχει και μία άλλη ιστορία που αφορά πρόσφυγες  οι ανταρτόπληκτοι – όπως τους αποκαλούσαν – κατά την περίοδο του Εμφυλίου, εγκαταστάθηκαν άδειο σπίτι. Πολύ γρήγορα όμως, ζήτησαν να μεταφερθούν. Αιτία ήταν παράξενοι θόρυβοι αλλά και ψίθυροι και λάμψεις που παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα

Κατάρα, ανεξήγητες δυνάμεις, αρνητική ενέργεια ή  τυχαίες συμπτώσεις?  

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο που έχει περιβάλλει το σπιτι στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 263, οποιοσδήποτε επίδοξος αγοραστής προσπάθησε να παρέμβει στο συγκεκριμένο οίκημα είχε είτε άδοξο τέλος είτε  απροσδόκητα κλονίσθηκε  σοβαρά η υγεία του.  Η πιο περίεργη αλλά και συνάμα γνωστή ιστορία μυστηρίου του συγκεκριμένου αρχοντικού  διαδραματίστηκε την δεκαετία του ?80, όταν οι  πολυάριθμοι ιδιοκτήτες του κτηρίου αποφάσισαν να δώσουν το αρχοντικό αντιπαροχή. Λέγεται ότι μία μέρα πριν να ξεκινήσουν οι εργασίες, ο εργολάβος υπέστη ανακοπή καρδίας ενώ ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ταξιδεύοντας προς Αθήνα.  Αλλά και οποιαδήποτε  μετέπειτα προσπάθεια εκμετάλλευσης του οικήματος απέβη άκαρπη λόγω αιφνίδιων θανάτων ή προβλημάτων υγείας των ενδιαφερομένων.

Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα

Μαρτυρίες γειτόνων

Ο θρύλος του αρχοντικού  προσέγγισε – και εξακολουθεί να μαγνητίζει ως σήμερα- πολλούς ανθρώπους που αναζήτησαν  μία περιπέτεια αδρεναλίνης, μελετητές παραφυσικών δραστηριοτήτων ακόμα και μέντιουμ, προσπαθώντας να επικυρώσουν ή να απορρίψουν τον συγκεκριμένο αστικό μύθο.   Άρθρα, βιντεάκια, φόρουμ βρίθουν από εμπειρίες, πληροφορίες  και «έχω ακούσει» σχετικά με το τι συμβαίνει τα βράδια στο σπίτι της οδού Βας. Όλγας 263. Παράξενοι θόρυβοι, ψίθυροι, κραυγές, αντικείμενα που πέφτουνε, πόρτες που κλείνουν είναι κάποιες από τις παρατηρήσεις που επισημαίνονται. Υπάρχουν γείτονες που μιλούν για λάμψεις που εμφανίζονται ξαφνικά μέσα από τα παράθυρα ενώ άλλοι γείτονες μαρτυρούν ότι δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα μέσα στο σπίτι.   Ψέματα ή αλήθεια έτσι λεν τα παραμύθια…

Το πιο στοιχειωμένο σπίτι της Θεσσαλονίκης /

γράφει η Αριστέα Βραζιώτη
Πηγή


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους