Θανάση Βέγγο δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ

3 Μαΐου, 2022
10000650paskedi

Σαν σήμερα στις 3 Μαΐου 2011 έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Βέγγος, ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.

Γεννημένος τον Μάιο του 1927, ο Θ.Βέγγος από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένειά του. Την περίοδο του Εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνώρισε τον Ν.Κούνδουρο.  Έλαβε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού το 1959, χωρίς να έχει σπουδάσει υποκριτική. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Μαγική Πόλις» (1954)  του Κούνδουρου, ενώ αργότερα εμφανίστηκε σε κάποιες ιστορικές κινηματογραφικές ταινίες («Ο δράκος» κ.ά.).Στο θέατρο για πρώτη φορά έπαιξε στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς» (1959).

Το 1964 ίδρυσε την δική του εταιρεία παραγωγής «ΘΒ-Ταινίες γέλιου», η οποία όμως οδηγήθηκε σε κλείσιμο μετά από κάποια χρόνια. Ο τύπος του αεικίνητου ανθρώπου που δημιούργησε, τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό-και με τις ταινίες «Ψηλά τα χέρια», «Χίτλερ», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» κ.α. καθιερώνεται ανάμεσα στους πιο αγαπητούς κωμικούς ηθοποιούς. Η φράση «Τρέχω σαν τον Βέγγο» έχει καθιερωθεί στην καθημερινή μας γλώσσα, ενώ η ατάκα του «Καλέ μου άνθρωπε» έχει μείνει στην ιστορία. Το 1971 θριαμβεύει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;», κερδίζει ακόμη ένα βραβείο με την ταινία «Θανάση, πάρε τ’όπλο σου!» το 1972, ενώ επιστρέφει στον κινηματογράφο ξανά τη δεκαετία του 1990 με σημαντικές συμμετοχές σε ταινίες του Π.Βούλγαρη, του Θ.Αγγελόπουλου, καθώς και σε αριστοφανικές κωμωδίες.

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ -ΕΠ.39

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σημαντικού ηθοποιού, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα απόσπασμα από την ενημερωτική εκπομπή επικαιρότητας του ΕΙΡΤ «Οι Ρεπόρτερς», που προβλήθηκε στις 20/6/1975, το οποίο περιλαμβάνει μια σπάνια συνέντευξη του Θανάση Βέγγου.

Απόσπασμα της ενημερωτικής εκπομπής επικαιρότητας του ΕΙΡΤ «Οι Ρεπόρτερς» (αρχισυνταξία: Δημήτρης Λιμπερόπουλος, παρουσίαση: Χρήστος Οικονόμου, Βασίλης Παπαθανασόπουλος, Νάσος Αθανασίου) της 20ης Ιουνίου 1975. Ρεπορτάζ για τον δημοφιλή ηθοποιό Θανάση Βέγγο.

Συνέντευξη του Θανάση Βέγγου στον Νάσο Αθανασίου, στο περιθώριο θεατρικής παράστασης του θιάσου του. Προβάλλονται πλάνα από την παράσταση του θιάσου του Θανάση Βέγγου, με τον αεικίνητο ηθοποιό να πρωταγωνιστεί στη σκηνή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο ηθοποιός απαντά με χαρακτηριστική απλότητα και σεμνότητα, σε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Αναφέρεται στη χειρότερη στιγμή στην καριέρα του, όταν αναγκάστηκε να κλείσει την εταιρεία παραγωγής «ΘΒ-Ταινίες γέλιου», που είχε δημιουργήσει, και ο ίδιος οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή. Δηλώνει πως θα συναινούσε στο να ακολουθήσουν και τα παιδιά του την ίδια καριέρα, ενώ σχολιάζει πως ένας ιστορικός του θεάτρου μπορεί να ασχοληθεί με «πιο ενδιαφέροντα από εκείνον». Τέλος, αναφέρεται στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, υποστηρίζοντας την ανάγκη για προβολή της μορφής του απλού, «καθημερινού, ταλαιπωρημένου, πικραμένου, κεφάτου ‘Έλληνα».

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 20/6/1975

Ο Βέγγος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Στο ακόλουθο βίντεο από το Αρχείο της ΕΡΤ, απολαύστε τις περιπέτειες του Θανάση Βέγγου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου μπήκε ως διαφημιστής Θανάσης Θανάσουλας και βρέθηκε να παρουσιάζει την εκπομπή «Μ’ ανοιχτά παράθυρα»! Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν σε ένα από τα επεισόδια της κωμικής σειράς «Βεγγαλικά», παραγωγής 1988.

ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ
7ο επεισόδιο
(video)

Ο Θανάσης Βέγγος γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη σειρά «Βεγγαλικά», που έχει στόχο να σατιρίσει την καθημερινότητα. Ο ήρωας που υποδύεται, Θανάσης Θανάσουλας, μένει σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στην Αθήνα και εργάζεται ως διαφημιστής. Μαζί του ζουν η αδερφή του με τα παιδιά της και η κοπέλα του. Σε κάθε επεισόδιο ο πρωταγωνιστής αντιμετωπίζει πληθώρα δυσκολιών οι οποίες παρουσιάζονται με έναν άκρως χιουμοριστικό τρόπο.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Θανάσης Θανάσουλας πηγαίνει στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να μοιράσει τα αποκόμματα και βρίσκεται ξαφνικά στην τηλεόραση να παρουσιάζει την εκπομπή «Με ανοιχτά παράθυρα», λόγω έλλειψης παρουσιαστή. Το ταξίμετρο που έχει πάντα μαζί του…τρέχει, όπως και ο ίδιος για να καλύψει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στον αέρα. Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά, οι καλεσμένοι εκτροχιάζονται, οι τηλεθεατές απελπίζονται κι ένας από αυτούς καταφθάνει αγανακτισμένος στο πλατό!

Σενάρια: Γιώργος Λαζαρίδης με τη συνεργασία του Θανάση Βέγγου
Σκηνοθεσία: Θανάσης Βέγγος
Έτος παραγωγής: 1988

Η Μηχανή του Χρόνου: Αφιέρωμα στον «καλό μας άνθρωπο»

Δείτε επίσης από το Αρχείο της ΕΡΤ την ενημερωτική εκπομπή Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο κωμικό ηθοποιό, στον «καλό μας άνθρωπο» Θανάση Βέγγο.

(Α’ μέρος)

Το τιμητικό αυτό αφιέρωμα, που ολοκληρώνεται σε δύο μέρη, εστιάζει όχι μόνο στον ηθοποιό, αλλά και στον άνθρωπο Θανάση Βέγγο, για τον οποίο μιλούν άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του. Παρακολουθούμε τα δύσκολα παιδικά και νεανικά του χρόνια στις φτωχογειτονιές του Φαλήρου. Για να ζήσει έκανε πολλές δουλειές, παγοπώλης, γαλατάς, έφτιαχνε τσάντες, ενώ στον κινηματογράφο σταδιοδρόμησε αρχικά σαν φροντιστής. Από το 1948 έως το 1950 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο, εξαιτίας της αριστερής δράσης του πατέρα του.

Εκεί έκανε την πρώτη του οντισιόν για τη θεατρική ομάδα της Μακρονήσου, αλλά κόπηκε επειδή δεν είχε καλλιτεχνικές σπουδές. Εκεί όμως είχε και την πρώτη του επαφή με το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, η οποία του άλλαξε τη ζωή, αφού τον οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1954, στην ταινία «Μαγική πόλη». Ακολούθησαν πολλοί μικροί ρόλοι σε κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίοι συνδυάζονταν με τη δουλειά του πίσω από τις κάμερες ως φροντιστής. Παρά το ταλέντο και την εργατικότητα του, χρειάστηκε να περάσει καιρός μέχρι να κερδίσει ο  Θανάσης Βέγγος την εκτίμηση των υπολοίπων ηθοποιών, ενώ έδωσε τρεις φορές εξετάσεις στην επιτροπή εξαιρετικών ταλέντων για να καταφέρει να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος και να παίξει στο θέατρο.

(Β’ μέρος)

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του ήταν και η δημιουργία της δικής του εταιρείας παραγωγής «ΘΒ Ταινίες Γέλιου» το 1964, που στάθηκε αφορμή για να χάσει ακόμη και το σπίτι του στην Κυψέλη, το οποίο είχε μοχθήσει για να αποκτήσει. Η εταιρεία πτώχευσε, ο Θανάσης Βέγγος, όμως, συνέχισε να γυρίζει ταινίες και κυρίως να έχει μεγάλο συμπαραστάτη του τον απλό κόσμο που τον λάτρευε. Έτσι δεν άργησε να έρθει και η ανάκαμψη. Το 1971 η ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» απέσπασε τα βραβεία κριτικών και κοινού, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στα χρόνια που ακολούθησαν στη ζωή του μπήκαν η τηλεόραση και ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος. Συνεργάστηκε με τον Παντελή Βούλγαρη, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ενώ για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας Αριστοφάνη.

Στην τελευταία του συνέντευξη, ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, μιλά για τον αγαπημένο του φίλο, που έβρισκε πάντα τον τρόπο να είναι γεμάτος θετική ενέργεια. Στιγμές που μοιράστηκαν με τον Θανάση Βέγγο θυμούνται επίσης οι σκηνοθέτες Νίκος Κούνδουρος, Ντίνος Κατσουρίδης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Τάκης Παπαγιαννίδης, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος και οι ηθοποιοί Άννα Φόνσου, Βάσια Τριφύλλη, Έφη Ροδίτη και Σπύρος Παπαδόπουλος. Προβάλλονται επίσης στιγμιότυπα από ελληνικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε, αποσπάσματα από συνεντεύξεις του και φωτογραφικό υλικό.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ