Θεσσαλονίκη: Η έλλειψη φοιτητών θα φέρει λουκέτα στην εστίαση

14 Οκτωβρίου, 2020
Θεσσαλονίκη: Η έλλειψη φοιτητών θα φέρει λουκέτα στην εστίαση

Την εκτίμηση ότι «οι δείκτες της οικονομίας για ύφεση το 2020 και ανάπτυξη το 2021 θα κυμανθούν πιο κοντά στις προβλέψεις της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ και όχι στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης», εξέφρασε ο πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο / Παράρτημα Κεντρ. Μακεδονίας Βασίλης Γεωργιάδης.

«Εμείς είχαμε προβλέψει ύφεση 10% για το 2020, η κυβέρνηση την υπολογίζει στο 8,1 και μακάρι να γίνει έτσι, που θα είναι και κάτω από το 8,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, αλλά εκτιμώ ότι τελικά θα φτάσει πιο κοντά στο 9,5% που προέβλεψε το ΔΝΤ», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North. «Ομοίως εκτιμούμε ως αρκετά αισιόδοξη την κυβερνητική πρόβλεψη για 7,5% ανάπτυξη το 2021. Πιστεύουμε ότι κι εδώ θα έχουμε μια εικόνα συνολικά για το 2021 με ανάπτυξη 4%-5%, εντός ορίων προβλέψεων και από το ΔΝΤ δηλαδή, με την ανάκαμψη αυτή  να γίνεται αισθητή στην πραγματική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο».

Ειδική αναφορά έγινε και στο νέο παραγωγικό μοντέλο, που έρχεται στην μετά Covid εποχή. «Κυρία χαρακτηριστικά του θα πρέπει να είναι η ενίσχυση τομέων όπως η βιομηχανία, η τεχνολογία και η μεταποίηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Σε κλάδους δηλαδή, που θα είναι πιο ασφαλείς απέναντι σε εξωγενείς παράγοντες, σε αντίθεση με τον τουρισμό. Αυτή θα είναι μια αλλαγή που απαιτεί χρόνο και σταθερές πολιτικές. Είναι μια στρατηγική επιλογή την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν εξ` αρχής τα κόμματα. Φανταστείτε δε, πως αν η Ελλάδα χρειάζεται μια φορά αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, η Θεσσαλονίκη την χρειάζεται δέκα φορές και γι` αυτό είναι πολύ σημαντικές οι ξένες επενδύσεις και οι υποδομές που προχωρούν στην πόλη. Το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, είναι εστίαση, τα πολλά καφέ και εν γένει ο τουρισμός. Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή, γι αυτά που θα διανύσουμε, είναι άσχημες, γιατί όλα αυτά τα μαγαζιά δούλευαν προ Covid λόγω αυξημένου τουρισμού, λόγω των εκθέσεων που λειτουργούσαν στη ΔΕΘ, και λόγω των 150.000 φοιτητών που κάθε μέρα ξόδευαν και φέτος δεν υπάρχουν.  Εκτιμούμε ότι στο 1/3 αυτών των επιχειρήσεων θα μπει λουκέτο».


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους