Τέλος για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

17 Φεβρουαρίου, 2019
Τέλος για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
«Λουκέτο» βάζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για την οποία, ύστερα από μια άκαρπη και πολυετή αναζήτηση στρατηγικών και μη στρατηγικών επενδυτών

Τέλος για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

«Λουκέτο» βάζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για την οποία, ύστερα από μια άκαρπη και πολυετή αναζήτηση στρατηγικών και μη στρατηγικών επενδυτών, αναμένεται πλέον η υποβολή αίτησης πτώχευσης της εταιρείας με την υπαγωγή της στα άρθρα 106β και 106δ του πτωχευτικού κώδικα.

Την αίτηση αναμένεται να υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς, ο μεγαλύτερος πιστωτής της επιχείρησης. Η τελευταία θα θέσει σε ισχύ το λεγόμενο σχέδιο Β (plan B), που περιλαμβάνει την κεφαλαιοποίηση τραπεζικών οφειλών και «κούρεμα» των χρεών προς προμηθευτές.

Με τη λύση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πλέον εμφανίζονται «κουρασμένοι» με τους επίδοξους επενδυτές που προσπαθούν να κάνουν επιχειρήσεις με… τα λεφτά των άλλων. Ένας τέτοιος αποδείχθηκε και η βρετανική Kingsley Capital, η οποία την κρίσιμη στιγμή δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά. Έτσι σήμερα (σ.σ. 16/2) αναμένεται να αποφασιστεί η ενεργοποίηση του plan B από την Τράπεζα Πειραιώς. Την απόφαση πρόκειται να λάβουν οι τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές, οι οποίες και θα οριστικοποιήσουν τις τελικές λεπτομέρειες. Πρόκειται για το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Τράπεζα Πειραιώς και την εταιρεία σύμβουλο στη σχετική διαδικασία ΕΥ.

Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης της ΕΒΖ προβλέπει τη σύσταση από την Τράπεζα Πειραιώς τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs), σε κάθε μία από τις οποίες θα εισφερθεί μια ομάδα περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη εταιρεία θα εισφερθούν οι θυγατρικές εταιρείες της Σερβίας, στη δεύτερη οι παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας (Πλατύ Ημαθίας, Λάρισα) και στην τρίτη, τα λοιπά ακίνητα της επιχείρησης και οι ανενεργές παραγωγικές μονάδες.

Σε αντάλλαγμα, η Τράπεζα Πειραιώς θα διαγράψει μέρος των απαιτήσεων από την ΕΒΖ. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να πωληθούν.

Με τη λύση αυτή φαίνεται να συμφωνούν πλέον και οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Χριστόδουλο Βαρκάκη, η αβεβαιότητα αυτή πρέπει να λάβει τέλος και η υπόθεση ΕΒΖ να πάει ένα βήμα παρακάτω, έστω και αν αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση για τους εργαζομένους. Σημείωσε ότι η εταιρεία οφείλει στους περίπου 200 εργαζομένους πάνω από 2 εκατ. ευρώ ή μισθούς πέντε μηνών. Επίσης ο ίδιος ανέφερε ότι οι μετατάξεις προσωπικού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς απουσιάζει το εφαρμοστικό δίκαιο που θα υλοποιεί τη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ΕΒΖ στο τέλος του 2018 φέρεται να έχει συσσωρευμένες ζημίες 318 εκατ. ευρώ, ετήσια έσοδα μόλις 19 εκατ. ευρώ και ετήσιες ζημίες ύψους 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΥ, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς θα οδηγήσει σε κάλυψη 69 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 65 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει μια βίαιη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της. Όπως όμως έγραψε η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στις 28 Ιανουαρίου 2019, η βίαιη ρευστοποίηση θα απαιτήσει μια 10ετή διαδικασία υλοποίησης, ενώ το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς ένα έως δύο χρόνια.

Πηγή: It’s possible

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους