Το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι καθαρό, στοχεύει στην πίεση της Ευρώπης δια της «ενεργειακής ασφυξίας», και πλέον περιλαμβάνει και την Ελλάδα: Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει, από αύριο και για μία εβδομάδα, τις ροές φυσικού αερίου προς την χώρα μας μέσω του αγωγού TurkStream σημαίνει ότι και η Ελλάδα εντάσσεται πλέον στην λίστα των χωρών που δέχονται τα άμεσα ρωσικά αντίποινα στον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Η Gazprom επικαλείται «λόγους συντήρησης» του TurkStream για την διακοπή των ροών – λόγους αντίστοιχους με εκείνους που είχε επικαλεστεί την περασμένη εβδομάδα για την κάθετη μείωση των ροών προς Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του NordStream.

Είναι σαφές όμως ότι η Μόσχα μετατρέπει το φυσικό αέριο σε «πυρηνικό όπλο» του ουκρανικού πολέμου, ποντάρει στην βαριά ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και πιέζει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. μέσω της μείωσης των ροών για να σπάσει τον δυτικό συμμαχικό άξονα που, μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να στηρίζει την αντίσταση του Κιέβου.

Το Βερολίνο ήταν εκείνο που κατήγγειλε πρώτο ότι το Κρεμλίνο παίζει «πολιτικό παιχνίδι» με την μείωση των ροών την περασμένη εβδομάδα, ενώ και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» του φυσικού αερίου. «Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς πιστεύουμε πως αυτά είναι ψέματα», είπε ο Ντράγκι αναφερόμενος στις αιτιάσεις του Κρεμλίνο περί εργασιών συντήρησης των αγωγών, και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική χρήση του αερίου, όπως χρησιμοποιούν και τα σιτηρά για πολιτικούς λόγους».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα η μείωση των ροών μέσω TurkStream για μια εβδομάδα – και εάν και εφόσον δεν παραταθεί – δεν σηματοδοτεί άμεσο πρόβλημα επάρκειας, με την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) να διαβεβαιώνει σήμερα ότι στην χώρα υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια και ότι συνεχίζεται η τροφοδοσία της με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), ενώ υπάρχουν και υψηλά αποθέματα.

Η κίνηση της Gazprom όμως αποτελεί προφανές μήνυμα του Κρεμλίνου για το τι μπορεί να επακολουθήσει τον επόμενο χειμώνα, για τον οποίο διεθνείς αναλυτές όπως η Wood Mackenzie προβλέπουν ακόμη και επιβολή δελτίο στο φυσικό αέριο.

Πρόκειται, δε, για μήνυμα με ήδη ορατές συνέπειες σε δύο κρίσιμα μέτωπα: την νέα εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου σε συνθήκες ιστορικής κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού και την εσπευσμένη επιστροφή των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στην λιγνιτική παραγωγή ενέργειας – μια στροφή, την οποία δεν μπορεί να αποφύγει και η Ελλάδα. Ειδικά, ωστόσο, για την χώρα μας η αύξηση της παραγωγής με ορυκτά καύσιμα προβλέπεται πιο δύσκολη και πιο κοστοβόρα λόγω της σπουδής με την οποία έγινε ο παροπλισμός των λιγνιτικών μονάδων.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκούν οι κινήσεις περιορισμού των ροών από την Gazprom είναι πως η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου έκανε σήμερα νέο άλμα κοντά στο 7% κι έφθασε στα 127,75 ευρώ ανά MWh. Την περασμένη εβδομάδα, με τις ρωσικές ροές προς την Ευρώπη να μειώνονται κατά 60%, η τιμή του φυσικού αερίου είχε ήδη εκτιναχθεί κατά 50%.

Η εικόνα αυτή, μαζί με τις πληροφορίες που μεταδίδουν Bloomberg και Reuters, ότι η Μόσχα σχεδιάζει περαιτέρω μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, προκαλεί γενικό συναγερμό στην Ε.Ε. και ενεργοποίηση των έκτακτων σχεδίων ενεργειακής ασφάλειας.

Πρώτη η Γερμανία ανακοίνωσε χθες σχέδιο 15 δις ευρώ για μεγιστοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής και αύξηση των χώρων αποθήκευσης αερίου, η Ιταλία αναμένεται να ακολουθήσει με ανάλογα μέτρα μέσα στην εβδομάδα όπως γράφει η Corriere della Serra, ενώ μέτρα ενίσχυσης των αποθεμάτων της αποφάσισε και η αυστριακή κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και την άμεση μετατροπή μεγάλης ενεργειακής μονάδας της χώρας που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο σε μονάδα λιγνιτικής παραγωγής.

ΠΗΓΗ