Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι του ITN News υπό τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραχρήστο, για τον Συνεδριακό Τουρισμό, το πλήγμα που έχει δεχθεί στην Ελλάδα και διεθνώς από την πανδημία, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που έχει στην Ελλάδα. Στην συζήτηση συμμετείχαν ο κύριος Ζαχαρίας Καπλανίδης πρόεδρος Ομίλου ZITA και Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας (ΕΣΤΥ), ο κύριος Παναγιώτης Ποδηματάς αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), ο κύριος Δημήτρης Παλιώρας από την Conference and Events Management Global Events και η κυρία Κατερίνα Τραπτσιώνη, υπεύθυνη διοργάνωσης της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Οι απώλειες

Στο σύνολό τους οι ομιλητές επεσήμαναν την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί ο κλάδος MICE εξαιτίας της πανδημίας. Ο κύριος Καπλανίδης τόνισε ότι υπάρχουν τμήματα του Συνεδριακού Τουρισμού τα οποία έχουν σημειώσει σημαντική υποχώρηση πριν από την πανδημία, όπως τα Corporate Meetings, λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πλέον δύσκολα θα επανέλθουν αυτά τα συνέδρια και σε αυτό συμβάλει καταλυτικά πια και η πανδημία. Ο κύριος Ποδηματάς από την πλευρά του σημείωσε ότι ο κλάδος γνωρίζει πως τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ο κλάδος δεν θα έχει δουλειά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οδηγίες της τελευταίας στιγμής δεν βοηθάνε καθόλου την διοργάνωση συνεδρίων. Ένα συνέδριο χρειάζεται μήνες, πολλές φορές, προετοιμασίας και οδηγίες στο παρά πέντε των διοργανώσεων τινάζουν στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης των συνεδρίων.

Υβριδικά συνέδρια

Ο κύριος Παλιώρας μίλησε για τα ηλεκτρονικά συνέδρια για τις βίαιες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές που επέβαλε η πανδημία στην διοργάνωση συνεδρίων. Τόνισε πως είναι βασικό να βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο για να «φύγει ο φόβος», ενώ συμπλήρωσε πως το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι η διοργάνωση υβριδικών συνεδρίων που θα συνδυάζουν φυσική και ηλεκτρονική παρουσία. «Χωρίς φυσική παρουσία δεν υπάρχει όφελος για την τοπική τουριστική αγορά», σημείωσε ο ίδιος. Όντας από την Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι η πόλη έχει ανέβει σημαντικά στη διεθνή κατάταξη για την διοργάνωση συνεδρίων και πως η Ελλάδα είναι μεν πιο ακριβή συγκρινόμενη με Βαλκανικές χώρες, όμως, όπως είπε, το επίπεδο των υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι τέτοιο που θα πρέπει να σκεφτόμαστε τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο και όχι σε επίπεδο Βαλκανίων. Τέλος επισήμανε το πρόβλημα των voucher, λόγω των ακυρώσεων των συνεδρίων και τη ζημιά που προκαλείται και στα ξενοδοχεία.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης και το ζήτημα των χώρων

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του κύριου Καπλανίδη  για τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει ο Συνεδριακός Τουρισμός στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή και προ πανδημίας τα συνέδρια στην Ελλάδα βρίσκονταν κάτω του 2% σαν παγκόσμιο μερίδιο, ποσοστό που απέχει πολύ από το αντίστοιχο του κλασικού τουρισμού, το οποίο ανέρχεται στο 8% με 10%. «Τα κακά νέα είναι ότι αυτό το χάσμα είναι μεγάλο, τα καλά είναι ότι ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το χάσμα, υπάρχουν και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης», επισήμανε ο ίδιος.

Μία ενδιαφέρουσα επισήμανση ήταν και αυτή για τους συνεδριακούς χώρους. Ο κύριος Καπλανίδης τόνισε πως έχουν υπάρξει μεγάλες προσπάθειες για την δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού χώρου και πως και ο ίδιος σαν πρόεδρος του HAPCO παλαιότερα είχε καταβάλει προσπάθειες για το Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ακατανόητο το γεγονός πως δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια μέχρι σήμερα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι ένας χώρος σαν το Ταε Κβο Ντο αφορά μόλις το 5% των συνεδρίων που διοργανώνονται διεθνώς. Το υπόλοιπο 95% είναι συνέδρια μεταξύ 400 και 5.000 ατόμων και για αυτά τα μεγέθη υπάρχουν πολύ καλοί χώροι σε όλη την Ελλάδα.  «Στόχος είναι το 2% να πάει στο 4%», τόνισε ο κύριος Καπλανίδης και συμπλήρωσε πως πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι συνεδριακοί επισκέπτες έχουν κατά κεφαλή δαπάνη έως και 10 φορές μεγαλύτερη από έναν κλασικό τουρίστα. Τέλος σημείωσε πως τόσο ο εκθεσιακός, όσο και ο συνεδριακός τουρισμός απαιτούν διαφορετικό μάρκετινγκ, στο οποίο καλούνται να παίξουν κρίσιμο ρόλο τα Επιμελητήρια, ενώ πρέπει να υπάρξει και συνεργασία της Πολιτείας με τις Επιστημονικές Εταιρείες.

Στο χώρο των εκθέσεων η κυρία Κατερίνα Τραπτσιώνη τόνισε ότι διεθνώς έχουν ακυρωθεί πάνω από 32.000 εκθέσεις και οι απώλειες εκτιμώνται στα 167 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τον κλάδο. Αν συνυπολογιστούν και οι ζημιές  σε ξενοδοχεία και τουριστικές αγορές το ποσό ξεπερνάει τα 365 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυρία Τραπτσιώνη σημείωσε πως φέτος στη θέση της Philoxenia θα πραγματοποιηθεί ένα Τουριστικό Φόρουμ για την παρουσίαση ελληνικών τουριστικών προορισμών στο εξωτερικό.