Τέλος από Ελλάδα η American Express!

1 Φεβρουαρίου, 2019
Τέλος από Ελλάδα η American Express!
Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει σε λίγους μήνες η American Express για τους Έλληνες καταναλωτές, με την Alpha Bank να έχει ξεκινήσει ήδη την αντικατάσταση των καρτών

Τέλος από Ελλάδα η American Express!

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει σε λίγους μήνες η American Express για τους Έλληνες καταναλωτές, με την Alpha Bank να έχει ξεκινήσει ήδη την αντικατάσταση των καρτών Amex με Mastercard, μετά την απόφαση του αμερικανικού κολοσσού να αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η αντικατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και θα σηματοδοτήσει το «τέλος εποχής» της American Express στη χώρα μας, αφού η Alpha Bank είναι η μοναδική τράπεζα που διάθετε τις εν λόγω κάρτες.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κάρτες αυτές θα συνεχίζουν να γίνονται δεκτές στα τερματικά της Alpha Bank, για όσους πελάτες εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν (κυρίως από το εξωτερικό).

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη από το καλοκαίρι γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αλλαγής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και των αυστηρών κανονισμών που έχουν επιβληθεί στα τριμερή σχήματα καρτών.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Alpha Bank έχει δρομολογήσει τη σταδιακή αντικατάσταση των καρτών Amex με παράλληλη ενημέρωση των πελατών της για τις νέες κάρτες που μπορούν να εκδώσουν, διατηρώντας τα προνόμια που απολάμβαναν στη διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας με την American Express. 

Με βάση τον φετινό τιμοκατάλογο, έπαψε να διαθέτει τις εξής κάρτες American Express:

·       Enter Bonus Business American Express

·       Enter Bonus American Express

·       Χρυσή Κάρτα American Express

·       Κάρτα American Express

·       Bonus Premium American Express

·       Alpha Bank Bonus American Express

·       Blue από την American Express

·       Dynamic American Express

·       Vodafone Bonus Visa/American Express

·       notosgalleries Bonus American Express

·       Corporate American Express

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα που έχουν οι καταναλωτές όσον αφορά στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αναφέρεται ότι: «πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που εκδίδονται από τριμερή συστήματα καρτών (όπως οι κάρτες American Express και Diners Club) και οι επιχειρηματικές και εταιρικές πιστωτικές κάρτες για τις οποίες χρεώνεται ο εργοδότης σας αντί για εσάς, δεν καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών, συνεπώς, αν τις χρησιμοποιήσετε, ενδέχεται να σας επιβληθεί επιπρόσθετη χρέωση».

Οι κάρτες Amex έχουν τις υψηλότερες προμήθειες μεταξύ των ελληνικών καρτών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι έμποροι δεν τις δέχονταν στα τερματικά τους. Σε πολλά σημεία –ιδίως τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς- οι χρήστες καρτών Amex έρχονταν σε δύσκολη θέση όταν επιχειρούσαν να αγοράσουν τα προϊόντα ή να πληρώσουν το λογαριασμό τους με American Express. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω κάρτες προσφέρουν ισχυρά προνόμια στους κατόχους τους και, συνήθως, απευθύνονται σε στελέχη εταιρειών με υψηλή αγοραστική δύναμη. Αυτό το κοινό θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετεί η Alpha Bank μέσω των τερματικών της.

Ποια είναι τα σχήματα καρτών

Τα σχήματα καρτών συνήθως εμπλέκουν τρία ή τέσσερα διαφορετικά μέρη. Οι κάρτες American Express και Diners Club διατίθενται μέσω τριμερών σχημάτων και στη χώρα μας μέσω τετραμερούς σχήματος. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι κάρτες Amex διαθέτονταν μέσω τετραμερούς σχήματος καρτών, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της Alpha Bank.

Τριμερές σχήμα καρτών: Απαρτίζεται από τον εκδότη/αποδέκτη της κάρτας, τον κάτοχο της κάρτας και τον έμπορο. Σε αυτό το σχήμα, ο εκδότης καρτών (issuer) είναι ο ίδιος με τον αποδέκτη καρτών (acquirer), συνεπώς δεν επιβάλλονται επιπλέον προμήθειες μεταξύ εκδότη και αποδέκτη.

Τετραμερές σχήμα καρτών: Σε αυτό το σχήμα, ο αποδέκτης και ο εκδότης των καρτών είναι διαφορετικοί οργανισμοί. Στην περίπτωση της συνεργασίας Alpha Bank – American Express, η Alpha Bank είναι ο αποδέκτης και η American Express ο εκδότης των καρτών, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον προμήθειες για τους χρήστες.

Άρθρο της Βάσως Αγγελέτου στο insider.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους