H τροχιοδεικτική βολή ήρθε από τον τούρκο υπουργό Αμυνας τέσσερις ημέρες μετά το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και είναι ενδεικτική για το πως εννοεί η Τουρκία την «θετική ατζέντα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίλυση «των προβλημάτων στο Αιγαίο»: Ο Χουλουσί Ακάρ, μετά την δική του συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Αμυνας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Αγκυρα έθεσε ζήτημα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και η απάντηση από την Αθήνα ήταν θετική.

«Με τον κύριο υπουργό, τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες. για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα ένα θετικό κλίμα», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ προσθέτοντας: «Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης. Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ητα μια δήλωση που προκάλεσε μούδιασμα στην Αθήνα και αλλεπάλληλες επικοινωνίες και διαβουλεύσεις μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργού Αμυνας, καθώς ουσιαστικά ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και πως οι δύο πλευρές δρομολογούν και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν η διάψευση των περί συνεκμετάλλευσης από πηγές του υπουργείου Αμυνας οι οποίες παρέπεμψαν στην χθεσινή επίσημη ανακοίνωση για την συνάντησή του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ. «Κατά τη συνάντηση του ΥΕΘΑ με τον Τούρκο Υπουργό, υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας», ανέφερε η συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά η συνάντηση Ακάρ – Παναγιωτόπουλου ζητήθηκε από τον τούρκο υπουργό Αμυνας, διήρκεσε μισή ώρα και αναλώθηκε κυρίως στην συζήτηση για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και τις προθέσεις της Ρωσίας. Στο σκέλος της που αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση εστίασε στο πως μπορεί να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης προς όφελος των οικονομιών και των δύο χωρών και δεν υπήρξε καμία αναφορά σε συνεκμετάλλευση. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, φέρεται να τόνισε στον Χουλουσί Ακάρ ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Οι δηλώσεις Ακάρ, πάντως, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ το οποίο κατήγγειλε «αναθεωρητική ατζέντα» από την πλευρά της Τουρκίας και έθεσε το ερώτημα στην κυβέρνηση εάν «αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας, που διασφάλισε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τον επόμενο μήνα;»

Διπλωματικοί παράγοντες, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι ακόμη κι εάν ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε σκοπίμως θέμα συνεκμετάλλευσης, χωρίς να έχει συζητηθεί στην συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, εγείρεται ζήτημα για το πώς, και από ποιον, ορίζεται η «θετική ατζέντα» στα ελληνοτουρκικά. Τονίζουν, δηλαδή, ότι η Τουρκία εμφανίζεται και πάλι να είναι εκείνη που βάζει την ατζέντα στον διάλογο – και δη σε μια συγκυρία αναβάθμισής της στο γεωπολιτικό πεδιο λόγω του ουκρανικού –  ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα εμφανίζεται «να συζητά μόνον για να συζητά».

Οι ίδιες πηγές θέτουν και το ερώτημα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν έθεσε και εκείνος ατζέντα διαλόγου από την ελληνική πλευρά – για παράδειγμα, εάν έθεσε ζήτημα άρσης του casus belli και προσφυγής στην Χάγη.

ΠΗΓΗ