Με αφορμή την υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται η συζήτηση για το λεγόμενο χάπι βιασμού. Συγκεκριμένα, οι τοξικολογικές έδειξαν ότι εκτός από αλκοόλ στο αίμα της εντοπίστηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νάρκωση ιδίως αν συνδυαστούν με ποτό.

Ο αγγλικός όρος για το «χάπι βιασμού» είναι ο «date rape drugs». και χαρακτηρίστηκε έτσι τη δεκαετία του ’90. Τα χάπια αυτά δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση και η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί ότι έχει πάρει κάτι τέτοιο.

Η χρήση τους γίνεται για την υποβοήθηση σεξουαλικών επιθέσεων. Οι ουσίες  κάνουν τα θύματα να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον τους και ουσιαστικά να αδυνατούν να αρνηθούν σεξουαλική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η φλουνιτραζεπάμη είναι γνωστό ότι προκαλεί προδρομική αμνησία. Τα άτομα δεν μπορούν να θυμηθούν ορισμένα γεγονότα που βίωσαν υπό την επήρεια του φαρμάκου, γεγονός που περιπλέκει τις έρευνες.

Τα θύματα μπορεί να μην μπορούν να θυμούνται ξεκάθαρα την επίθεση, τον επιτιθέμενο ή τα γεγονότα που περιβάλλουν την επίθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επήρεια των ουσιών διαρκεί για κάποιες ώρες. Γι’ αυτό έχει λοιπόν, μεγάλη σημασία το πότε γίνεται η δειγματοληψία και όχι πότε διεξήχθησαν οι τοξικολογικές εξετάσεις αφού κάποιες ημέρες μετά το χάπι δεν ανιχνεύεται εύκολα.

Γάμμα-υδροξυβουτυρικό (GHB)

Το γάμμα-υδροξυβουτυρικό (GHB) είναι ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το GHB είναι ένα διαυγές, άοσμο υγρό που μοιάζει με νερό και έτσι μπορεί να προστεθεί σε ένα ρόφημα χωρίς το άτομο να το γνωρίζει. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή λευκής σκόνης. Το GHB είναι επίσης γνωστό ως υγρό έκσταση.

Σε χαμηλές δόσεις, το φάρμακο χαλαρώνει το άτομο. Το άτομο αισθάνεται μεθυσμένο, έχει περισσότερη ενέργεια, αισθάνεται χαρούμενο και είναι ομιλητικό. Άλλες επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

  • Νιώθει στοργικό και παιχνιδιάρικο.
  • Ήπια απώλεια αναστολής.
  • Αυξημένο αισθησιασμός.
  • Ενισχυμένα σεξουαλικά συναισθήματα.

Το GHB μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, υπνηλία, ζάλη και έμετο. Μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή, έχοντας τις αισθήσεις σας, αλλά δεν μπορείτε να κινηθείτε και απώλεια συνείδησης —ειδικά όταν συνδυάζεται με αλκοόλ ή άλλα ναρκωτικά. Το GHB σε υπερβολικές δόσεις, προκαλεί βιασμούς ή και θάνατο.

Αυτό το φάρμακο δεν παραμένει στο σύστημα ενός ατόμου για πολύ καιρό και δεν ανιχνεύεται εύκολα με τεστ ελέγχου φαρμάκων (τοξικολογικά τεστ).

Φλουνιτραζεπάμη

Η φλουνιτραζεπάμη (Rohypnol) είναι ένα κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Είναι παρόμοιο με τη διαζεπάμη (όπως το Valium) αλλά περίπου 10 φορές πιο ισχυρό. Είναι ένα άγευστο, άοσμο δισκίο που μπορεί να θρυμματιστεί και να διαλυθεί σε υγρό. Έχει χρησιμοποιηθεί σε βιασμούς, γιατί μπορεί να γλιστρήσει στο ποτό κάποιου χωρίς να εντοπιστεί. Ένα μικρό δισκίο μπορεί να παράγει αποτελέσματα για 8 έως 12 ώρες.

Η φλουνιτραζεπάμη χρησιμοποιείται μερικές φορές για να ενισχύσει την υψηλή περιεκτικότητα σε ηρωίνη ή για να ανακουφίσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας κοκαΐνης. Όταν η φλουνιτραζεπάμη αναμιγνύεται με αλκοόλ, τα αποτελέσματά της αναγκάζουν ένα άτομο να μην αντιστέκεται στη σεξουαλική επίθεση. Μπορεί να προκαλέσει μια μορφή αμνησίας έτσι ώστε το άτομο να μην θυμάται τι συνέβη, ενώ ήταν υπό την επήρεια του ναρκωτικού. Η φλουνιτραζεπάμη μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο όταν αναμιχθεί με αλκοόλ ή άλλα κατασταλτικά φάρμακα.

ΠΗΓΗ