To πιο σκληρό τυρί του κόσμου δεν χαλάει ούτε σε 20 χρόνια

29 Δεκεμβρίου, 2021
ΝΕΠΑΛ
Λέγεται chhurpi και παρασκευάζεται στο Νεπάλ και το Θιβέτ. Η γεύση του είναι ουδέτερη, αλλά μπορεί να επιβιώσει για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Υπάρχουν τροφές, οι οποίες με το που παρασκευαστούν έχουν ελάχιστο χρόνο ζωής μέχρι να καταναλωθούν, ενώ από την άλλη βρίσκουμε κι εκείνες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορούν να επιβιώσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και το πιο σκληρό τυρί του κόσμου.

Ο λόγος για το chhurpi, το οποίο πιθανότατα να μην έχεις ακούσει ποτέ, μιας και παρασκευάζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Ασίας, γύρω από τα Ιμαλάια, όπως το Νεπάλ και το Θιβέτ. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ έχει και μια εξαιρετικά σκληρή σύσταση.

Για την ακρίβεια, το chhurpi είναι τόσο σκληρό, που οι ντόπιοι που το προτιμούν, το μασούν σαν τσίχλα. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ώρες, προκειμένου να καταφέρει κάποιος να φάει ένα μικρό κυβάκι από το συγκεκριμένο τυρί, αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερο σνακ.

Manufacturing Process- Yak Milk dog chew bones.

Love for chhurpi in Ilam - The Himalayan Times - Nepal's No.1 English Daily  Newspaper | Nepal News, Latest Politics, Business, World, Sports,  Entertainment, Travel, Life Style News

Travel with Dr. M. Ramani: THE LOVELY PARO -BHUTAN JOURNEY

A favourite Nepali hard cheese finds favour with canines · Global Voices

chhurpi cheese - Presented By P

Ema Datshi : 7 Steps (with Pictures) - Instructables

Seizing Opportunity by the Teeth | infoDev

Η γεύση του είναι ουδέτερη, ενώ για όσους δεν γνωρίζουν, το chhurpi παρασκευάζεται από το γάλα ενός ζώου που λέγεται chauri και ουσιαστικά είναι το «παιδί» αγελάδας και yak. Οι κάτοικοι στις περιοχές των Ιμαλαΐων φτιάχνουν δύο εκδοχές του τυριού αυτού, μία πιο μαλακή, και μία πιο σκληρή. Η πρώτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα φαγητών, ενώ η δεύτερη – όπως είπαμε – καταναλώνεται ως σνακ.

chhurpi

Όσον αφορά τώρα τον τρόπο παρασκευής του chhurpi, είναι αρκετά απλός και μπορεί να γίνει σε κάθε σπίτι. Οι ντόπιοι βράζουν το βουτυρόγαλα και παίρνουν την στερεή μάζα, που διαχωρίζεται από το υγρό, την τυλίγουν με ένα λεπτό πανί και την κρεμούν για να στραγγίξει. Το τελικό προϊόν μοιάζει κάπως με την ιταλική ρικότα.

Παράλληλα, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τυριού είναι πως μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες, ακόμη και για χρόνια. Αρκεί να αποξηρανθεί και να αποθηκευτεί σωστά. Αυτό φυσικά, επιτρέπει στους ταξιδιώτες ή τους κτηνοτρόφους των Ιμαλαΐων να το έχουν πάντα μαζί τους ως τροφή, όταν τα πράγματα και οι συνθήκες δυσκολεύουν.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ