Tι μας λέει το χρώμα της συσκευασίας για ένα blend espresso;

6 Σεπτεμβρίου, 2021
seed-espresso-metamorphosis-blend-espresso-1-kg-1079-56x7

Το χρώμα της συσκευασίας του καφέ μας μπορεί να μην είναι τυχαίο.

Δεν υπάρχει λάτρης του καφέ, που να μην πελαγοδρόμησε ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά χαρμάνια, μέχρι να βρει το δικό του, προσωπικό γούστο και να καταλήξει στις δικά του αγαπημένα blends. Αν και στον κόσμο του espresso οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχιση, υπάρχουν ορισμένες παραδοσιακές «σταθερές» που μπορούν να μας προσανατολίσουν με την πρώτη ματιά.

Όπως τα ονόματα που επιλέγουν οι εταιρείες καφέ για να βαφτίσουν τα espresso blends τους, φανερώνουν τις περισσότερες φορές κάποια βασικά πράγματα για τη σύσταση, την ένταση ή τη γεύση τους, το ίδιο συμβαίνει, ενδεχόμενως σε μικρότερη κλίμακα, και με τα χρώματα που συναντάμε στις συσκευασίες των αγαπημένων μας χαρμανιών.

Τι σημαίνει μια συσκευασία σε τόνους του έντονου κόκκινου; Τι χρώμα πρέπει να επιλέξουμε, αν θέλουμε να ελέγξουμε την ημερήσια πρόσληψη καφεϊνης μας; Mια εντυπωσιακή, χρυσή συσκευασία κρύβει πράγματι μέσα της αντίστοιχης ποιότητας κόκκους; Ετοιμάσαμε έναν συνοπικό οδηγό, εξετάζοντας τέσσερα από τα πιο συνηθισμένα χρώματα που συναντά κανείς στις συσκευασίες των χαρμανιών espresso.

Τι καταλαβαίνουμε για το espresso blend μας από το χρώμα της συσκευασίας του; 

Κόκκινο: Τα χαρμάνια που έχουν κόκκινη συσκευασία και ενδεχομένως σχετικό τίτλο, όπως Rosso, Qualita Rossa κλπ, συνήθως αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της εταιρίας, τα πιο έντονα και δυνατά της blends. Το κόκκινο χρώμα συνήθως υποδηλώνει έντονη παρουσία Robusta, κάτι που συνεπάγεται έντασηπλούσιο σώμα και δυνατή γεύση. Αν και υπάρχουν εταιρείες που μπορεί να δώσουν κόκκινο χρώμα στα blends τους χωρίς αυτό να συμβαδίζει με αυτή την «παράδοση», μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι πως ένα κόκκινο σακούλι θα μας δώσει έναν πραγματικά δυνατό, αυθεντικό Ιταλικό Espresso!

Ενδεικτικά χαρμάνια: Amigos Qualita RossaLavazza Qualita Rossa

Χρυσό: Εδώ τα πράγματα είναι σημαντικά πιο απλά, καθώς το χρυσό χρώμα εκφράζει (και στον καφέ) το πολυτελές, το πολύτιμο και το αποκλειστικό. Η «χρυσή» συσκευασία τις περισσότερες φορές υπόσχεται ένα 100% Arabica χαρμάνι espresso, ενδεχομένως το καλύτερο ή πιο ποιοτικό της εταιρείας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι λέξεις gold ή oro σημαίνουν blends περιορισμένης κυκλοφορίας. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που μπορεί να δώσουν χρυσό όνομα σε χαρμάνια τους και για άλλους λόγους, όμως παραδοσιακά το χρυσό blend μιας εταιρείας είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερά της.

Ενδεικτικά χαρμάνια: Lavazza Qualita OroKimbo Aroma Gold 100% Arabica

Μπλε: Το μπλε (και, λίγο σπανιότερα, το πράσινο) είναι το «κωδικό χρώμα» του καφέ χωρίς καφεϊνη. Όταν βλέπουμε μπλε συσκευασία, μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι κρατάμε στα χέρια μας το decaf χαρμάνι της αγαπημένης μας εταιρείας, καθώς οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν τόνους του μπλε ή του γαλάζιου για τα decaf blends τους. Δεν υπάρχει κάποιος ειδικός ή ξεχωριστός λόγος πίσω από την επιλογή, παρά μόνο η ευκολία που προσφέρει στον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει το blend που επιθυμεί πολύ πιο γρήγορα κι εύκολα.

Ενδεικτικά Χαρμάνια: Covim Decaffeinated 500gEspresso Cosmai Caffè Dek 500g

Πράσινο: To πράσινο χρώμα (ή, μια χρωματική παλέτα που συνδυάζει το πράσινο με γήινα χρώματα, όπως το καφέ) αρκετές φορές υποδηλώνει καφέ βιολογικής καλλιέργειας. Φυσικά, είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντήσουμε βιολογικούς καφέδες και με άλλα χρώματα συσκευασίας, και πρέπει πάντα να ελέγχουμε αν η συσκευασία φέρει τη σχετική πιστοποίηση, αν αναζητούμε βιολογικό καφέ. Ωστόσο, το πράσινο είναι ένα χρώμα που δημιουργεί άμεσους συνειρμούς με το φυσικό περιβάλλον και την οικολογία, και αυτός είναι και ο λόγος που επιστρατεύεται για να υποδηλώσει ένα βιολογικό προϊόν.

Ενδεικτικά Χαρμάνια: Lavazza Tierra Bio Organic 1000gMauro Organic 1000g

Στον κόσμο του καφέ, δεν βαριόμαστε ποτέ! Είτε διαλέξουμε κόκκινο, είτει πράσινο, είτε γαλάζιο είτε και χρυσό χαρμάνι, το μόνο που έχει σημασία είναι να επιλέξουμε καλό καφέ – τον καφέ που μας αξίζει!

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους