Το νέο ολυμπιακό άθλημα: Άλμα επί εμβολιασμώ

7 Μαρτίου, 2021
tokyo

Στην εξίσωση για το πώς πρέπει να διανεμηθούν περιορισμένες προμήθειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό, η ευρεία παγκόσμια συναίνεση αρχίζει συχνά με λίγες ομάδες: γιατρούς, νοσηλευτές, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, εργαζομένους της πρώτης γραμμής και εκπαιδευτικούς. Πουθενά ουσιαστικά δεν έχουμε την ελίτ των αθλητών στη λίστα. 

Και παρόλα αυτά η συζήτηση αυτή διεξάγεται ανά τον κόσμο τους τελευταίους μήνες μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο τρόπος με τον οποίο μεμονωμένες κυβερνήσεις προχωρούν στους εμβολιασμούς μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσε να καθορίσει το εάν οι Ολυμπιακοί θα εξελιχθούν σε μία καθαρκτική μαζική γιορτή του διεθνούς αθλητισμού ή μία παγκόσμια εκδήλωση υπερ-μετάδοσης διάρκειας ενός μήνα.

Αυξανόμενος αριθμός χωρών, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Ουγγαρία και το Ισραήλ, έχουν ανακοινώσει ότι θα «σπρώξουν» τους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς στην πρώτη γραμμή των εμβλολιασμών. Ο Μεξικανός πρόεδρος τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε στους αθλητές της χώρας να μπουν επίσης σε γκρουπ προτεραιότητας μαζί με τους υγειονομικούς και τους δασκάλους. Η Λιθουανία άρχισε την χορήγηση του εμβολίου σε αθλητές της που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες πριν από εβδομάδες.

Για πολλές χώρες οι εμβολιασμοί είναι μία προσπάθεια να αποφύγουν τόσο τα κρούσματα όσο και τις διακοπές στην περίοδο προετοιμασίας των αθλητών. Ούτε οι Ιάπωνες διοργανωτές ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα απαιτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή περιόδους καραντίνας για όσους λάβουν μέρος στους Αγώνες, αν και θα υποβληθούν σε τεστ όσο βρίσκονται στην Ιαπωνία.

Henry Romero/Reuters

Άλλες εθνικές επιτροπές των Ολυμπιακών από αίσθηση ηθικού καθήκοντος ή φόβου αντιδράσεων της κοινής γνώμης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ζητήσουν προνομιακή μεταχείριση στους εμβολιασμούς. «Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να έχουν ειδική μεταχείριση οι αθλητές» λέει ο Evan Dunfee, πρωταθλητής βάδην του Καναδά, όπου δεν έχει δοθεί προτεραιότητα σε αθλητές.

Όταν η Sarah Hirshland, διευθύνουσα σύμβουλος της Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους τον περασμένο μήνα, είπε ότι οι αθλητές θα ακολουθήσουν τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και πάλι παρουσίασε ένα σενάριο στο οποίο εκφραζόταν η ελπίδα ότι θα έχουν εμβολιαστεί πριν από τους τοπικούς αγώνες πρόκρισης στα μέσα Ιουνίου.

Ομοίως ο Michael Schirp, εκπρόσωπος της γερμανικής ομάδας, υπογράμμισε ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες θέλουν να ακολουθήσουν τους ίδιους κανόνες με όλους τους υπόλοιπους, αλλά και το αίσθημα της αγωνίας καθώς οι Αγώνες πλησιάζουν. «Δεν θέλουμε να προσπεράσουμε τη σειρά, αλλά θα ήμασταν ευγνώμονες εάν οι αθλητές μας εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν» είπε ο κ. Schirp. «Θέλουμε να στείλουμε ένα σήμα, αλλά όχι να δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε άπληστοι».

Πολλοί αθλητές και αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει ότι οι πολιτικές των εμβολίων θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τον ανταγωνισμό. Σε ένα έτος κατά το οποίο όλοι όσοι σχεδιάζουν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν δει την προετοιμασία τους να ανατρέπεται, η δυνατότητα κάποιων να συνεχίσουν τις προπονήσεις χωρίς τον φόβο μόλυνσης θα έδινε πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Τον Ιανουάριο, αφότου η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου ζήτησε 500 εμβόλια από την κυβέρνηση, ο γιατρός της ομάδας, Johan Bellemans, είπε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι αθλητές είναι σε υψηλό ρίσκο επειδή ταξιδεύουν συχνά και ότι διαγνώσκονται θετικά στον κορωνοϊό σε υψηλότερα ποσοστά από τον γενικό πληθυσμό.

Όλα αυτά τα λαμβάνει υπόψη της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι διοργανωτές των Αγώνων του Τόκιο. Όταν οι αθλητές φθάσουν στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, θα εισέλθουν σε μία χώρα που απέχει πολύ από την ανοσία της αγέλης. Η Ιαπωνία άρχισε να εμβολιάζει τους υγειονομικούς στα μέσα Φεβρουαρίου και δεν σχεδιάζει να αρχίσει τον εμβολιασμό των γηραιότερων πριν από τα μέσα Απριλίου. Ο Τάρο Κόνο, αρμόδιος υπουργός, πρόσφατα είπε ότι οι Αγώνες «δεν είναι καθόλου στο πρόγραμμά μου».

Η αντίδραση των διοργανωτών ήταν να μεταθέσουν την ευθύνη στις κυβερνήσεις και τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, ενθαρρύνοντάς τις να βρουν τρόπους να εμβολιάσουν τους αθλητές τους, διακηρύσσοντας επισήμως ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα και ελπίζοντας για το καλύτερο.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί αθλητές, που πίσω από κλειστές πόρτες αισθάνονται ότι είναι βέβαιο πως θα έχουν προτεραιότητα» είπε ο Καναδός Dunfee. «Αλλά η κοινή γνώμη είναι τόσο αντίθετη σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, που δεν πρόκειται να κερδίσεις κάτι ομολογώντας κάτι τέτοιο δημοσίως».

Ο Motoko Rich συνέβαλε στο ρεπορτάζ. 


ΠΗΓΗ: The New York Times


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ