Ποιο είναι το σχέδιο για την αναβαθμισμένη παραλία του Ελληνικού

Σεπ 6, 2019
Ποιο είναι το σχέδιο για την αναβαθμισμένη παραλία του Ελληνικού
Σε νέο τουριστικό πόλο θα μετατραπεί η παραλιακή ζώνη μπροστά από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε νέο τουριστικό πόλο θα μετατραπεί η παραλιακή ζώνη μπροστά από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπονται η δημιουργία ενός ενυδρείου με έκταση 30 στρεμμάτων, ο εμπλουτισμός μιας παραλίας 900 μέτρων με άμμο και μια νέα μαρίνα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 113 σκάφη αναψυχής! Στην υφιστάμενη μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα δημιουργηθεί περιοχή με νέα καταστήματα και χώρους εστίασης. Η σημερινή παραλία θα συνδέεται και απευθείας με τον χώρο του πρώην αεροδρομίου μέσω του υπογειοποιημένου τμήματος της λεωφόρου Ποσειδώνος.

 

Το παραλιακό μέτωπο χωρίζεται σε τρεις περιοχές: τη «γειτονιά μαρίνας Αγίου Κοσμά», τη «γειτονιά ενυδρείου Αγίου Κοσμά» και το βορειότερο παραλιακό κομμάτι, το οποίο θα περιέχει κατοικίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προβλέψεις του σχεδίου σε σχέση με το ενυδρείο. Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί σε επίχωση (περίπου 19.400 τ.μ.) μέσα στη θάλασσα και θα καταλαμβάνει συνολικά έκταση 30 στρεμμάτων. Σε αντιστοιχία με το κυματοειδές περίγραμμα του ενυδρείου θα βρίσκονται, μέσα στη θάλασσα, τα έργα προστασίας του. Από το ενυδρείο ξεκινά η μεγάλη (υφιστάμενη) παραλία, μήκους 900 μέτρων. Η ακτή αυτή θα εμπλουτιστεί με άμμο και χαλίκι, ενώ για την προστασία της από τους κυματισμούς θα κατασκευαστεί πρόβολος στο νότιο άκρο της και δύο ύφαλοι μέσα στη θάλασσα. Η νέα κοινή υπουργική απόφαση καθορίζει τους όρους δόμησης και χρήσης γης σε όλη την ακτογραμμή. Στο νότιο άκρο της παραλίας, επί του προβόλου, θα κατασκευαστεί μια τεράστια κυκλική πισίνα (διαμέτρου 85 μέτρων), ουσιαστικά μέσα στη θάλασσα.

 

Γενικά, η περιοχή του ενυδρείου καταλαμβάνει έκταση 122 στρεμμάτων. Σε αυτή η δόμηση θα είναι πιο περιορισμένη, φθάνοντας τα 24.500 τ.μ. Εκτός από το ενυδρείο, θα περιλαμβάνει και μια κτιριακή ενότητα με χρήσεις αναψυχής. Βορειότερα του ενυδρείου θα κατασκευαστεί ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών, που θα καταλαμβάνει 12,7 στρέμματα στην ξηρά και 55 στρέμματα στη θάλασσα. Το καταφύγιο θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 113 σκάφη, εκ των οποίων τα 12 των 15-18 μέτρων. Εκεί η περιοχή θα αλλάξει πρόσωπο: για να συμβεί αυτό θα κατεδαφιστεί ο υφιστάμενος μώλος και θα επιχωθεί η θάλασσα σε έκταση 3,7 στρεμμάτων, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι δραστηριότητες του ΝΑΟΕ.

 

Ο νέος μώλος θα έχει καμπύλη μορφή και συνολικό μήκος 310 μέτρα – μάλιστα για την κατασκευή του θα εξεταστεί η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των ογκόλιθων του παλιού μώλου, αν είναι σε καλή κατάσταση. Εσωτερικά ο μώλος θα έχει 6 πλωτές προβλήτες των 40 μέτρων, στις οποίες θα μπορούν να δένουν τα πλοία. Μπροστά από το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα υπάρχει ένα κτίριο 300 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες λειτουργίας του καταφυγίου.

 

Όσον αφορά την παραλιακή ζώνη βορείως της περιοχής του ενυδρείου και το καταφύγιο σκαφών, μπροστά από την περιοχή κατοικίας, θα υπάρξει εμπλουτισμός της ακτής, θα επεκταθεί η υφιστάμενη ναυταθλητική εγκατάσταση, ώστε να εξυπηρετεί τουλάχιστον 70 μικρά σκάφη, ενώ η μικρή παραλία (μήκους 60 μέτρων), που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στο ναυταθλητικό λιμάνι και στο τουριστικό καταφύγιο, θα «καταργηθεί».

 

Νότια της περιοχής του ενυδρείου βρίσκεται η περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, η οποία καταλαμβάνει έκταση 334 στρεμμάτων. Σε αυτή θα χτιστούν έως 66.900 τ.μ. Στο εσωτερικό μέτωπο της μαρίνας, σε έκταση 212 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί μια περιοχή με χώρους αναψυχής και καταστήματα εστίασης.

 

Στα δύο άκρα της μαρίνας, στον «βραχίονα» και στο βόρειο άκρο της, θα δημιουργηθούν τρεις ενότητες κτιρίων, οι οποίες θα έχουν ανάλογες χρήσεις. Οι δύο περιοχές θα έχουν ανοιχτούς χώρους, στους οποίους επιτρέπονται προσωρινές κατασκευές, παιδότοποι, διάδρομοι βάδην, υπαίθρια όργανα άθλησης, υπαίθρια έργα τέχνης κ.λπ.

 

Με πληροφορίες από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους