Τα 10 πιο επικίνδυνα μέρη για τους Χριστιανούς

14 Ιανουαρίου, 2021
Yemeni

Το 2021, η σύγχρονη δίωξη εναντίον χριστιανών είναι σε υψηλό επίπεδο όλων των εποχών – με τον αριθμό να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Η έρευνα για την Παγκόσμια Λίστα Παρακολούθησης των Ανοιχτών Πόρων του 2021 – η πιο εμπεριστατωμένη ερευνητική έρευνα και έκθεση σχετικά με τις χριστιανικές διώξεις που είναι διαθέσιμες – δείχνει ότι σήμερα, περισσότερα από 340 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν διώξεις και διακρίσεις λόγω της πίστης τους.

Αυτό είναι 1 στους 8 Χριστιανούς που στοχεύονται, υφίστανται διακρίσεις και επιτίθενται επειδή ακολουθούν τον Ιησού.

Παρακάτω, εξετάζουμε τις 10 κορυφαίες χώρες όπου η χριστιανική δίωξη είναι η υψηλότερη. Σε πολλές από αυτές τις χώρες, η ζωή είναι ήδη δύσκολη. Η λήψη της απόφασης να ακολουθήσετε τον Ιησού και να ζήσετε ως Χριστιανός είναι μια επιλογή που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σας, τη ζωή της οικογένειας και τα προς το ζην σας. Σε ορισμένες χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και η Σομαλία, η μετατροπή σε χριστιανισμό μπορεί να αποτελεί ένταλμα θανάτου. Και το 2020, είδαμε την πανδημική κρίση να αποκαλύπτει την ασχήμια των διώξεων με νέους τρόπους, καθώς οι χριστιανικές οικογένειες στερήθηκαν την ανακούφιση COVID-19 με κυβερνητική βοήθεια, την οποία χρειάζονταν απεγνωσμένα για να επιβιώσουν.

 

 

1. Βόρεια Κορέα: # 1 για 20 ου συνεχή χρονιά

Για 20η συνεχή χρονιά, η Βόρεια Κορέα κατατάσσεται ως η Νο 1 πιο επικίνδυνη χώρα για τους Χριστιανούς. Για τρεις γενιές, όλα σε αυτήν την απομονωμένη γη επικεντρώθηκαν στον εξιδανίκευση της κυρίαρχης οικογένειας Κιμ. Οι Χριστιανοί θεωρούνται εχθρικά στοιχεία στην κοινωνία που πρέπει να εξαλειφθούν. Έτσι, η ανακάλυψη ως Χριστιανός, είναι θανατική ποινή Εάν δεν σκοτωθείτε αμέσως, περιμένει ένα απάνθρωπο στρατόπεδο εργασίας. Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un αναφέρεται ότι έχει επεκτείνει το σύστημα των στρατοπέδων φυλακών, όπου περίπου 50.000 έως 70.000 Χριστιανοί είναι σήμερα φυλακισμένοι.

Επίσης το 2020, η Βόρεια Κορέα δεν διέφυγε από την πανδημία – αν και το καθεστώς ισχυρίζεται ότι το COVID-19 είχε μικρό αντίκτυπο. Λάβαμε αναφορές ότι οι Βόρειοι Κορεάτες αποκαλούν τον κορανοϊό ως «ασθένεια φάντασμα» – επειδή οι άνθρωποι έχουν ήδη υποσιτιστεί που πεθαίνουν πολύ γρήγορα από το COVID-19 Η πανδημία έχει οδηγήσει σε αυστηρότερη ασφάλεια στα κινεζικά σύνορα και ένα στραγγαλισμό στη μαύρη αγορά, την οποία πολλοί χρησιμοποιούν για να επιβιώσουν.

Ωστόσο, πίσω από τους τίτλους των ειδήσεων, μια τεράστια υπόγεια εκκλησία περίπου 300.000 έως 500.000 πιστών αναπτύσσεται στη Βόρεια Κορέα. Είναι ένα θαύμα που μπορεί να υπάρξει αυτή η υπόγεια εκκλησία στη Βόρεια Κορέα. Αλλά περισσότερο από αυτό, συνεχίζουμε να ακούμε αναφορές ότι οι Χριστιανοί επιθυμούν να μοιραστούν το ευαγγέλιο εν μέσω δύσκολων συνθηκών.

Ο πρόσφυγας της Βόρειας Κορέας και ο πρώην φυλακισμένος Hee-Yoi * μοιράζονται ένα απογοητευτικό αίτημα: «Ζητώ από αυτούς που προσεύχονταν για τη Βόρεια Κορέα από όλο τον κόσμο να προσευχηθούν για να μπορέσει η Βόρεια Κορέα να έρθει στο ευαγγέλιο. Οι πολίτες της Βόρειας Κορέας είναι σαν σκλάβοι. Με το φως του Κυρίου, θα ελευθερωθούν. ”

 

Δύο γυναίκες στην Καμπούλ, Αφγανιστάν φωτογραφία: IMB

 

2. Αφγανιστάν: Όταν ο Χριστιανισμός είναι ένταλμα θανάτου

Για άλλη μια φορά, το Αφγανιστάν σχεδόν ισοπαλία με την πρώτη θέση της Βόρειας Κορέας. Ένα ισλαμικό κράτος από το σύνταγμα, η χώρα δεν επιτρέπει να υπάρξει άλλη πίστη εκτός από το Ισλάμ. Είναι αδύνατο να ζήσουμε ανοιχτά ως χριστιανός στο Αφγανιστάν – οι χριστιανοί νέοι αντιμετωπίζουν τρομερές συνέπειες αν ανακαλυφθεί η νέα τους πίστη.

Πρέπει να φύγουν από τη χώρα, διαφορετικά θα σκοτωθούν – συχνά από την οικογένειά τους. Έρχεται προς τιμή. Εάν η οικογένεια ενός Χριστιανού ανακαλύπτει ότι ένα μέλος της οικογένειας έχει μετατραπεί, η οικογένεια, η φυλή ή η φυλή τους πρέπει να σώσουν την «τιμή» του αποκηρύσσοντας τον πιστό, ή ακόμη και  σκοτώνοντας τους. Επειδή η έξοδος από το Ισλάμ θεωρείται ένδειξη τρέλας, οι Χριστιανοί από μουσουλμανικό υπόβαθρο μπορούν ακόμη και να σταλούν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο εν ζωή.

Το 2020, η ομάδα του Ισλαμικού Κράτους και οι Ταλιμπάν συνέχισαν να έχουν ισχυρή, βίαιη παρουσία στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές. Οι περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν είναι ιδιαίτερα καταπιεστικές. Η ζωή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις γυναίκες. Η έρευνα εκτιμά ότι το 70 έως 80 τοις εκατό όλων των Αφγανών γυναικών αντιμετωπίζουν αναγκαστικό γάμο. περισσότεροι από τους μισούς είναι παντρεμένοι πριν από τη νόμιμη ηλικία γάμου των 16 ετών. Ο εξαναγκαστικός γάμος χρησιμοποιείται συχνά για να διασφαλίσει ότι μια γυναίκα παραμένει μουσουλμάνα.

«Πώς επιβιώνουμε καθημερινά μόνο ο Θεός ξέρει», μοιράζεται ένα μυστικό πιστό του Άγα. «Ξέρει γιατί ήταν ευγενικός να μείνει μαζί μας. Αλλά είμαστε κουρασμένοι από όλο τον θάνατο γύρω μας. ”

Παρακολουθήστε το βίντεο 2021 World Watch List

 

 

3. Σομαλία: Όταν οι Χριστιανοί είναι «στόχοι υψηλής αξίας»

Στη Σομαλία, όλες οι μειονοτικές θρησκείες διώκονται βαριά, με έρευνα που υποδηλώνει ότι το 99% των Σομαλών πολιτών είναι Μουσουλμάνοι. Στο Κέρας της Αφρικής, το COVID-19 αποκάλυψε θρησκευτικές διώξεις καθώς λάβαμε μέσα από αναφορές ότι οι Χριστιανοί κατηγορήθηκαν ότι έφεραν την πανδημία στις κοινότητές τους.

Ο μικροσκοπικός πληθυσμός των χριστιανών μέσα στη χώρα κινδυνεύει επίσης από το al-Shabab, μια βίαιη ομάδα που υποστηρίζει τη Σαρία (ισλαμικό νόμο) ως βάση για τη ρύθμιση όλων των πτυχών της ζωής. Οι χριστιανοί από μουσουλμανικό υπόβαθρο θεωρούνται «στόχος υψηλής αξίας» από τον al-Shabab, που συχνά εκτελούσαν πιστούς επί τόπου, όταν ανακαλύφθηκαν.

Παρά τους κινδύνους, οι Σομαλοί άνθρωποι πιστεύουν στον Ιησού – μερικοί με θαυματουργούς τρόπους. Η Momina *, 38 ετών, συνάντησε τον Ιησού στα όνειρά της και έγινε Χριστιανός. Ο σύζυγός της την εγκατέλειψε και η οικογένειά της διατάχθηκε να μην την υποστηρίξει.

«Ήμασταν όλοι νεκροί, αλλά ο Ιησούς ήρθε για να μας σώσει και να μας δώσει μια νέα ζωή… αφήνω τη ζωή μου στα χέρια Του», λέει. «Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που ο Θεός είναι μαζί μου όπου κι αν βρίσκομαι. Χαίρομαι επίσης που ο Κύριος ακούει τις προσευχές μου. ”

 

Είναι και η ιστορία σας

Λόγω του Ιησού και του έργου Του στον σταυρό, οι Χριστιανοί που εκπροσωπούνται από την Παγκόσμια Λίστα Παρακολούθησης είναι η οικογένειά μας. Για περισσότερα από 60 χρόνια, η Open Doors έχει υπηρετήσει τους αδελφούς και τις αδελφές μας σε περισσότερες από 60 χώρες. Είμαστε στο έδαφος, συνεργαζόμαστε με εκκλησίες για την παροχή Βίβλων, ανακούφιση έκτακτης ανάγκης, συμβουλευτική για τραύματα, νομική βοήθεια και υπεράσπιση – και οι ζωές αλλάζουν, τα χωριά μεταμορφώνονται. Θα συμμετάσχετε μαζί μας και θα γίνετε μέρος αυτής της ισχυρής ιστορίας που λέει ο Θεός;

 

4. Λιβύη: Η συνεχιζόμενη βία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τους Χριστιανούς

Μετά την εκδίωξη του πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη βυθίστηκε σε χάος και αναρχία. Και αυτή η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Χωρίς κεντρική κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση παράνομης αναρχίας.

Πώς μοιάζει η «παράνομη αναρχία»; Το 2020, η βία συνέχισε να αυξάνεται στη Λιβύη. Υπήρχαν πιο επαληθευμένα περιστατικά επιθέσεων και δολοφονιών. Οι χριστιανοί διατρέχουν κίνδυνο σε όλη τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περιοχές όπου υπάρχουν ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες. Στοιχεία που έχουν υποσχεθεί πίστη στο ISIS εξακολουθούν να διατηρούν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Sirte. Άλλες εξτρεμιστικές ομάδες ελέγχουν περιοχές εντός και γύρω από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη. Οι απόδημοι Χριστιανοί αποφεύγουν να ταξιδεύουν γενικά, αλλά ειδικά σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν σημεία ελέγχου.

Στη Λιβύη, δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, θρησκευτική ελευθερία και πολύ περιορισμένη δυνατότητα δημόσιας εκκλησιαστικής ζωής. Αν και υπάρχουν περίπου 34.500 Χριστιανοί στη χώρα, μόνο ένας μικρός αριθμός (περίπου 150) είναι Λιβυκοί – η πλειοψηφία τους είναι απόδημοι και μετανάστες εργαζόμενοι. Οι Λιβυκοί Χριστιανοί από ένα μουσουλμανικό υπόβαθρο αντιμετωπίζουν βίαιες και έντονες πιέσεις από την οικογένειά τους και την ευρύτερη κοινότητα για να αποκηρύξουν την πίστη τους.

Οι Χριστιανοί που μεταναστεύουν από άλλες περιοχές της Αφρικής, με στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά κρατούνται σε υπερπλήρεις κέντρα κράτησης γύρω από την Τρίπολη. Άλλοι παραδίδονται απευθείας σε εγκληματίες αξιωματούχους ή ομάδες από τους ανθρώπινους εμπόρους και αναγκάζονται σε εντατική γεωργική εργασία ή πορνεία.  

Ωστόσο, ο Θεός συνεχίζει να κινείται στη Λιβύη. Όπου υπάρχει δίωξη, το ευαγγέλιο μοιράζεται.

«Το πρόβλημα για τους νέους πιστούς ξεκινά πραγματικά όταν μιλούν για τον Ιησού», λέει ο Charley *, ένας συνεργάτης Open Doors στην περιοχή που συντονίζει το έργο της οργάνωσης σε πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής.

 

Στο Πακιστάν, οι Χριστιανοί συχνά σιωπούν.

 

5. Πακιστάν: Οι βίαιες διώξεις συνεχίζονται, ειδικά για τα χριστιανικά κορίτσια

Το Πακιστάν παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα μέρη για να ζήσει ως χριστιανός, και η βίαιη δίωξη εναντίον χριστιανών και εκκλησιών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ενώ υπάρχουν χριστιανικές εκκλησίες, εκείνες που δραστηριοποιούνται στην προσέγγιση αντιμετωπίζουν σοβαρές διώξεις από την κοινωνία.

Στο Πακιστάν, οι πιστοί που έχουν μετατραπεί από το Ισλάμ αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα επίπεδα δίωξης, αλλά όλοι οι Χριστιανοί θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε αυτήν την σκληρή ισλαμική χώρα. Τους δίνονται δουλειές που θεωρούνται χαμηλές, βρώμικες και ανέντιμες, και μπορούν να είναι θύματα δουλειάς. Ενώ ορισμένοι Χριστιανοί είναι μεσαίας τάξης, εξακολουθούν να θεωρούνται κατώτεροι από τους Μουσουλμάνους και συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις στο χώρο εργασίας.

Οι Πακιστανοί Χριστιανοί υποφέρουν επίσης από τους περίφημους νόμους περί βλασφημίας της χώρας που χρησιμοποιούνται κατάχρηση για να στοχεύσουν Χριστιανούς, όπως η Ασία Μπίμπι, που πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια σε θάνατο κατηγορούμενο για βλασφημία. Ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες «υπερασπίζονται έντονα» αυτούς τους νόμους, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης ή της δολοφονίας εκείνων που τους αντιτίθενται.

Για τα χριστιανικά κορίτσια, η ζωή στο Πακιστάν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Διατρέχουν διαρκή κίνδυνο απαγωγής και βιασμού, αναγκάζονται συχνά να παντρευτούν τους επιτιθέμενους και εξαναγκάζονται να μετατραπούν στο Ισλάμ. Υπήρξαν επίσης αναφορές για στοχευμένη εμπορία χριστιανών κοριτσιών τόσο για τη δουλειά όσο και για την πορνεία που εισάγει λαθραία κορίτσια στην Κίνα.

Λόγω προβλημάτων ασφαλείας, δεν μπορούμε να κοινοποιήσουμε ιστορίες ή αποσπάσματα από το Πακιστάν.

 

Διακινδυνεύοντας τη σύλληψη, οι Ερυθραίοι Χριστιανοί συνεχίζουν να λατρεύουν κρυφά.

 

6. Ερυθραία: Καμία «ουσιαστική πρόοδος» προς τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Από το 1993, ο Πρόεδρος της Ερυθραίας Afwerki επιβλέπει ένα αυταρχικό, βάναυσο καθεστώς που στηρίζεται σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η βία συνεχίζει να επιδεινώνεται στην Ερυθραία.

Ελπίζω ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με την Αιθιοπία θα βελτιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ερυθραία έχει εξασθενίσει καθώς υπήρξε ελάχιστη ένδειξη για αυτό – και οι ταραχές στα σύνορα Αιθιοπίας / Ερυθραίας το φθινόπωρο του 2020 απειλούν τη σταθερότητα. Τον Ιούνιο του 2020, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι δεν υπήρχε «ουσιαστική πρόοδος» στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν τη χώρα, η οποία συχνά ονομάζεται «Βόρεια Κορέα της Αφρικής».

Οι Χριστιανοί από μη παραδοσιακές ονομασίες αντιμετωπίζουν τη σκληρότερη δίωξη στην Ερυθραία, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ερυθραία Ορθόδοξη Εκκλησία (EOC) – τη μόνη χριστιανική ονομασία που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση και επίσης ελέγχεται αυστηρά από εκείνους που έχουν την εξουσία. Οι μη EOC χριστιανοί και οι χριστιανοί από ένα μουσουλμανικό υπόβαθρο αντιμετωπίζουν ακραίες αντιδράσεις από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, καθώς και από το κράτος, συχνά αρνήθηκαν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες και άλλους πόρους.

Αλλά η πραγματική απειλή προέρχεται από κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας που παρακολουθούν τις τηλεφωνικές κλήσεις, ελέγχουν τη δραστηριότητα και διεξάγουν αμέτρητες επιδρομές που στοχεύουν χριστιανούς, καταλαμβάνουν χριστιανικά υλικά και καταστρέφουν τις εκκλησίες του σπιτιού. Οι Χριστιανοί μπορούν να συλληφθούν και να φυλακιστούν χωρίς δίκη. Πολλοί Χριστιανοί κρατούνται σε απάνθρωπες φυλακές λόγω της πίστης τους, και τα αγαπημένα τους πρόσωπα συχνά δεν ξέρουν πού είναι ή ακόμα και αν είναι ακόμα ζωντανοί.

Αλλά η εκκλησία στην Ερυθραία, ενώ βρίσκεται υπό πίεση, δεν ξεθωριάζει. Οι Χριστιανοί εξακολουθούν να μαζεύονται κρυφά για να λατρεύουν όπου κι αν βρίσκονται – ακόμη και ένα κελί φυλακής. Ο Musse (όχι το όνομά του) πέρασε χρόνια σε μια φυλακή της Ερυθραίας όπου μοιράστηκε με τόλμη το ευαγγέλιο: «Στη φυλακή, ένας από τους κύριους σκοπούς μου ως Χριστιανός ήταν να ευαγγελιστώ. Φυσικά, απαγορεύεται να το κάνουμε ανοιχτά, αλλά το κάναμε τη νύχτα όταν όλοι κοιμόταν. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν αυτά που διδάξαμε και μοιραστήκαμε. Κάποιοι προσπάθησαν ακόμη και να μας καλύψουν. Είδαμε πολλές μετατροπές. Το ευαγγέλιο δεν μπορεί να αλυσοδεθεί! ”

 

 

7. Υεμένη: Θανατική ποινή λόγω εγκατάλειψης του Ισλάμ

Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος, η ανθρωπιστική κρίση και η πανδημία COVID-19 στην Υεμένη επηρεάζουν όλους τους πολίτες, αλλά οι Χριστιανοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης διανέμεται κυρίως μέσω οργανισμών που χρησιμοποιούν τοπικούς ισλαμιστές ηγέτες και τοπικά τζαμιά για να δώσουν βοήθεια – πιστεύεται ότι κάνουν διακρίσεις εναντίον οποιουδήποτε που δεν θεωρείται ευσεβής μουσουλμάνος. Οι χριστιανοί της Υεμένης έχουν δηλώσει ότι τους απαγορεύτηκε η θεραπεία σε νοσοκομεία με λιγότερους πόρους.

Σε σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής της Υεμένης, η δίωξη παραμένει ακραία. Ενώ έχουμε σχετικά λίγες αναφορές βίας εναντίον χριστιανών, γνωρίζουμε ότι η βία έχει επιδεινωθεί ελαφρά τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να ερευνήσουμε και να επαληθεύσουμε βίαιες επιθέσεις λόγω του πολέμου, το απόρρητο που πρέπει να διατηρήσουν οι Χριστιανοί και την πρόκληση της επικοινωνίας με υπόγεια πιστούς. Είναι πολύ πιθανό ότι υπάρχει περισσότερη βία που δεν αναφέρεται.

Οι Χριστιανοί στην Υεμένη συνήθως διατηρούν την πίστη τους μυστική, γιατί αν ανακαλυφθούν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Απαγορεύεται η έξοδος από το Ισλάμ και όλοι οι Υεμενοί θεωρούνται Μουσουλμάνοι από το κράτος. Δεν είναι μόνο οι αρχές που διώκουν τους Χριστιανούς. Οι ισλαμικές μαχητικές ομάδες απειλούν τους Χριστιανούς από μουσουλμανικό υπόβαθρο με θάνατο και οι φυλές μπορούν να σκοτώσουν ή να εκδιώξουν οποιονδήποτε μετατρέπεται σε Χριστιανισμό. Το νότο της χώρας, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αλ Κάιντα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Οι χριστιανοί από μουσουλμανικό υπόβαθρο αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού της Υεμένης, καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος και το COVID-19 οδήγησαν πολλούς ομογενείς και μετανάστες χριστιανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έχουμε αναφορές ότι οι άνθρωποι της Υεμένης όπως ο Μωάμεθ * έρχονται στον Χριστό. Αφού βρήκε μια Βίβλο σε ένα μεταχειρισμένο κατάστημα, ο Μωάμεθ έγινε οπαδός του Ιησού. Τώρα αυτός και η σύζυγός του Aima * οδηγούν μια εκκλησία στο σπίτι.

«Δεν μπορούσα να διαβάσω τη Βίβλο στο σπίτι, αυτό δεν θα ήταν ασφαλές», θυμάται ο Μωάμεθ. «Έπρεπε να κρύψω το βιβλίο και να το διαβάσω έξω από το σπίτι. Όταν ήρθα στην πίστη, νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος πιστός στην Υεμένη. Για πολύ καιρό, δεν ήξερα άλλους Χριστιανούς της Υεμένης. Τώρα ξέρω πολλά και υπάρχουν πολλά περισσότερα σαν εμάς. ”

 

Λίγες ώρες πριν αναφερθεί στη φυλακή Evin έξω από την Τεχεράνη, ο Pastor Victor bet-Tamraz και η σύζυγός του Shamiram Issavi Khabizeh εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μετά την επανειλημμένη απόρριψη των προσφυγών τους. πιστωτική φωτογραφία: Άρθρο 18

 

8. Ιράν: Ζώντας με την καθημερινή απειλή σύλληψης

Σε αυτήν την πύλη προς τη Μέση Ανατολή, απαγορεύεται στους Χριστιανούς να μοιράζονται την πίστη τους με μη χριστιανούς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται εκκλησιαστικές υπηρεσίες στα Φάρσι, την εθνική γλώσσα. Οι μετανάστες από το Ισλάμ υφίστανται διώξεις από την κυβέρνηση. εάν παρευρεθούν σε υπόγεια εκκλησία, αντιμετωπίζουν τη συνεχή απειλή σύλληψης.

Το 2020, η δίωξη παρέμεινε ακραία, με μικρή αύξηση στον αριθμό των αναφερόμενων περιστατικών βίας. Το COVID-19 χτύπησε σκληρά τη χώρα και πολλοί πιστοί χρειάζονται απεγνωσμένα τρόφιμα και βοήθεια. Τα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού έχουν επίσης δυσκολέψει την επικοινωνία μεταξύ των χριστιανών και διερευνούν όλο και περισσότερο τη διαδικτυακή υποτροφία και μαθητεία.

Πολλοί Ιρανοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που φυλακίστηκαν για την πίστη τους, απελευθερώθηκαν από τη φυλακή για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του COVID-19 σε γεμάτες φυλακές. Ωστόσο, άλλοι Χριστιανοί παρέμειναν στη φυλακή και συνεχίστηκαν οι καταδίκες των Χριστιανών Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, οι Χριστιανοί συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για οικιακές εκκλησιαστικές δραστηριότητες. Λίγες εβδομάδες πέρασαν όταν το πεδίο μας δεν ανέφερε τη σύλληψη ή την κλήση φυλάκισης των αρχηγών και των συμμετεχόντων στην εκκλησία. Αρκετοί πιστοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μόνο λίγες ώρες ή μέρες πριν αναφερθούν στη φυλακή.

Τι ωθεί την αδυσώπητη καταπίεση και την επίθεση της κυβέρνησης στους χριστιανούς; Η ιρανική κυβέρνηση βλέπει τη μετατροπή των μουσουλμάνων σε χριστιανισμό ως απόπειρα δυτικών χωρών να υπονομεύσουν τον ισλαμικό κανόνα του Ιράν.

Ωστόσο, παρά την δίωξη, η εκκλησία στο Ιράν αυξάνεται εκθετικά – πέρυσι μια ανεξάρτητη μελέτη εκτιμά ότι ο αριθμός των χριστιανών στο Ιράν ανέρχεται τώρα σε 1 εκατομμύριο.

Η Darya * είναι μέρος της υπόγειας εκκλησίας της χώρας: «Είμαι πολύ ευγνώμων που μπόρεσα να υπηρετήσω τον Θεό εδώ στο Ιράν», λέει. «Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, ο Θεός είναι πάντα μαζί μας.»

 

 

9. Νιγηρία: Η πιο βίαιη χώρα για τους χριστιανούς

Στη Νιγηρία, ειδικά στη βορειοανατολική περιοχή, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν αυτό που αισθάνεται σαν μια συνεχιζόμενη επίθεση στη ζωή τους, στις εκκλησίες και τις κοινότητές τους.

Η βία εναντίον των χριστιανών από τους Μπόκο Χαράμ, τους μαχητές του Φουλάνι και το ISWAP (επαρχία Ισλαμικής Πολιτείας Δυτικής Αφρικής) – καθώς και άλλοι, άγνωστοι ένοπλοι επιτιθέμενοι – οδήγησαν σε τεράστια ταλαιπωρία στη χριστιανική κοινότητα. Στην πραγματικότητα το 2020, περισσότεροι Χριστιανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους στη Νιγηρία από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, με το ISWAP να κάνει γνωστή την παρουσία του μέσω απαγωγών και εκτελέσεων τύπου ISIS. Άνδρες και αγόρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο θάνατό τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά που αφήνουν πίσω τους είναι πολύ ευάλωτες και ζουν μαρτυρίες για τη δύναμη των επιτιθέμενων. Οι δράστες σπάνια οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Η Νιγηρία μπήκε στους κορυφαίους 10 της Παγκόσμιας Λίστα Παρακολούθησης του 2021 κυρίως επειδή αυτή η βία έχει αυξηθεί και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε άλλα μέρη της Νιγηρίας. Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπουχάρι φαίνεται ανίκανη ή απρόθυμη να προστατεύσει τους χριστιανούς πολίτες της. Και ενώ η πανδημία έπνιξε τις επιθέσεις εναντίον χριστιανών σε άλλα μέρη του κόσμου, η βία στη Νιγηρία αυξήθηκε.

Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για χριστιανικές διώξεις στη Νιγηρία χωρίς να αναφέρουμε την επικρατούσα απειλή σεξουαλικής βίας. Ο βιασμός χρησιμοποιείται συχνά ως όπλο δίωξης από Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Το Open Doors μοιράστηκε πολλούς λογαριασμούς γυναικών που απήχθησαν και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία ή γάμο με μουσουλμάνο άνδρα. Σε ακραίες και φρικτές περιστάσεις, νεαρά κορίτσια στρατολογούνται βίαια και χρησιμοποιούνται ως βομβιστές αυτοκτονίας.

«Όταν κοιμηθούμε το βράδυ, δεν είμαστε ποτέ σίγουροι αν θα το κάνουμε ζωντανό μέχρι την επόμενη μέρα», λέει ο Πάστορας Ιερεμίας *, του οποίου το χωριό της Νιγηρίας δέχθηκε επίθεση από μαχητές του Φουλάνι. «Ακόμα κι αν πεθάνουμε, είμαστε στα χέρια του Θεού.»

 

 

10. Ινδία: Συνεχής πίεση για αποποίηση του Χριστού

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η δίωξη στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά και το 2020 οι διακρίσεις και η βία κατά των χριστιανών παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Ινδία κατατάσσεται ως η 10η πιο επικίνδυνη θέση για τους Χριστιανούς.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της χώρας το 2019 έδωσε στο κυβερνών Ινδουιστικό-εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) ακόμη περισσότερη πολιτική δύναμη – ενθαρρύνοντας τους υπερεθνικιστές ριζοσπάστες να διαδώσουν το μήνυμά τους ότι να είσαι Ινδός είναι να είσαι ινδουιστής και ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Αυτοί οι εθνικιστές χρησιμοποιούν εκτεταμένη βία για να επιτύχουν το στόχο τους, ιδίως στοχεύοντας Χριστιανούς από Ινδουιστικό υπόβαθρο Οι χριστιανοί σε ορισμένα μέρη της Ινδίας, ειδικά οι ηγέτες των εκκλησιών, αντιμετωπίζουν τρομακτικά επίπεδα βίας από αυτούς τους εξτρεμιστές – χιλιάδες επιθέσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Και στην αγροτική Ινδία, οι ινδουιστές φυλές χρησιμοποιούν νερό και φαγητό ως όπλα εναντίον των χριστιανών, αποκόπτοντάς τους από την πρόσβαση στην παροχή νερού του χωριού και τα παντοπωλεία που επιδοτούνται από την κυβέρνηση.

Οι μετατροπές σε χριστιανισμό από ινδουιστικό υπόβαθρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε διώξεις και συνεχώς πιέζονται να επιστρέψουν στον Ινδουισμό μέσω εκστρατειών γνωστών ως Ghar Wapsi  (“homecoming”) Φέτος, οι Ινδοί εθνικιστές οδήγησαν μια βίαιη εκστρατεία Ghar Wapsi από πόρτα σε πόρτα που είχε ως στόχο να μετατρέψει τους Χριστιανούς στον Ινδουισμό.

Η πανδημία COVID-19 προσέφερε ένα νέο όπλο στους διωκόμενους, καθώς οι Χριστιανοί σε πολλά μέρη της Ινδίας συχνά παραβλέπονταν σκόπιμα για επίσημα τρόφιμα και βοήθεια COVID-19. Αυτή η διάκριση έγινε θανατηφόρα, αφήνοντας πολλούς πεινασμένους πιστούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν, ιδιαίτερα επειδή πολλοί Ινδοί χριστιανοί είναι μέρος της κάστας Dalit και επομένως πολύ φτωχοί.

Το 2020, περισσότερα από τα 28 κράτη της Ινδίας θέσπισαν νόμους κατά της μετατροπής , που χρησιμοποιούσαν κατάχρηση, παρενόχληση και εκφοβισμό χριστιανών και το BJP έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να επιβάλει αυτούς τους νόμους σε εθνικό επίπεδο. Επί του παρόντος, εννέα πολιτείες έχουν ψηφίσει αυτούς τους νόμους με περισσότερους να εξετάσουν την έγκρισή τους. Τέτοιοι νόμοι χρησιμοποιούνται συχνά ως δικαιολογία για να διαταράξουν τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες και να παρενοχλήσουν τους Χριστιανούς, καθιστώντας απίστευτα δύσκολο για τους πιστούς να μοιράζονται την πίστη τους με άλλους χωρίς φόβο ή νομικές επιπτώσεις.

Σε μεγάλο μέρος της Ινδίας, το να λέτε «ναι» στον Ιησού έχει γίνει μια επικίνδυνη απόφαση που κοστίζει πολύ τους Χριστιανούς και τις οικογένειές τους.

Μία Εκκλησία, μία Οικογένεια

Τα γεγονότα και οι αριθμοί είναι σημαντικοί. Μας βοηθούν να πλαισιώσουμε τη μεγάλη εικόνα του τι συμβαίνει. Όμως, η έρευνα του World Watch List προσφέρει ένα μεγαλύτερο όραμα και ιστορία. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο και γεγονός είναι μια ζωή, μια οικογένεια, μια εκκλησία που αντιπροσωπεύει βαθιά βάσανα αλλά και θάρρος και ανθεκτική πίστη. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνέπειες εξακολουθούν να επιλέγουν τον Ιησού. Μέσω του Σωτήρα μας, εμείς και κάθε Χριστιανός που ζούμε στη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και τις υπόλοιπες 50 κορυφαίες χώρες στην Παγκόσμια Λίστα Παρακολούθησης 2020 είναι μία Εκκλησία, μία Οικογένεια.

Για να σας βοηθήσουμε να προσευχηθείτε με τις αδελφές και τους αδελφούς μας ,, το Open Doors διαθέτει μια εφαρμογή προσευχής για κινητά που σας προειδοποιεί για αιτήματα προσευχής από πιστούς. Μάθετε περισσότερα για αυτό και εγγραφείτε για να λαμβάνετε τακτικές ενημερώσεις στο τηλέφωνό σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του ΔΩΡΕΑΝ εγχειριδίου Παγκόσμιας Λίστα Παρακολούθησης για να μάθετε για όλες τις 50 χώρες και να λάβετε συγκεκριμένους πόντους προσευχής για πιστούς σε κάθε έθνος.

* αντιπροσωπευτικά ονόματα και φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται για λόγους ασφαλείας

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ