Στον «αέρα» το εμπορικό όνομα «Μακεδονία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Νοέμβριος 6, 2018
Στον «αέρα» το εμπορικό όνομα «Μακεδονία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Τα προϊόντα από τη «Μακεδονία» πωλούνται πλέον απροκάλυπτα και στην Ελλάδα και μάλιστα διατίθενται από υποκαταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Στον «αέρα» το εμπορικό όνομα «Μακεδονία» για τις ελληνικές επιχειρήσεις  

Όσο οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδονικό» ως brand name παραμένουν μη κατοχυρωμένα από τις ελληνικές εταιρείες που τα χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα τους, οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι μεγάλες.

Όπως με αυτή την ψευδεπίγραφη μακεδονική φέτα που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της σε σκοπιανά μπακάλικα, αλλά μπορεί ακόμα να τη βρει κανείς και σε αλυσίδα ελληνικών σούπερ μάρκετ, μαζί με εννέα άλλα προϊόντα από τη γειτονική χώρα των Σκοπίων που βαφτίζονται «μακεδονικά» ως προς την προέλευσή τους.

Τα προϊόντα από τη «Μακεδονία» πωλούνται πλέον απροκάλυπτα και στην Ελλάδα και μάλιστα διατίθενται από υποκαταστήματα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ από ελληνική εισαγωγική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα από το 1965. Συνολικά πρόκειται για 9 διαφορετικά τρόφιμα που έχουν ως βάση τους τη σόγια, το ρύζι, τη βρώμη και το αμύγδαλο και είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Η ετικέτα που φέρουν, παρότι αναφέρει ως καταγωγή μια ιταλική εταιρεία με έδρα τη Μπολόνια, ωστόσο, στις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται, ο πραγματικός τόπος παραγωγής των προϊόντων όπως προκύπτει από τη διεύθυνση είναι τα Σκόπια της «Μακεδονίας»…

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί μια διαφήμιση για «μακεδονική» φέτα που ουσιαστικά δείχνει το… μέλλον: Όταν όλα τα προϊόντα της γειτονικής χώρας θα βαφτίζονται «μακεδονικά», με αποτέλεσμα οι εταιρείες που παράγουν τα αντίστοιχα ελληνικά να υφίστανται τεράστιες οικονομικές ζημιές, από τη στιγμή που ο όρος «μακεδονικό» δεν είναι κατοχυρωμένος.

Τεράστιο κόστος κατοχύρωσης σήματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 4.000 ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», όμως, μόλις 24 από αυτές έχουν κάνει κατοχύρωση (κι αυτές μόνο στο ευρωπαϊκό μητρώο), με αποτέλεσμα η πλειονότητα να κινδυνεύει άμεσα με ανυπολόγιστη ζημία.

Μάλιστα, καμία ελληνική εταιρεία δεν έχει κατοχυρώσει το «μακεδονικό» ως brand name στον μεγαλύτερο οργανισμό στον κόσμο στη Γενεύη, όταν αυτό έχει γίνει ήδη από δύο Σκοπιανές επιχειρήσεις, ενώ στο ευρωπαϊκό μητρώο στο Αλικάντε έχουν καταχωριστεί μόλις 24 ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ονομασία προέλευσης ή την επωνυμία «Μακεδονία».

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό βρίσκεται στο μεγάλο κόστος που καλούνται να καλύψουν όσες επιχειρήσεις θέλουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη κατοχύρωση. Συγκεκριμένα, πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 2.000€ για μία τέτοια ενέργεια στο Αλικάντε και 8.000€ στη Γενεύη, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκοσμίως οργανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε αρκετές εταιρείες είτε είχαν ολιγωρήσει, είτε απλώς περιορίστηκαν στην κατοχύρωση της ονομασίας τους ή των προϊόντων τους στις μεμονωμένες αγορές όπου δραστηριοποιούνται.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ανέλαβε πρωτοβουλία για δωρεάν νομική και διαδικαστική βοήθεια σε όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις -και όχι μόνο τα μέλη του- προκειμένου να κατοχυρώσουν τις επωνυμίες τους, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας και μερίδια αγοράς.

Οι επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών

Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, στα επόμενα τρία χρόνια από την κύρωσή της θα πρέπει να επιλυθούν προβλήματα με τα εμπορικά σήματα για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Η σύσταση της ομάδας των ειδικών, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει εντός του 2019.

Αυτή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της ΕΕ, με την κατάλληλη συνεισφορά του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (ΔΟΤ).

Όπως είχε δηλώσει ο τέως υπουργός, Νίκος Κοτζιάς: «Έως τώρα, το σύνολο των οίνων της ΠΓΔΜ φέρει την ένδειξη «Republic of Macedonia» ως προς τον τόπο προέλευσης. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, όσα προϊόντα φέρουν σήμερα την ένδειξη «made in / produced in / product of Macedonia», θα πρέπει, βάσει της συμφωνίας, υποχρεωτικά να μετατραπούν σε «made in / produced in / product of North Macedonia», καθιστώντας έτσι προς όλους απόλυτη τη διάκριση του τόπου προέλευσης των προϊόντων αυτής και της Μακεδονίας μας».

Ελληνικά προϊόντα που έχουν την επωνυμία Μακεδονία

Πλήθος γνωστών και άγνωστων προϊόντων έχουν την επωνυμία Μακεδονία. Ορισμένα από αυτά είναι: Μακεδονική Α.Ε. (μητρική εταιρεία της Αγρόκτημα Χαλβατζής), ΜΕΒΓΑΛ-Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε., Μακεδονικά Ζαχαρώδη Α.Ε., Μακεδονικά Υφάσματα, Μακεδονική Γη-Αφοί Τσαρούχα Α.Ε., Μακεδονική Χάρτου, Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών-MTC, Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ), Εν Οίκω Μακεδονική (έπιπλα), Τέντες Θεσσαλονίκης-Μακεδονική Τεντοποιία, Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων-Αχλατζής Ι. & ΣΙΑ Ο.Ε., ΠΑΕ Μακεδονικός, Μακεδονικά Ζυμαρικά της Γιαγιάς, Μακεδονικά Αυγά-Αφοί Δίγκαλη Α.Ε., Μακεδονικές Πρωτεΐνες, Μεταφορική Τσιμενίδης-Μακεδονικές Γραμμές Α.Ε., Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., Μακεδονικές Εκδόσεις, Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου, Μακεδονική Ποτοποιία (Ούζο 14 κ.ά.), ΜΑΚΑΛ (Μακεδονική Αλλαντοποιία), Maksystem-Μακεδονική Πανίδη ΑΒΕΕ (εξαρτήματα για συστήματα αλουμινίου), Μακεδονία Σαλάτες, Κρέατα Μακεδονίας-Αφοί Αστερίου, Μακεδονικά Νερά Α.Ε., κ.ά.

Επίσης προϊόντα, όπως Μακεδονικός Χαλβάς και Μακεδονικό Ταχίνι της Αφοί Χαΐτογλου, Μακεδονικά Κριτσίνια των εταιρειών Παπαδοπούλου, Κατσέλης κ.ά., Tottis Μακεδονικά Ζυμώματα Κρουασανάκια, πολλές εταιρείες που μεταποιούν τις γνωστές μακεδονικές μικρές πιπεριές, δεκάδες οινοποιίες που παράγουν μακεδονικές ποικιλίες οίνου και φέρουν τη σχετική ένδειξη, μακεδονικές πίτες και ζύμες, μακεδονικά τυριά και κασέρια, όσπρια, σφολιάτες, κ.ο.κ., ακόμη και η εφημερίδα «Μακεδονία».

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους