Στο μικροσκόπιο οι θεραπευτικές ιδιότητες ελιάς 5.500 ετών!

22 Μαΐου, 2019
Στο μικροσκόπιο οι θεραπευτικές ιδιότητες ελιάς 5.500 ετών!
Το ελαιόλαδο που κατανάλωναν οι κάτοικοι των Κυκλάδων πριν από 5.500 χρόνια ανέλυσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, συλλέγοντας καρπούς από την αρχαιότερη ελιά της Ελλάδας.

Στο μικροσκόπιο οι θεραπευτικές ιδιότητες ελιάς 5.500 ετών!

Το ελαιόλαδο που κατανάλωναν οι κάτοικοι των Κυκλάδων πριν από 5.500 χρόνια ανέλυσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες, συλλέγοντας καρπούς από την αρχαιότερη ελιά της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πολύκορμο δέντρο με περίμετρο 29 μέτρων που φύτρωσε την προμινωική εποχή στην περιοχή του Αδησαρού στη Νάξο, παρήγαγαν ελαιόλαδο και το έθεσαν στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων τους.

Τα συμπεράσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα: το συγκεκριμένο ελαιόλαδο περιέχει, όπως διαπιστώθηκε, τις μεγαλύτερες ποσότητες της ευεργετικής ουσίας ελαιοκορωνάλη σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ποικιλίες.

Το δέντρο της Νάξου είναι το γηραιότερο εν ζωή ελαιόδεντρο στην Ελλάδα, παλαιότερο και από την αρχαία ελιά στις Βουβές της Κρήτης, ενώ οι ειδικοί εικάζουν ότι ίσως πρόκειται και για το αρχαιότερο του κόσμου: μέχρι πρόσφατα τη θέση αυτή κατείχε ένα ελαιόδεντρο ηλικίας 4.000 ετών στον Λίβανο, όμως η ελιά της Νάξου υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη κατά 1.000-1.500 χρόνια.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακοΰ Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ποικιλία διαφέρει εντελώς ως προς τις φαινόλες που παράγει.

«Προχωρώντας στη χημική ανάλυση, διαπιστώσαμε ότι αυτή η ποικιλία δίνει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στο χημικό προφίλ του ελαιολάδου σε σχέση με τις υπόλοιπες κλασικές ελληνικές ποικιλίες. Επίσης προέκυψε ότι είναι η πιο αρχέγονη ελληνική ποικιλία. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό από αυτήν να προέκυψαν όλες οι υπόλοιπες» λέει στα «ΝΕΑ» ο Προκοπής Μαγιάτης, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και συνεχίζει: «Διαπιστώσαμε ότι η ποικιλία αυτή όχι μόνο παράγει την ουσία ελαιοκορωνάλη σε πολύ μεγάλες ποσότητες, αλλά και ότι αποτελεί ιδανική πηγή απομόνωσης αυτής της ουσίας στο μέλλον για ερευνητικούς σκοπούς. Η ελαιοκορωνάλη εμφανίζει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι φαινόλες του ελαιολάδου, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, ενώ αυτήν τη στιγμή ερευνούμε και την πιθανή αντικαρκινική της δράση».

Η συγκεκριμένη ελιά (θρουμπελιά του Αιγαίου) δεν μπορεί να παραγάγει την ουσία ελαιοκανθάλη που έχουν οι άλλες ελληνικές ποικιλίες – προφανώς λόγω έλλειψης κάποιου ένζυμου – και αντί αυτής παράγει μεγάλες ποσότητες ελαιοκορωνάλης. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το γηραιότερο ελληνικό Ο Προκόπης Μαγιάτης, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείο Βίβλου ελαιόδεντρο συνιστά ένα ζωντανό μνημείο: πρόκειται για έναν ελαιώνα στη Νάξο με δεκάδες αρχαία δέντρα, ία οποία πλέον ανήκουν σε Άγγλους ιδιοκτήτες που αγόρασαν την έκταση μαγεμένοι από την ομορφιά του τόπου. Οι επιστήμονες συσχέτισαν, επίσης, τα αρχαία δέντρα της περιοχής με τα σύγχρονα και διαπίστωσαν ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ίδια ποικιλία συνεχίζει να αναπαράγεται εκεί επί χιλιάδες χρόνια.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα: κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Σπεδό της Νάξου, μέσα σε έναν τάφο βρέθηκαν πήλινα αγγεία με υπολείμματα ελαιολάδου ηλικίας άνω των 4.000 ετών. Εκτός των προοπτικών που ανοίγει η συγκεκριμένη έρευνα για την επιστήμη, ο Προκόπης Μαγιάτης τονίζει τη μεγάλη ιστορική αξία των ευρημάτων. «Το αρχαίο αυτό ελαιόδεντρο δείχνει ότι το πρωτογενές κέντρο εξημέρωσης της ελιάς στην Ελλάδα είναι τα νησιά των Κυκλάδων» εξηγεί. «Το πιθανότερο είναι ότι σε όλη τη Μεσόγειο υπήρχαν άγριες ελιές. Πριν από τουλάχιστον 5.500 χρόνια, οι κάτοικοι της Ελλάδας παρατηρώντας ότι κάποια από τα άγρια δέντρα μπορούσαν να παραγάγουν περισσότερο λάδι επέλεξαν κάποια κλαδιά από αυτά, μπόλιασαν τις άγριες και κατέληξαν στη συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία παράγει περισσότερο ελαιόλαδο και έχει καρπούς που μπορούν να φαγωθούν απευθείας από το δέντρο…».

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους