Τα κωμικά μέτρα της κυβέρνησης για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης

16 Ιουλίου, 2021
5295620

Μόνο ως κωμικά μπορούν να περιγραφούν για ακόμη μια φορά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.  

Αυτά είναι τόσο μπερδεμένα, ώστε αν κάποιος θέλει να κάνει μια απλή βόλτα το βράδυ, θα πρέπει να έχει μαζί του λεπτομερή φυλλάδια που να τους εξηγούν τι  μπορεί να κάνει και τι όχι.

Το υπουργείο Ανάπτυξης  αναγκάστηκε να δώσει «αποσαφηνίσεις» (υποτίθεται) σε τι θα ισχύει και τι όχι σε  εξωτερικούς χώρους και take away.

Σύμφωνα με αυτές θα  ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και μέχρι σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Όποιος πολίτης το επιθυμεί, θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιει καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όρθιος. Τώρα γιατί σκαμπό και όχι κάθισμα είναι άγνωστο. Εάν σηκωθεί όμως αποβάλλεται από το χώρο.

Την ίδια ώρα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρέπει να φέρουν μαζί τους σε χαρτί ή να υπάρχει σε συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Με την ταυτότητα στο… «στόμα»

Όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δηλαδή διαβατήριο ή ταυτότητα, τότε δεν μπορεί να μπει στον κλειστό-θεόκλειστό χώρο.

Τα έγγραφα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να εμποδιστούν κάποιοι… «άτιμούληδες πονηροί»  που ίσως έχουν πρόσβαση στο QR code κάποιου -γνωστού τους- εμβολιασμένου κι τολμήσουν να επιχειρήσουν να μπουν  κρυφά σε εσωτερικούς χώρους χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού!

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα, από την τωρινή Κυβέρνηση,  να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν. Δηλαδή θα πηγαίνετε στον κλειστό χώρο, όπου ο επιχειρηματίας θα ελέγχει, εάν είστε ο ίδιος κτλ. Μετά θα μπαίνετε στον κλειστό χώρο.

Τέλος, δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονέα.

Μπουζούκια

Εν τω μεταξύ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα μέτρα επιφύλασσε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Η είσοδος σε νυχτερινά κλαμπ και μπουζούκια θα επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι και μάλιστα τα συγκεκριμένα καταστήματα θα λειτουργούν με πληρότητα που θα φτάνει το 85%.

Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι μεγάλες πίστες της Παραλιακής και μαζί τους ξεκινά η εφαρμογή των νέων μέτρων. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα τρώνε «πόρτα».

Ο λουλουδοπόλεμος επιτρέπεται κανονικά, καθώς δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό,  αλλά εκείνοι που θα θελήσουν να σηκωθούν  θα καθίζονται αμέσως κάτω, καθώς θα μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους εμβολιασμένους. Άρα θα πρέπει να εκπαιδευθούν ώστε να πετούν τα λουλούδια καθιστοί κι όπου πέσουν.

Οι πελάτες των υπαίθριων νυχτερινών κέντρων θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και την ταυτότητά τους προκειμένου να ελεγχθούν ώστε να εισέλθουν στο κατάστημα.

Η πληρότητα του 85% για εμβολιασμένους ισχύει για όλους τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας «Covid Free Gr».

Τι θα ισχύει με τα νέα μέτρα σε κινηματογράφους και θέατρα

Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε κλειστά θέατρα. Μέχρι και τις 31 Αυγούστου αν θέλετε να δείτε θεατρικό έργο σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο και να έχουν περάσει  και 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Εκτός αν έχετε νοσήσει, οπότε μπορείτε να πάτε σε κλειστό θέατρο με το ανάλογο πιστοποιητικό. Η μάσκα είναι απαραίτητη για όλους.

Το ίδιο ισχύει και για τους κινηματογράφους. Όσοι έχουν εμβολιαστεί κι έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση ή αν έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να δουν την αγαπημένη τους ταινία σε κλειστό σινεμά. Τα παιδιά επιτρέπονται, αρκεί να έχουν κάνει self- test. Όλοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική δήλωση και μάσκες.

Τι θα ισχύει στις συναυλίες και τα θερινά σινεμά

Οι συναυλίες που γίνονται σε ανοιχτό χώρο επιτρέπονται για όλους. Ωστόσο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Χορός και όρθιοι όμως απαγορεύονται.

Ταινίες μπορούν να απολαύσουν όλοι, ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι. Όλοι όμως πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Οι ταινίες θα προβάλλονται χωρίς διάλειμμα.

Άγνωστο αν μπορούν να σηκωθούν και να πάνε τουαλέτα, ή εάν θα μπορούν να πάνε μόνο καθήμενοι.

Μια καλή ιδέα είναι και τα pampers.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους