Τι είναι η Βιστρονομία;

2 Σεπτεμβρίου, 2021
274c6f44a403eb901295eb78871f48b4

Αν είστε εξοικειωμένοι με τον κόσμο των τροφίμων, πιθανότατα έχετε ακούσει για γαστρονομία και μπιστρό. Βάλτε τα μαζί και έχετε μπιστρονομία. Αυτή η ιδέα έχει μετατραπεί σε τροφικό κίνημα που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Γαλλία.

Έχετε βιώσει ακόμα αυτή τη μαγειρική τάση; Σως το έχετε καν χωρίς να το ξέρετε. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς είναι η μπιστρονομία, η προέλευσή της και τα κύρια χαρακτηριστικά της. Επίσης, θα διερευνήσουμε το πιθανό μέλλον του κινήματος.

Η προέλευση και η ιστορία της Βιστρονομίας

Η Βιστρονομία υπάρχει στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1990. Ξεκίνησε από τον σεφ Yves Camdeborde, ο οποίος εκτιμούσε την εκλεκτή κουζίνα αλλά όχι την ατμόσφαιρα και τις τιμές των εστιατορίων που σερβίρονταν. Για να δημιουργήσει κάτι περισσότερο στις προτιμήσεις του, άνοιξε το δικό του εστιατόριο που συνδύαζε το καλό φαγητό με ένα πιο ανοιχτό, απλό και φιλική ατμόσφαιρα. Άλλα εστιατόρια ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα της εξυπηρέτησης γευμάτων υψηλού επιπέδου σε χαμηλότερες τιμές σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον.

Ωστόσο, η ίδια η κουζίνα της μπιστρονομίας είναι επίσης ένας συνδυασμός, χρησιμοποιώντας φαγητά μπιστρό και πιάτα με γαστρονομικές μεθόδους μαγειρέματος. Οι άνθρωποι παίρνουν τα δημοφιλή και παραδοσιακά πιάτα που τους αρέσουν με απλά και εποχιακά υλικά, ωστόσο τα πιάτα αναδεικνύονται από υψηλού επιπέδου τεχνικές μαγειρέματος.

Ακριβώς όπως η μπιστρονομία συνδυάζει διαφορετικά συστατικά της κουζίνας, το όνομα είναι ένας συνδυασμός μπιστρό και γαστρονομίας. Ενώ ο Camdeborde είναι αυτός που δημιούργησε το είδος της κουζίνας, ονομάστηκε από τον Sebastien Demorand, κριτικό τροφίμων και δημοσιογράφο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Από την αρχή της μπιστρονομίας μέχρι σήμερα, έχει επηρεάσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες εστίασης και τροφίμων. Για παράδειγμα, η επιρροή του βοήθησε τους αγρότες χρησιμοποιώντας εποχιακά, τοπικά συστατικά και έκανε το καλό φαγητό προσιτό και προσιτό, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να το βιώσουν.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι σεφ έχουν ακολουθήσει την ιδέα της μπιστρονομίας πολύ πριν από το Camdeborde, καθιστώντας το εκλεκτό φαγητό διαθέσιμο σε όλους. Αλλά αυτοί οι σεφ συνέχισαν να ακολουθούν τα παραδοσιακά ιδανικά εστιατορίων που θέτει η Michelin και να βλέπουν τα αστέρια Michelin ως στόχο της καριέρας τους.

Αυτό που διαφέρει στο κίνημα της μπιστρονομίας είναι ότι αντιβαίνει στην παραδοσιακή διαδρομή του εστιατορίου. Αυτοί οι σεφ γενικά δεν προσπαθούν να πετύχουν αστέρια Michelin και συχνά επαναστατούν ενάντια στο κατεστημένο. Αντίθετα, λένε ότι έχουν ελευθερία στα εστιατόριά τους, όπου δημιουργούν τα είδη των πιάτων που θέλουν. Επίσης, εστιάζεται στην εμπειρία του πελάτη και όχι στο πόσο υπέροχο είναι ένα εστιατόριο.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά της Βιστρονομίας;

Ποιοι παράγοντες χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τη μπιστρονομία; Έχει ορισμένα συστατικά που το απαρτίζουν. Αυτά τείνουν να περιλαμβάνουν:

  • Κλασικά, παραδοσιακά πιάτα σε νέες εκδόσεις που χρησιμοποιούν την τεχνική και τη σειρά του εκλεκτού φαγητού
  • Τοπικά, εποχιακά συστατικά που υποστηρίζουν ανεξάρτητες φάρμες
  • Η δημιουργικότητα και η ειδικότητα του σεφ
  • Δημιουργική ελευθερία αντί να ακολουθείτε τους κανόνες Michelin
  • Μια φιλική, χαλαρή ατμόσφαιρα εστιατορίου
  • Μικρότερα εστιατόρια
  • Μια απλούστερη ρύθμιση εστιατορίου που μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερο προσωπικό αναμονής, χωρίς σεφ ζαχαροπλαστικής και τραπεζομάντιλα
  • Μια εστίαση στον πελάτη αντί στο εστιατόριο
  • Χαμηλότερες τιμές που δημιουργούνται από απλά υλικά, απλά εστιατόρια και μοναδικές τοποθεσίες

Θα βρείτε απλότητα σε αυτά τα εστιατόρια. Το φαγητό είναι απλό και η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή. Ωστόσο, η γεύση του φαγητού είναι υπέροχη και κερδίζετε φιλικότητα και ζεστασιά καθώς τρώτε.

Ενώ αυτά τα βασικά συστατικά παραμένουν τα ίδια, θα διαπιστώσετε ότι η μπιστρονομία δεν μοιάζει απαραίτητα από το ένα εστιατόριο στο άλλο. Με τον καιρό, πολλοί σεφ πήραν την ιδέα και την έκαναν δική τους. Έχουν δημιουργήσει τις δικές τους σπεσιαλιτέ χρησιμοποιώντας την ιδέα, οπότε μπορεί να βρείτε μια διαφορετική ατμόσφαιρα και νέες ανατροπές στα παραδοσιακά γεύματα, ανάλογα με το πού θα πάτε για να απολαύσετε αυτήν την κουζίνα.

Η προσιτή τιμή είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της μπιστρονομίας. Στο Παρίσι, οι υψηλές τιμές των γευμάτων στα εστιατόρια με αστέρι Michelin άφησαν πολλούς ανθρώπους να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα καλό γεύμα. Η Βιστρονομία άλλαξε αυτό, φέρνοντας νόστιμο φαγητό φτιαγμένο με γκουρμέ τεχνικές σε όλους. Επιτρέπει την αγάπη για το φαγητό και την απόλαυση της εμπειρίας, αντί να αποκλείει τους περισσότερους ανθρώπους. Ακόμα κι αν είστε φοιτητής, θα μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά ένα γεύμα σε μια εγκατάσταση όπως αυτή.

Πώς θα είναι η Βιστρονομία στο μέλλον;

Υπάρχουν ενδείξεις για το τι γίνεται η μπιστρονομία και πώς θα μπορούσε να προχωρήσει στο μέλλον. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  • Με τον καιρό, κορυφαίοι σεφ έχουν χρησιμοποιήσει την ιδέα της μπιστρονομίας για τα δικά τους casual εστιατόρια. Συχνά δημιουργούν αυτόν τον τύπο εκτός από το να έχουν ένα εξαιρετικό εστιατόριο, αστέρι Michelin. Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς μπορείτε ήδη να βρείτε νέους σεφ που ακολουθούν την τάση.
  • Οι νεότεροι σεφ υιοθετούν την ιδέα της μπιστρονομίας, καθώς τους επιτρέπει να ακολουθούν τις δικές τους γαστρονομικές ιδέες και επιρροές . Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τους κανόνες της γαλλικής κουζίνας ή να προσπαθήσουν να κερδίσουν αστέρια Michelin. Μπορούν να ακολουθήσουν τα δικά τους μονοπάτια στον κόσμο του εστιατορίου μέσω αυτού του τύπου εστιατορίου και κουζίνας.
  • Η Βιστρονομία βασίζεται στη γαλλική κουζίνα ή σε κάποια εκδοχή της . Ωστόσο, είναι πιθανό ότι αυτή η ιδέα θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι λογικό, καθώς προωθεί τα τοπικά υλικά και παρέχει ποιοτικό φαγητό σε χαμηλότερη τιμή για όλους.
  • Μπορείτε να βρείτε μια συγχώνευση γαλλικού φαγητού με κουζίνα από άλλα μέρη του κόσμου ή έθνικ φαγητά φτιαγμένα με το στιλ μπιστρονομίας . Αυτές οι τάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν καθώς άνθρωποι από διαφορετικά μέρη ενσωματώνουν τη μπιστρονομία στην κουζίνα τους. Για παράδειγμα, το εστιατόριο του Παρισιού Abri προσφέρει ιαπωνικά πιάτα με στιλ μπιστρονομίας.
  • Μια άλλη τάση είναι να έχετε ένα μενού έκπληξη με πιάτα που δημιουργήθηκαν από τον σεφ, οπότε μέρος της εμπειρίας είναι να καταλάβετε τι τρώτε και τα συστατικά. Or άλλο εστιατόριο μπορεί να σας ζητήσει να επιλέξετε το ποτό σας και να ζητήσετε από τον σεφ να ετοιμάσει ένα γεύμα που συνδυάζεται με αυτό.
  • Ενώ η μπιστρονομία τείνει να πάει ενάντια στη Michelin, την οποία αυτοί οι σεφ τείνουν να θεωρούν περιοριστική, ορισμένοι πιστεύουν ότι τα εστιατόρια μπιστρονομίας πρέπει να αναγνωρίζονται από τη Michelin. Πολλοί σεφ μπιστρονομίας ελπίζουν σε κάποιο αστέρι Michelin κάποια στιγμή. Είναι πιθανό ότι θα δείτε αυτόν τον τύπο αναγνώρισης στο μέλλον, καθώς αυτή η τάση είναι πιο σεβαστή και σεβαστή.
  • Αυτή η κίνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα. Πολλά από τα εστιατόρια έχουν γίνει τόσο δημοφιλή που η δυσκολία κράτησης έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα να κάνουμε το φαγητό προσβάσιμο σε όλους. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί και να απομακρυνθεί από αυτό που ήταν τόσο καλό στο κίνημα. Or είναι πιθανό ότι η επέκταση της μπιστρονομίας θα προσφέρει περισσότερες επιλογές, έτσι γίνεται ευκολότερο να κάνετε κράτηση θέσης και να έχετε την εμπειρία.

Η Βιστρονομία είναι ένα συναρπαστικό μονοπάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε σεφ, να είστε ιδιοκτήτης ή να διαχειρίζεστε ένα εστιατόριο ή να παρέχετε εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών σε ένα. Αυτός ο τύπος ρύθμισης επιτρέπει σε εκείνους που δημιουργούν το φαγητό να χρησιμοποιούν τις δικές τους δεξιότητες, επιρροές και πάθος. Επιτρέπει επίσης σε εκείνους που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του εστιατορίου να αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες με έναν πιο φιλικό και ζεστό τρόπο από πολλά ωραία εστιατόρια.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ