Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Dumfries House της Σκωτίας και την ατζέντα της εκεί συνάντησής του με τον πρίγκιπα Κάρολο είναι για ποιον λόγο έλληνας πρωθυπουργός αναθέτει, ή έστω αναγνωρίζει, ειδικό συμβουλευτικό ρόλο για την αξιοποίηση του κτήματος του Τατοϊου στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Η απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πως o πρίγκιπας Κάρολος έχει ιδιαίτερη αγάπη στην Ελλάδα, είχε ο ίδιος εκφράσει «προσωπικό ενδιαφέρον για το Τατόι» κατά την εδώ επίσκεψή του στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 και, επιπλέον, έχει να προσφέρει την προσωπική του εμπειρία από την διαχείριση και αξιοποίηση του Dumfries House, ενός από τα πλέον εμβληματικά αρχοντικά της Βρετανίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η απάντηση πάσχει διότι αποσιωπά άλλες ιδιότητες του πρίγκιπα Καρόλου, που συνδέονται με κάποιες από τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και που – μάλλον δικαίως  – προκάλεσαν την θυελλώδη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, ειδικά, σε ό,τι αφορά το Τατόι η βασική ιδιότητα του πρίγκιπα Καρόλου είναι οι στενές οικογενειακές σχέσεις που διατηρεί με τον τέως βασιλιά της Ελλάδας – γεγονός, που παραπέμπει σε πρόθεση έμμεσης εμπλοκής της οικογένειας των Γλύξμπουργκ στην υπόθεση αξιοποίησης του Τατοϊου. Πρόκειται για μια εμπλοκή που δεν μπορεί να έχει καμία πολιτική, και βεβαίως ούτε ηθική, βάση καθώς ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ουδεμία σχέση ή αξίωση μπορεί να έχει με τα παλαιά ανάκτορα του Τατοϊου.

Το Τατόι ανήκει στον ελληνικό λαό, η υπόθεσή του έχει κριθεί με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου του 1994 και σε νομικό επίπεδο έχει κλείσει οριστικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2002, και ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει αποζημιωθεί αδρά γι αυτό: Ο ίδιος, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έλαβε 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 900.000 ευρώ επιδικάστηκαν στην αδερφή του Ειρήνη.

Για την αποκατάσταση της πολιτικής πραγματικότητας έχει αξία να επισημανθεί ότι η σχέση του Κάρολου με την οικογένεια Γλύξμπουργκ σήμερα σφραγίζεται από δύο «κουμπαριές»: Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έχει βαφτίσει την εγγονή του Γλύξμπουργκ, Μαρία – Ολυμπία, η οποία είναι κόρη του Παύλου. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επίσης, γιος του Κάρολου, έχει βαφτίσει τον εγγονό του Γλύξμπυργκ, Κωνσταντίνο – Αλέξιο, γιο επίσης του Παύλου.

Για την αποκατάσταση της ιστορίας επίσης, έχει αξία να επισημανθεί ότι το πολιτειακό στην Ελλάδα έχει λυθεί από το 1974, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εχει επίσης αξία η υπενθύμιση ότι εκείνος που είχε επιχειρήσει να ανακινήσει ζήτημα πολιτειακού ήταν ο πατέρας του νυν πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το 1988 δηλώνοντας, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ότι το δημοψήφισμα για την κατάργηση της  βασιλείας το 1974 ήταν «unfair». Πρόκειται για τη δήλωση που είχε προκαλέσει μείζονα κρίση εντός Νέας Δημοκρατίας, και δη στην καραμανλική πτέρυγα,  με συνέπεια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να αναγκαστεί να ανασκευάσει άρδην.

Επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, επίσης, που φυγαδεύτηκαν με κοντέινερ μέσα σε μια νύχτα όλοι οι θησαυροί του Τατοίου: Ήταν Φεβρουάριος του 1991, όταν αποκαλύφθηκε η επιχείρηση-κοντέινερ. Για την ακρίβεια, ήταν τριήμερο της Αποκριάς, όταν η αστυνομία είχε σφραγίσει εν κρυπτώ τις πύλες του Τατοίου επιτρέποντας σε γερανούς να φορτώσουν σε νταλίκες εννέα κοντέινερ – περιουσία του ελληνικού Δημοσίου – και να τις φυγαδεύσουν από το λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο J. Borchard.

ΠΗΓΗ