Ηδημοσιοποίηση των συμβάσεων με τιμές έως και 25 ευρώ που έχουν καταφέρει να συνάψουν κάποιοι δήμοι της χώρας για τα τεστ μοριακού τύπου, έχει ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση σχετικά με το εάν το πλαφόν των 47 ευρώ που θέσπισε πρόσφατα η κυβέρνηση είναι όντως η χαμηλότερη δυνατή τιμή που θα μπορούσε να εξασφαλισθεί.

Με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να υπερασπίζεται το «47άρι» ως πλαφόν προστασίας των μικρομεσαίων διαγνωστικών κέντρων και γιατρούς να αμφισβητούν την ποιότητα των φθηνών τεστ που έχουν εξασφαλίσει οι δήμοι, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος εξηγούν στο tvxs.gr πώς πέτυχαν χαμηλές τιμές για τα τεστ που παρέχουν τελικά δωρεάν στους εργαζόμενους και ευπαθείς κατοίκους των δήμων τους, όχι απαραίτητα συνεργαζόμενοι με μεγάλες αλυσίδες.

Οι υπερασπιστές του πλαφόν των 47 ευρώ

Η τιμή των 47 ευρώ ως η ανώτατη νόμιμη για το τεστ μοριακού τύπου (PCR) ισχύει από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, ως απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Μέχρι τότε, η συντριπτική πλειοψηφία των διαγνωστικών κέντρων-εργαστηρίων πουλούσε το συγκεκριμένο τεστ για 60 ευρώ, δηλαδή όσο ήταν η προηγούμενη τιμή-πλαφόν που είχε θεσπίσει πάλι ο κ. Γεωργιάδης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πριν από αυτή την κίνηση, στην αγορά υπήρχαν τιμές που ξεπερνούσαν και τα 100 ευρώ.

Σε αυτό το τοπίο, η είδηση πως ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη πέτυχε να αγοράσει PCR tests έναντι 29 και 27 ευρώ και ο δήμος Χαλανδρίου αντίστοιχα έναντι 25 ευρώ, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ερωτηματικά σχετικά με τα περιθώρια κέρδους που έχουν τα διαγνωστικά κέντρα ακόμα και με το μειωμένο πλαφόν των 47 ευρώ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε τη θέση πως η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη που επιτρέπει σε μικρά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα να παραμείνουν ανοιχτά και πως τυχόν περαιτέρω μείωση θα λειτουργούσε ως δώρο στις μεγάλες αλυσίδες του χώρου.

Απαντώντας μάλιστα στον Παύλο Πολάκη, ο υπουργός ανήρτησε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας στην οποία οι εκπρόσωποι διαγνωστικών κέντρων παραθέτουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι για όποιο τεστ πωλείται σε τιμές σημαντικά κάτω από τα 47 ευρώ, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας και τήρησης των νόμιμων προδιαγραφών.

«Όταν τα αντιδραστήρια και το συνολικό κόστος για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων είναι λίγο κάτω από την τιμή της διατίμησης, ζητούμε από τα συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία, τα οποία βεβαίως πρέπει να είναι νομίμως αδειοδοτημένα από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους και πιστοποιημένα, να μας ενημερώσουν για τον τρόπο που έχουν πετύχει αυτές τις τιμές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η συγκεκριμένη Ομοσπονδία που υιοθετήθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την ανακοίνωση είναι με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ) ο κ. Φώτης Πατσουράκος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Μιλώντας στο ethnos.gr ειδικά για την περίπτωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο κ. Πατσουράκος άφησε αιχμές τόσο σχετικά με την αξιοπιστία των φθηνότερων αυτών τεστ όσο και για τα κίνητρα των εργαστηρίων που, κατ’ εκείνον τουλάχιστον, πουλάνε στους δήμους σε τιμή κόστους.

«Αν ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών πέτυχε τόσο χαμηλές τιμές σε ένα πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης εργαστήριο, ας μας πει ποιο είναι, για να συνεργαζόμαστε κι εμείς μαζί του. Εμείς κάνουμε σύμβαση με μοριακά κέντρα, τα φθηνότερα από τα οποία πλέον ζητούν 25-29 ευρώ για τη διενέργεια μοριακού τεστ. Σε αυτήν την τιμή θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλα κόστη, με αποτέλεσμα να μην είναι χαμηλότερη η τιμή από τα 36-38 ευρώ προ φόρων. Σε αυτήν την τιμή θα πρέπει να προστεθεί και το όποιο δικό μας κέρδος. Δεν μπορεί να κατέβει χαμηλότερα το κόστος, διότι αλλιώς θα βάλουμε από την τσέπη μας. Μπορεί, όταν ένα εργαστήριο συνεργάζεται με κάποιο δήμο, να προσφέρει τα τεστ σε τιμή κόστους, προσδοκώντας να έχει κέρδος από την παροχή άλλων υπηρεσιών», δήλωσε ο κ. Πατσουράκος.

Η απάντηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών μέσα από το tvxs.gr

Εδώ και μερικούς μήνες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών παρέχει στους εργαζόμενούς του, στους ωφελούμενους από τις δομές κοινωνικής πρόνοιας του δήμου και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δωρεάν τεστ μοριακού τύπου. Τα προμηθεύεται έναντι 27 ή 29 ευρώ έκαστο στο πλαίσιο δύο συμβάσεων που έχει συνάψει με δύο διαφορετικά διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα το ένα από αυτά είναι μια μικρή επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Την άνοιξη που θα κάνουμε εκ νέου δημοπρασίες καθώς θα έχουν εξαντληθεί τα συμβασιοποιημένα, η τιμή θα πέσει ακόμα περισσότερο, σίγουρα κάτω από τα 25 ευρώ», λέει στο tvxs.gr ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Απαντώντας στις αιχμές του κου. Πατσουράκου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο κ. Δανιηλίδης λέει: «Είναι δημοσίως γνωστό από τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς που έχουμε κάνει από το 2020 μέχρι και πριν από λίγους μήνες ότι οι διαγωνισμοί αυτοί απευθύνονται στα πιστοποιημένα, αδειοδοτημένα και νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, online συνδεδεμένα με τον ΕΟΔΥ και καθημερινά δίνουν τα αποτελέσματα του 24ώρου».

Και συνεχίζει: «Είναι ανεπίτρεπτο ο κ. Πατσουράκος ή οποιοδήποτε άλλος κύριος ή κυρία, για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων να σπέρνουν τον φόβο, την αγωνία και τη φοβία σε πολίτες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι καλής ποιότητας τα τεστ αυτά. Τα τεστ αυτά δεν τα διαλέγει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αλλά είναι τα ίδια που κάνει ο καθένας, εγκεκριμένα από τον ΕΟΔΥ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αποφεύγει να υιοθετήσει τις αιχμές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας και του ίδιου του αντιπροέδρου του, κου. Φώτη Πατσουράκου. Αντίθετα υποστηρίζει πως «ποτέ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Διοίκησή του δεν παρενέβησαν για να κρατηθεί ψηλά η τιμή διεξαγωγής των μοριακών τεστ», ενώ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της συνταγογράφησης.

Σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης αυτών των τιμών, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών μας μεταφέρει πως και στις δύο περιπτώσεις έγιναν διαγωνισμοί με κλειστές προσφορές που ανοίγονταν παρουσία εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων.

Ο κ. Δανιηλίδης συντάσσεται με το αίτημα για συνταγογράφηση των τεστ μοριακού τύπου, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να έχει διπλό όφελος. «Πρώτον ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε τεστ χωρίς οικονομική επιβάρυνση, δεύτερον το ασφαλιστικό σύστημα να πετύχει τιμή χαμηλότερη από τα 20 ευρώ».

Δήμαρχος Χαλανδρίου στο tvxs.gr: Πώς πετύχαμε τιμή 25 ευρώ για το PCR

Την περασμένη Παρασκευή με ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος γνωστοποίησε ότι ο δήμος Χαλανδρίου από τον Μάιο του 2021 έχει ενεργή σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για την ανίχνευση κορονοϊού με μοριακό τεστ για τους υπαλλήλους του δήμου στην τιμή των 25 ευρώ.

«Έπρεπε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Ειδικά όταν η καραντίνα διαρκούσε 14 ημέρες, χρειαζόμασταν να έχουμε αποτελέσματα την ίδια ημέρα για να ξέρουμε ποιός μπορεί και ποιός δεν μπορεί να εργαστεί σε ευαίσθητες υπηρεσίες όπως τα απορρίμματα, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ, η κοινωνική υπηρεσία», μας λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Καθώς τα ποσά ήταν μικρά, ο δήμος Χαλανδρίου αξιοποίησε την δυνατότητα που δίνει ο νόμος για διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση. Με τις τιμές για το PCR μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι να φτάνουν ακόμα και τα 120 ευρώ, ο δήμος εξασφάλισε τιμή 25 ευρώ συν 10 ευρώ εάν οι έλεγχοι γίνονταν μαζικά με συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού, ή 40 ευρώ για κατ’ οίκον λήψη του δείγματος.

Με αυτούς τους όρους ο δήμος σύναψε τρεις συμβάσεις. Η πρώτη υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020 και ήταν ύψους 20.000 ευρώ, οι δύο επόμενες τον Μάιο του 2021, ύψους 8 και 6 χιλιάδων αντίστοιχα. Οι δαπάνες αυτές βαραίνουν τον δήμο που παρέχει τα τεστ στους εργαζόμενους και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και οι τρεις συμβάσεις έχουν γίνει με ένα συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο, που ο δήμαρχος μας περιγράφει ως «μεσαίου μεγέθους».

Στο ερώτημα εάν οι δήμοι μπορούν να αναπτύξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, ο κ. Ρούσσος απαντά: «Νομίζω πως η συζήτηση αυτή δεν είναι στη σωστή βάση. Τα τεστ πρέπει να συνταγογραφούνται κεντρικά».

ΠΗΓΗ