Θεσσαλονίκη: έρχονται λουκέτα σε εστιατόρια μετά το τέλος των μέτρων

14 Απριλίου, 2020
Θεσσαλονίκη: έρχονται λουκέτα σε εστιατόρια μετά το τέλος των μέτρων
Ορατός είναι ο κίνδυνος για νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης μετά την άρση των μέτρων - Μεγάλη πτώση και για όσους λειτουργούν με delivery

Πληθαίνουν οι φωνές εστιατόρων που εκφράζουν ανοιχτά την πρόθεση τους να μην ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, όταν αρθούν τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Και αν όλα, πριν να ενσκήψει ο Covid -19, έμοιαζαν να μπαίνουν σε μία σειρά για την οικονομία, πλέον όλα εκτροχιάζονται, καθώς ήρθαν τα πάνω – κάτω για επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και καταναλωτές που ζουν μία πρωτόγνωρη εμπειρία.

Αναμφίβολα, όλα θα εξαρτηθούν από το πότε τελικά θα αρθεί το lockdown, που αποτελεί τη νέα πραγματικότητα σε μία προσπάθεια για την αναχαίτιση του φονικού ιού και το αν θα υπάρξουν και νέες γενναίες ενισχύσεις για την μετά κορωνοϊό εποχή.

Επί του παρόντος, πάντως, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στο χώρο της εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τους οποίους πλέον οι ζημιές που συσσωρεύονται είναι ανυπέρβλητες και βλέπουν ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε παύση λειτουργίας.

Η οικονομία δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα λουκέτων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις καταστηματαρχών που παραμένοντας κλειστοί για ένα μήνα, δεν μπορούν, πλέον, να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με συνέπεια να θεωρούν πως μοναδική συνετή απόφαση είναι να κατεβάσουν δια παντός τα ρολά των καταστημάτων τους, αναζητώντας άλλη λύση επιβίωσης, όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, με τις όποιες ωστόσο ιδιαιτερότητες…κληρονομήσουμε, εξαιτίας του ιού.

Προτιμούν να μαγειρεύουν σπίτι

Ακόμη και αυτοί που λειτουργούν, αποκλειστικά, ως delivery, βλέπουν κάθε μέρα τους τζίρους τους να διολισθαίνουν καθώς η πλειονότητα των πελατών τους είτε δεν βγαίνουν για να πάρουν πακέτο για το σπίτι, είτε προτιμούν τo home made φαγητό.

Κάποιοι μάλιστα εστιάτορες εκφράζουν το φόβο τους και για την επόμενη ημέρα, όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, για το αν δηλαδή οι πελάτες τους επιστρέψουν στα μαγαζιά τους, ή αν θα συνεχίσουν να προτιμούν το φαγητό στο σπίτι.

Την ίδια ώρα, όπως είναι επόμενο δυσκολεύονται να καταβάλουν το 60% των ενοικίων και να πληρώσουν όλα τα υπόλοιπα πάγια με αποτέλεσμα η θηλιά να σφίγγει γύρω από το λαιμό τους. Κάποιοι ενοικιαστές καταστημάτων, όπως λένε μεσίτες – που λόγω της ιδιότητας τους, αφουγκράζονται τον παλμό της αγοράς – προσανατολίζονται να πληρώσουν τα ενοίκια (αν και γνωρίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν για να μπορέσουν να ισορροπήσουν την κατάσταση) το Σεπτέμβριο.

Η πρόθεση αυτή, που δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να εξελιχθεί σε πραγματικότητα, δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις, ευχόμενοι να βγούμε γρήγορα από τη λαίλαπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Πηγή: VORIA


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους