Στο «στόχαστρο» οι μικροζυθοποιίες με το νέο σχέδιο νόμου!

14 Δεκεμβρίου, 2018
Στο «στόχαστρο» οι μικροζυθοποιίες με το νέο σχέδιο νόμου!
Το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση έχει προκαλέσει αναστάτωση τις ελληνικές μικρό – ζυθοποιίες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει μία σημαντική δυναμική εξέλιξη

Στο «στόχαστρο» οι μικροζυθοποιίες με το νέο σχέδιο νόμου!

ο νέο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση έχει προκαλέσει αναστάτωση τις ελληνικές μικρό – ζυθοποιίες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει, παρά τα προσκόμματα, μία σημαντική δυναμική εξέλιξη. Από την πλευρά τους, οι ζυθοπαραγωγοί εκφράζουν ότι λόγω της γραφειοκρατίας που πρόκειται να αυξηθεί, όπως και με τα εξοντωτικά πρόστιμα σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τις δηλωθείσες παραγόμενες ποσότητες και ποιότητες μπύρας και σε περιττά έξοδα, είναι αναπόφευκτο να οδηγηθούν σε «λουκέτο» πολλές μονάδες παραγωγής μπύρας.

Όπως λένε εκπρόσωποι των ζυθοποιιών, αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, έγιναν κοινωνοί του νέου σχεδίου νόμου που προωθείται και θα ελέγχει τη συγκεκριμένη αγορά. Μάλιστα τους δόθηκε περιθώριο μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου (μεταξύ δηλαδή των εορταστικών ημερών) προκειμένου να καταθέσουν υπόμνημα με τις προτάσεις τους. Για κατ΄ ιδίαν συνάντηση ούτε λόγος!

«Το σχέδιο, με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής», ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη” αναφέρει o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλης Παναγιώτου επισημαίνοντας πως “ η πολιτεία μας αναγκάζει σε κάθε απλή κατεργασία να έχουμε στις εγκαταστάσεις μας ένα χημικό από το Χημείο του Κράτους, για να ελέγχει από την παραλαβή της βύνης μέχρι τη μεταφορά της μπύρας από το βαρέλι. Στόχος είναι να μην παρανομεί κανείς, ωστόσο, υπάρχουν άλλοι ευέλικτοι τρόποι που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις. Το σχέδιο νόμου μας πηγαίνει πίσω, αντί να εκσυγχρονιζόμαστε γυρνάμε στο παρελθόν. Προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατία, αυξάνει τα κόστη και δυστυχώς, πολύ φοβάμαι πως θα οδηγήσει μικρές ζυθοποιίες με τρία – τέσσερα άτομα προσωπικό, σε λουκέτο».

Αναπόφευκτα τα λουκέτα

Παράλληλα, το νέο σχέδιο νόμου ζητά από τις εταιρείες να πιστοποιήσουν τις ήδη ογκομετρημένες δεξαμενές τους με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέα έξοδα για τις ζυθοποιίες. Ενδεικτικά μία μικροζυθυποιία για την εν λόγω πιστοποίηση μπορεί να δαπανήσει περί τις 30.000 – 40.000 ευρώ, ενώ το κόστος για μία μεγάλη μπορεί να δεκαπλασιαστεί.

Το μεγάλο εμπόδιο, όμως, για τον κλάδο είναι το ενδεχόμενο αφαίρεσης της άδειας σε μικροζυθοποιίες που διαθέτουν ζυθοβραστήριο κάτω των 1.000 λίτρων. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές, νεόκοπες, μικροζυθοποιίες, – αν περάσει το σχέδιο νόμου – όπως λένε γνώστες της αγοράς, θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Τραγικό αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι ότι επιτρέπεται η εισαγωγή, αλλά όχι η παραγωγή μπύρας! Ενδεικτική είναι η περίπτωση ελληνικής μπύρας που βασίζεται στο μηλίτη και όχι στο κριθάρι, η οποία παράγεται στην Σλοβενία και εισάγεται και διανέμεται στην ελληνική αγορά.

Με πληροφορίες από voria.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους