Θεόδωρος Παπαευγενίου: Ο φοιτητής που το 1989 στην Θεσσαλονίκη πολτοποίησε το κεφάλι της μητέρας του με τσεκούρι

11 Δεκεμβρίου, 2020
fonos10

Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση και χρήση φωτογραφιών του παρόντος άρθρου, για οποιονδήποτε λόγο, έστω κι αν αναγράφεται η ΠΗΓΗ!!! Μπορεί να επιτραπεί, μόνο με την έγγραφη συναίνεση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ!!!

΄΄Τρελλό΄΄ έγκλημα στην Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαίου 1989, από

δράστη που δεν ήταν τρελός. Ο πεμπτοετής φοιτητής της κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δημ. Παπαευγενίου, που το 1965 είχε γεννηθεί στη Βέροια, σκότωσε με τσεκούρι την 64χρονη μητέρα του Πηνελόπη, συνταξιούχο δασκάλα, μέσα στο διαμέρισμά τους, στην περιοχή Ποσειδωνίου και επί της οδού Κομοτηνής 1.

Το θύμα, τη στιγμή εκείνη έβλεπε ανύποπτο στην τηλεόραση το σίριαλ ΄΄Τόλμη και γοητεία΄΄. Ο δράστης μετά απειλούσε να ριχτεί από τον 5ο όροφο, για να τερματίσει τη ζωή του. Μοναδικός μάρτυς, η 28χρονη αδερφή του Αλεξάνδρα, με διανοητικά προβλήματα. Ο πατέρας, επίσης συνταξιούχος δάσκαλος, απουσίαζε. 

Τα κίνητρα του εγκλήματος είναι και μάλλον θα παραμείνουν άγνωστα. Μόνο συμπερασματικά, μπορεί να πει κανείς, γιατί διαπράχθηκε αυτός ο φόνος. Ο φοιτητής αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τις σπουδές του. Είχε χάσει το τελευταίο εξάμηνο και ήταν γενικά απομονωμένος. Έτσι πήρε την απόφαση να αυτοκτονήσει, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει και όπως φάνηκε από τις …θεατρινίστικες ενέργειές του. Απειλούσε να σκοτωθεί, κρεμασμένος από τα κάγκελα του εξώστη από τον 5ο όροφο. Τελικά μετάνοιωσε ή πείστηκε από την αδερφή του, που τον εκλιπαρούσε ή φοβήθηκε ή πουλούσε θέατρο και δεν αυτοκτόνησε. Αυτή όμως η απόφασή του, πιστεύεται από τους αστυνομικούς, ήταν και το ερέθισμα για το έγκλημα.

Υπεραγαπούσε τη μητέρα του (που και να μην την αγαπούσε) ο φοιτητής Παπαευγενίου. Πίστευε ότι περνούσε μια ζωή δυστυχισμένη, λόγω και της ασθένειας της μεγαλύτερης αδερφής του. ΄΄Δεν ήταν ζωή αυτή που έκανα΄΄. Είπε ο ίδιος. ΄΄Εγώ ήμουν η μοναδική της ελπίδα΄΄ πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Έτσι αποφάσισε να την πάρει μαζί του, στον άλλο κόσμο. Γιατί δεν θα μπορούσε να αντέξει στον πόνο, όταν εκείνος αυτοκτονούσε.

ΠΩΣ ΔΙΑΠΡΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, που έγινε από τον προϊστάμενο της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Θεσσαλονίκης αστυνομικό υποδιευθυντή κ. Παπακωνσταντίνου, ο φοιτητής Παπαευγενίου, επέστρεψε χθες το μεσημέρι, γύρω στις 2, από το Πανεπιστήμιο. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν η μητέρα του και η αδερφή του. Στο δωμάτιο της αδερφής του υπήρχε συσκευή τηλεόρασης, όπου οι 2 γυναίκες παρακολουθούσαν την αμερικανική σαπουνόπερα Τόλμη και γοητεία. Ο φοιτητής έδειχνε εκνευρισμένος. Σε κάποια στιγμή είπε στην αδερφή του να βγει για λίγο από το δωμάτιο, γιατί ήθελε να συζητήσει με τη μητέρα του. Εκείνη ανύποπτη έφυγε, ενώ μεταξύ γιου και μάνας, άρχισε μια συζήτηση, που κανένας τελικά δεν θα μάθει το περιεχόμενό της, εκτός και αν ο δράστης θελήσει ποτέ να ανοίξει το στόμα του.

Γύρω στις 14.30 η 28χρονη Αλεξάνδρα, άκουσε τις κραυγές. Ήταν η μητέρα της. Ο αδερφός της, σε κατάσταση παραφροσύνης, τη χτυπούσε με την πίσω πλευρά του τσεκουριού. Η κοπέλα προσπάθησε να μπει ανάμεσα για να σώσει την άμοιρη μάνα. Ο αδερφός της, όπως λέει η ίδια, τότε τη χτύπησε και εκείνη, έστω και αν ο ιατροδικαστής, δεν εντόπισε πάνω της κακώσεις. Ούτως ή άλλως όμως ήταν ήδη αργά. Η μάνα είχε δεχθεί το θανατηφόρο χτύπημα στο πίσω μέρος της κεφαλής. Ο δράστης λέει ότι τη χτύπησε και με μαχαίρι, κάτι που δε διαπιστώθηκε ιατροδικαστικά. Πάνω του βρέθηκαν δύο μαχαίρια. Ένα κουζινομάχαιρο με λεπίδα κι ένα χασαπομάχαιρο με λάμα 15 εκατοστών, που το χρησιμοποιούσε για τα σφάγια στην Κτηνιατρική σχολή.

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ …ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΚΤΟΝΟΥ

Ο πατέρας Παπαευγενίου Δημήτριος, ή αδερφή του Αλεξάνδρα και η οικοδομή που έγινε η απόπειρα αυτοκτονίας

Και ενώ η άμοιρη αδερφή του φονιά, έβγαινε από το διαμέρισμα για να καλέσει βοήθεια κραυγάζοντας ότι σκότωσαν τη μάνα της, ότι είναι μέσα στα αίματα, τρέξτε να τη σώσετε κ.α. ο φονιάς κατευθυνόταν προς τον εξώστη. Από το ύψος των 5 ορόφων, άρχισε κι αυτός να κραυγάζει ότι σκότωσε τη μάνα του κι ότι θα πέσει κι αυτός να σκοτωθεί (αλλά μόνο στα λόγια έμεινε).

Ήταν μια σκηνή που δύσκολα περιγράφεται. Ο νέος άνδρας

 

Φωτό. Ο πατέρας Παπαευγενίου Δημήτριος, ή αδερφή του Αλεξάνδρα και η οικοδομή

που έγινε η απόπειρα αυτοκτονίας

μισοκρεμασμένος από τα κάγκελα του μπαλκονιού, απειλεί να αυτοκτονήσει (αλλά μόνο …απειλεί)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Πες κάτι. Γιατί είσαι άνθρωπος και συ και έφτασες σε κάποιο σημείο να σκοτώσεις τη μάνα σου. Αυτό πρέπει να μας πεις. Διότι δεν είναι ένα απλό έγκλημα. Έχεις σκοτώσει τη μητέρα σου. Ίσως να είναι και η τελευταία σου ευκαιρία, που μπορείς να μιλήσεις προς τα έξω.

ΠΑΠΑΕΥΓΕΝΙΟΥ. Ας τη χάσω τότε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Πες μας όμως κάτι, αυτό που σε παρακίνησε να κάνεις αυτό το πράγμα. Να δώσεις μια εξήγηση στην κοινή γνώμη.

ΠΑΠΑΕΥΓΕΝΙΟΥ. Αφού θα τα πάρετε έτσι κι αλλιώς από την Αστυνομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Όχι, από σένα θέλω να το ακούσω αυτό και νομίζω ότι δεν σου ζητάω τίποτα παράλογο.

ΠΑΠΑΕΥΓΕΝΙΟΥ. Δε θέλω να πω τίποτε. Ούτε το γιατί, ούτε τίποτα άλλο.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΑ

Ο πατέρας του δράστη, Δημήτριος Παπαευγενίου, έλειπε όταν έγινε το έγκλημα. Όταν όμως ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν είχαν υπάρξει ενδείξεις, πως ο γιος του σκεφτόταν να φτάσει σε αυτή του την πράξη ή αν τους χώριζε τίποτα, είπε:

ΠΑΤΕΡΑΣ. Κουβεντιάζαμε πολλές φορές….Τίποτα όμως δεν προμήνυε ότι θα μπορούσε να σκοτώσει τη μάνα του.

Ο ΘΕΙΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ

Ο αδελφός του θύματος και θείος του δράστη, Δημήτριος Γεροθανάσης, συνταξιούχος Γεωπόνος, που βρισκόταν επίσης στο Α΄ Αστυνομικό τμήμα ασφαλείας, συντετριμμένος και ανήμπορος και αυτός να δώσει κάποια εξήγηση για το έγκλημα είπε, ΄΄Δεν είχαμε επισημάνει καμία ένδειξη΄΄. ΄΄Ήταν το παιδάκι της μαμάς. Εγώ έλεγα εναντίον της αδερφής μου, επίτηδες, για να δω τι θα πει. Ε, λοιπόν αυτός έπειρνε το μέρος της. Είχαμε τακτικές σχέσεις. Το Πάσχα ψήσαμε αρνί μαζί. Ήταν και το παιδί μαζί. Ίσως να είχε κάποια προβλήματα με το Πανεπιστήμιο. Στενοχωριόταν που έχασε το εξάμηνο, με τις στάσεις και τις απεργίες. Αυτό ήταν το παράπονό του΄΄.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Αυτό όμως το γεγονός θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο έγκλημα;

ΘΕΙΟΣ. Όχι για όνομα του Θεού.

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Πήρε χθες τριήμερη προθεσμία από τον ανακριτή για την απολογία του.

Την Δευτέρα θα απολογηθεί στον ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο 24χρονος μητροκτόνος φοιτητής της κτηνιατρικής Θεόδωρος Παπαευγενίου, ο οποίος σκότωσε με τσεκούρι, το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαϊου 1989, την 64χρονη μητέρα του Πηνελόπη και στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Ο Παπαευγενίου οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα, ο οποίος του απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και αυτές της οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Στη συνέχεια ο Παπαευγενίου ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή προθεσμία έως την Δευτέρα, για να ετοιμάσει την απολογία του.

Στο μεταξύ θα κρατείται στην ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του νεαρού φονιά, θα ζητήσουν να εξετασθεί από ψυχιάτρους για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται.

Ο μητροκτόνος ούτε χθες είπε κάτι περισσότερο για την αιτία που όπλισε το χέρι του με το τσεκούρι και σκότωσε την μητέρα του, την οποία άλλωστε εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι υπεραγαπούσε. Περιορίστηκε δηλαδή στο ΄τι είχε πάρει από καιρό την απόφαση να αυτοκτονήσει, έχοντας κάποια προβλήματα και δεν ήθελε η μητέρα του να ζήσει αυτό το δράμα και να στεναχωρεθεί. Έτσι αποφάσισε να την σκοτώσει και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει, πράγμα που επιχείρησε όταν κρεμαστηκε έξω από το μπαλκόνι του σπιτιού τους, αλλά στη συνέχεια, όπως είπε φοβήθηκε και δεν άφησε τα χέρια.

Ο Παπαευγενίου ούτε κατά τη χθεσινή προσαγωγή του στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, έδωσε την εντύπωση ατόμου με κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ήταν ήρεμος και οι απαντήσεις του, έστω αρνητικές, δεν ήταν ασυνάρτητες. Δεν αποκλείεται ο δολοφόνος, τη Δευτέρα να εξηγήσει στον ανακριτή πια το γιατί αποφάσισε να αυτοκτονήσει και να σκοτώσει προηγουμένως τη μητέρα του, στην οποία είχα αδυναμία. Τους λόγους αυτούς δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν ούτε ο πατέρας, ούτε η αδερφή του, που έχει ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και οι υπόλοιποι συγγενείς, που περιορίστηκαν να αναφέρουν πως ο Θόδωρος ήταν στεναχωρημένος για την απώλεια του εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο, λόγω καταλήψεων στη σχολή του. Όλοι επισήμαναν ότι ήταν καλό παιδί, που δεν είχε ποτέ του δημιουργήσει προβλήματα. Τα δημιούργησε όμως στα 24 του χρόνια, διαλύοντας μια οικογένεια…

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΠΑΕΥΓΕΝΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Μετά τις 17 / 05 / 1989 εισήχθη στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης και μετά στο Ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού, από όπου, την ίδια χρονιά του φόνου, με το υπ΄ αριθμ. 1726/1989 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, εκρίθη ανίκανος προς καταλογισμό, σύμφωνα με το άρθρο 34 Π.Κ.

Ένα χρόνο μετά το φονικό όμως, με τον …ανίκανο προς καταλογισμό, συστήνεται η εταιρία Θεόδωρος Παπαευγενίου και Σια Ε.Ε. με μετόχους τον φονιά Θεόδωρο, τον πατέρα του Δημήτριο και την αδερφή του Αλεξάνδρα. Η εταιρία αυτή (βλέπε παρακάτω), αγόραζε σε πλειστηριασμούς σπίτια θυμάτων οικονομικής δυσπραγίας προς τις τράπεζες. Πάντως οι υπογραφές μοιάζουν τόσο μεταξύ τους, που εύκολα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, μήπως μπήκαν και από τον ίδιο άνθρωπο, αλλά μάλλον είναι η ιδέα μας.

ΠΗΓΗ: Η.Κ. Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση και χρήση φωτογραφιών του παρόντος άρθρου, για οποιονδήποτε λόγο, έστω κι αν αναγράφεται η ΠΗΓΗ!!! Μπορεί να επιτραπεί, μόνο με την έγγραφη συναίνεση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ!!!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους