Στο μυαλό της Ελισάβετ: Μένει ή δίνει το… Crown στον Κάρολο

19 Απριλίου, 2021
crown1

Μέσα στο βαθύ πένθος που προκάλεσε ο θάνατος του αγαπημένου της συζύγου Φίλιππου, η βασίλισσα, που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 95α γενέθλιά της την 21η Απριλίου, πρέπει να αποφασίσει για το αν θα παραμείνει στον θρόνο και θα γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της ή όχι

Σύμβολο της μακροβιότερης εκδοχής της βασιλείας, ποπ είδωλο, ακόμα και για τα πανκ-ροκ συγκροτήματα, Ελισάβετ για τους εκατομμύρια φαν και Λίλιμπετγια τους οικείους της, λατρεμένη γιαγιά για τα εγγόνια και τα δισέγγονά της – ακόμα και χαρακτηριστικό μπιμπελό το οποίο κουνάει το χέρι για να χαιρετήσει τα πλήθη με τον δικό της τρόπο και κοσμεί όλες σχεδόν τις βιτρίνες των μαγαζιών με αναμνηστικά στη Μεγάλη Βρετανία: όποια εκδοχή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ κι αν προτιμήσει κανείς, αναμφισβήτητα πρόκειται για την πλέον πετυχημένη εκπρόσωπο του θεσμού.

Κάθε χρόνο οι Βρετανοί γιορτάζουν τα γενέθλια της βασίλισσάς τους τέτοια εποχή, την 21η Απριλίου, με επίσημες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και σε όλα τα μέρη όπου ανεμίζει η βρετανική σημαία, ενώ κάθε Χριστούγεννα στήνονται στις τηλεοράσεις για να ακούσουν το εορταστικό μήνυμά της που πάντα κομίζει κάτι νέο για τον κόσμο που την παρακολουθεί. Ακόμα κι αν σε κάποιους, όπως τους γείτονες Γάλλους ή τις χώρες που δεν βλέπουν με τόσο θετικά αισθήματα τη διάσημη πλέονβασιλική οικογένεια που εξακολουθεί να ζει από τα χρήματα των φορολογουμένων, όλα αυτά τα θεωρούν απλώς φαντεζί υπερβολές, οι Βρετανοί έχουν προ πολλού αποφασίσει – μολονότι δεν έχουν ρίξει την ψήφο τους: η Ελίζαμπεθ είναι η βασίλισσά τους.

2

Η «Επιχείρηση: Τέταρτη Γέφυρα»

Και αυτό η ίδια φροντίζει να το επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο αντιλαμβανόμενη από την πρώτη μέρα που διαδέχτηκε στον θρόνο τον πατέρα της Γεώργιο ΣΤ’, 69 χρόνια πριν, ότι ο θεσμός είναι πάνω απ’ όλα: πέρα από τις προσωπικές της επιλογές και προτιμήσεις, ακόμα και από τη φυσική της παρουσία, ένας τέτοιος συντηρητικός θεσμός θα την αναγνώριζε ως επαρκή του εκπρόσωπο. Για την ώρα, πάντως, εκτός από το να επηρεάζει τα πλήθη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, τα οποία ομνύουν στο όνομά της, η βασίλισσα έχει υπό την προστασία της 600 φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ εξακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια να απολαμβάνει τις βόλτες της στην εξοχή, ειδικά στις απέραντες πεδιάδες που περιβάλλουν τα πέντε αγαπημένα κάστρα που συνιστούν τις θερινές κατοικίες της, να περιποιείται η ίδια τα αγαπημένα της σκυλιά ράτσας Κόργκι και να τα βγάζει βόλτα, να φωτογραφίζει τοπία και φυσικά να διασχίζει τον αέρα της Σκωτίας με το αγαπημένο της άλογο ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Ούτε το βαρύ πένθος για την απώλεια του αγαπημένου της συζύγου, παντοτινού συντρόφου και συμπαραστάτη Φίλιππου, την απέτρεψε από το να έχει εκείνη την εποπτεία τα της κηδείας: τόσο τη φροντίδα των πρωτοκόλλων όσο και το οργανωτικό κομμάτι, καθώς έπρεπε να εκπληρωθούν στο ακέραιο οι εντολές του αποθανόντος και οι επιθυμίες του σχετικά με την οργάνωση, τον τόπο και τον χώρο της τελετής.

Αλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει χαρακτηριστικό επεισόδιο της σειράς «The Crown», από τη στιγμή που ο Φίλιπποςείχε πληροφορηθεί με αφορμή μια εξαφάνιση του Κάρολου, που τελικά είχε αίσιο αποτέλεσμα, το κωδικό σχέδιο του θανάτου του, είχε φροντίσει να έχει ο ίδιος τον πρώτο ρόλο στον σχεδιασμό της κηδείας του. Παρότι η «Επιχείρηση: Τέταρτη Γέφυρα» (Operation Forth Bridge), όπως ήταν η ονομασία αυτού του σχεδίου, δεν ήχησε τότε στα αυτιά του και τόσο τιμητική, κατάφερε ωστόσο να πείσει την εστεμμένη σύζυγό του να φροντίσει η κηδεία του να μην έχει τις γνωστές υπερβολές που συνοδεύουν τους αποχωρισμούς των μελών της βασιλικής οικογένειας και να είναι όσο πρέπει σεμνή και αθόρυβη – όπως ήθελε να είναι και ο ίδιος. Επιθυμία του ήταν επίσης να ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλμπερτ, τον οποίο επίσης θεωρούσαν «μαύρο πρόβατο» όπως τον Φίλιππο, ενώ επέμενε η σορός του να μεταφερθεί από το κάστρο στο παρεκκλήσι σε ειδικό Land Rover Defender 130 Gun Bus, σχεδιασμένο, μάλιστα, από τον ίδιο – ήταν γνωστή η εμμονή του με τη συγκεκριμένη μάρκα οχήματος, την οποία δεν άλλαζε ποτέ.

3

Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες αφορούσαν την ίδια την Ελισάβετ, η οποία ανέλαβε την οργάνωση σε συνεργασία με το Γραφείο του Λόρδου Τσάμπερλεϊν, όπως λέγεται το γραφείο που συντονίζει τις επίσημες βασιλικές τελετές. Μάλιστα φρόντισε να επισπευσθεί η αποχώρηση του πρώην επικεφαλής του γραφείου Γουίλιαμ Πιλ (ίδιο όνομα με το αγαπημένο ουίσκι των Βρετανών) από τη θέση ώστε να αναλάβει ο νέος ανώτερος αξιωματικός της βασιλικής οικογένειας, Aντριου Πάρκερ, ειδικός σε τέτοιου είδους κωδικοποιημένες επιχειρήσεις, αφού έχει διατελέσει επικεφαλής της MI5.

Πάντως, το πένθος που κήρυξε η βασίλισσα είναι αντάξιο του θανάτου ενός πρίγκιπα, δούκα του Εδιμβούργου, τίτλος που κληροδοτήθηκε πλέον στον Κάρολο: μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Συγκινητική ήταν, επίσης, η προσέλευση ανθρώπων κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρών παιδιών, που προσέρχονταν όλη την περασμένη βδομάδα με λουλούδια και δάκρυα στα μάτια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον απελθόντα πρίγκιπα. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να εμποδίσει τη συγκέντρωση πλήθους λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς μπορεί η Βρετανία να επιδεικνύει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τον εμβολιασμό, αλλά τέτοιου είδους συνωστισμοί μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Επίσης, επιθυμία του Φίλιππου ήταν να μη γίνει η κηδείαδημοσία δαπάνη αλλά ιδιωτική και με στρατιωτικές τιμές, όπως θα άξιζε σε έναν άνθρωπο που είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα με το παραπάνω. Οσο για το πρόβλημα που προέκυψε με τον ανακατεμένο σε σοβαρό σκάνδαλο παιδοφιλίας πρίγκιπα Αντριου, ατιμασμένου γιου και στενού φίλου του Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος ήθελε να φορέσει τη στολή του ναυάρχου επειδή τη φορούσε ο πατέρας του, αυτό απεφεύχθη τελευταία στιγμή – και πάλι με μεσολάβηση της βασίλισσας η οποία αποφάσισε η κηδεία να γίνει κατά το ήμισυ με στρατιωτικές τιμές. Ετσι τη στολή δεν τη φόρεσε τελικά ούτε ο Αντριου, ούτε κανείς από τους οικείους. Να σημειωθεί, εν προκειμένω, ότι η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα, εκ των οποίων τα δύο γεννήθηκαν πρόσφατα.

Η πριγκίπισσα Ευγενία, κόρη του πρίγκιπα Αντριου, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι τον Φεβρουάριο και η Ζάρα Τίνταλ, κόρη της πριγκίπισσας Αννας, γέννησε τον Μάρτιο το τρίτο της παιδί, έναν γιο. Και οι δύο εγγονές του πρίγκιπα Φίλιππου έδωσαν το όνομά του στα νεογέννητα παιδιά τους. Βέβαια, όλες αυτές οι μικρές αναποδιές και σκέψεις δεν απέτρεψαν τον σχεδιασμό για την εντυπωσιακή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην κηδεία: από το Πολεμικό Ναυτικό έως τους Πεζοναύτες, τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία. Και όλα αυτά δεν έπρεπε μόνο να γίνουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο και την επιθυμία του γαλαζοαίματου εκλιπόντος, αλλά και σύμφωνα με τις διαταγές της Αυτής Μεγαλειότητος, η οποία πλέον πρέπει να αποφασίζει μόνη της, χωρίς τον μοναδικό, αγαπημένο της σύμβουλο όχι μόνο για την κοινή τους ζωή, αλλά για την ίδια του τη μεγαλοπρεπή ή μη κηδεία.

4

Τι θα αποφασίσει η μοναχική βασίλισσα;

Γι’ αυτό και είναι τραγικό να σκεφτεί κανείς ότι η βασίλισσα, η οποία ούτως ή άλλως πάντοτε εμφάνιζε τάσεις απομόνωσης, καλείται πλέον να πάρει σημαντικές αποφάσεις μόνη της σχετικά με το μέλλον του θρόνου: θα παραδώσει την κορόνα στον επόμενο διάδοχο, δηλαδή τον γιο της Κάρολο, ή θα κρατήσει το αξίωμά της μέχρι τον θάνατό της, όπως η βασίλισσα Βικτώρια, η οποία είναι το πρότυπό της; Θα περιμένει, μήπως, τους εορτασμούς της επόμενης χρονιάς και κατόπιν τούτου θα παραδώσει πανηγυρικά το στέμμα ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της μακροβιότερης μοναρχίας ή θα το κρατήσει μέχρι τον θάνατό της;

Πάντως όλοι θεωρούν πως για να αποφασίσει η βασίλισσα, θα αποσυρθεί και πάλι στο πλέον αγαπημένο της από τα πέντε κάστρα, το Κάστρο Μπάλμοραλ, όπου βρίσκει την πραγματική ηρεμία, όπως αποκάλυψε η εγγονή της,πριγκίπισσα Ευγενία, στο ντοκιμαντέρ του BBC «Η βασίλισσα στα 90». Εκεί μπορεί να τρέχει με το άλογό της στα περίχωρα του Μπάλμοραλ, ακόμα και με κίνδυνο -μερικές φορές- της ζωής της και «εκεί η γιαγιά είναι πραγματικά ευτυχισμένη», όπως ομολογούσε η αγαπημένη της εγγονή. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς κάποια επεισόδια από τη σειρά «Το Στέμμα» με τη βασίλισσα να επιστρέφει διαρκώς στο Μπάλμοραλ -το μέρος που η Lady Di απεχθανόταν για τον απόλυτο απομονωτισμό του-, το οποίο θεωρεί ότι είναι αυτό που εξασφαλίζει την πραγματική της ηρεμία, ειδικά όταν πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια οι παπαράτσι την έχουν απαθανατίσει πολλές φορές να οδηγεί η ίδια το Land Rover του απελθόντος συζύγου της φορώντας το κλασικό πολύχρωμο μεταξωτό μαντίλι της ή να περιφέρεται ανάμεσα στους κυνηγούς, αφού αγαπά ιδιαίτερα το κυνήγι (κάτι για το οποίο την έχουν κατηγορήσει πολλές φιλοζωικές οργανώσεις).

Τώρα, προφανώς αποσυρμένη και πάλι στην αγαπημένη της εξοχική κατοικία στο Royal Deeside της Σκωτίας και στον πύργο του 19ου αιώνα που είχαν αγοράσει η βασίλισσα Βικτώρια με τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1852, θα πρέπει να πάρει μια οριστική απόφαση για το μέλλον του θεσμού. Και πάλι μόνη της, αφού, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τζον Μέιτζορ, ενός ανθρώπου που τη γνωρίζει όσο λίγοι, στο BBC «υπάρχει πραγματικά πολύ περιορισμένος αριθμός ανθρώπων στους οποίους η βασίλισσα μπορεί να ανοίξει την καρδιά της, στους οποίους μπορεί πραγματικά να ανοίξει την καρδιά της και στους οποίους μπορεί πραγματικά να μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια», για να καταλήξει: «Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορούσε να βρει ανακούφιση στον πρίγκιπα Φίλιππο. Οταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια θάλασσα προβλημάτων ή όταν αισθάνεσαι κυριευμένος από άγχος, χρειάζεται να μοιραστείς με κάποιον τη λήψη αποφάσεων, κάποιον που να μπορεί να σε καταλάβει, κάποιον που να μπορεί μεταφορικά -και στην περίπτωση του πρίγκιπα Φίλιππου, νομίζω πιθανώς κυριολεκτικά- να σε αγκαλιάσει και να σου πει: “Δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζεις”».

16789548

Γι’ αυτό και η Λίλιμπετ, όπως την αποκαλούσε ο σύζυγός της, τώρα πρέπει να πάρει την απόφαση μόνη της. Σύμφωνα με τους ειδήμονες βασιλικούς αναλυτές και ιστορικούς όπως ο Χιούγκο Βίκερς, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την Ιστορία του βρετανικού θρόνου, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ κατά τη στέψη της έκανε μια συγκεκριμένη συμφωνία με τον Θεό, σύμφωνα με την οποία, άπαξ και θεωρείσαι χρισμένη βασίλισσα, δεν παραιτείσαι.

Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια απαρχαιωμένη σύμβαση η οποία αφορούσε τον θεσμό σε παλαιότερες εποχές και πλέον αυτή η άρρητη συμφωνία αφορά την ίδια την εντεταλμένη της θείας εξουσίας και μόνο. Η Ελισάβετ, έχοντας ως πρότυπο τη βασίλισσα Βικτόρια, θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθεί τα βήματα της ισχυρής προγόνου της όχι μόνο ως προς τις αποφάσεις, αλλά και ως προς την ίδια τη μοίρα: αποφασιστική όπως εκείνη, κανείς δεν πίστευε ότι μια μέρα θα γινόταν βασίλισσα πόσο μάλλον ότι θα αποδεικνυόταν η μακροβιότερη στην Ιστορία – ένα στοίχημα που καλείται τώρα να σπάσει η Ελισάβετ Β’.

Ελάχιστοι πίστευαν τότε ότι η Βικτόρια, που βασίλευσε από το 1837 έως το 1901, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου της, τον οποίο ανέλαβε όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας της βασιλιάς Γουίλιαμ Δ’ -όπως δηλαδή και της Ελισάβετ-, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να φορέσει το στέμμα ξαφνικά λίγες μέρες αργότερα, το καλοκαίρι του 1838. Αντίστοιχα και η Ελισάβετ ήταν εκείνη που έπρεπε να αναλάβει τον δύσκολο ρόλο, αφού ο αδελφός του πατέρα της Εντουαρντ είχε παραιτηθεί από τη διεκδίκηση και η αδελφή της Μαργαρίτα, γνωστή για τα ελευθεριακά της ήθη, δεν είχε τέτοιου είδους αξιώσεις. Εκπαιδευμένη από μικρή στα δύσκολα και με μια ειδικών απαιτήσεων παιδεία, την οποία της καλλιέργησε ο πατέρας της, η νεαρή διάδοχος του θρόνου ήξερε ότι η βασιλεία ήταν άμεσα συνυφασμένη με την ίδια της τη μοίρα. Και αυτή είναι που φαίνεται τώρα να ακολουθεί, σύμφωνα με τον ρου της Ιστορίας που χάραξε η πρόγονός της. Αν και οι πιο κακόπιστοι βλέπουν άλλα σχέδια στην απόφασή της να μην παραιτηθεί άμεσα από το αξίωμα: την ανάγκη της να εορτάσει δεόντως το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 70 χρόνια της βασιλείας της.

Γιατί η βασίλισσα δεν παραιτείται

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδήμονες, η βασίλισσα έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζει τους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, που θα λάβουν χώρα σε έναν χρόνο από τώρα, τον Ιούνιο του 2022. «Ενας βασικός λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραιτηθεί είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους μονάρχες, είναι μια χρισμένη βασίλισσα», σημείωσε και πάλι ο Χιούγκο Βίκερς, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας, μία ακόμα συγκυρία που δεν της αφήνει περιθώρια να παραιτηθεί. Μιλώντας στον «Guardian» o Βίκερς τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τη βασίλισσα με την τεράστια πείρα της. Και παραμένει ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση. Συνεχίζει να οδηγεί και είναι απασχολημένη με τα πάντα, το γραφείο της εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Ισως αυτή την περίοδο να μην μπορεί να κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά εμφανίζεται περιστασιακά. Δείχνει υπέροχη, άρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί».

elizabeth-main

Συμφωνώντας με αυτή την άποψη οι δημοσιογράφοι του «Guardian» υποστήριξαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες, καθώς οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν για τέσσερις ολόκληρες ημέρες και αναμένεται να έχουν ιδιαίτερη λαμπρότητα, αφού τότε πιστεύουν ότι θα έχει ξεπεραστεί και το θέμα της πανδημίας: ήδη γίνονται επαφές με διάσημους καλλιτέχνες που αναμένεται να παραβρεθούν, ενώ προετοιμάζεται και μια σειρά από τεχνολογικές εκθέσεις, στη διοργάνωση των οποίων λέγεται ότι είχε εμπλακεί ο ίδιος ο Φίλιππος. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Παλατιού: «Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο Ετος θα αποτελέσει για τη βασίλισσα μια καλή ευκαιρία για να εκφράσει τις ευχαριστίες, την υποστήριξη και την πίστη που έλαβε η Αυτής Μεγαλειότητος καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της. Η βασίλισσα ελπίζει ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στους εορτασμούς» – δήλωση που εκλαμβάνεται ως επιβεβαιωτική της σχεδόν ειλημμένης απόφασης της Ελισάβετ να μην παραδώσει τελικά το στέμμα στον υπό αναμονή πρίγκιπα Κάρολο.

Ακόμα και ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ολιβερ Ντάουντεν παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια βαρυσήμαντη στιγμή η οποία είναι καλό να εορταστεί με τις δέουσες τιμές, λέγοντας«Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Αυτής Μεγαλειότητος θα είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή και αξίζει μια γιορτή την οποία θα θυμούνται όλοι. Γι’ αυτό και θα ζήσουμε ένα πραγματικά εκθαμβωτικό τετραήμερο γεμάτο από εκδηλώσεις, που θα συνδυάζει τη βρετανική τελετουργική λαμπρότητα με την τέχνη και την τεχνολογία αιχμής. Τέτοια άλλωστε συμβαίνουν πραγματικά μία φορά στα εκατό χρόνια, και σίγουρα αυτή θα είναι μια γιορτή που θα ενώσει το έθνος και την

Κοινοπολιτεία σε ένα αφιέρωμα που θα αρμόζει στη βασιλεία της Αυτής Μεγαλειότητος». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χρυσό Ιωβηλαίο είχε γιορταστεί στις 6 Φεβρουαρίου του 2002 και το Διαμαντένιο το 2012, τη χρονιά που το Λονδίνο φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες – ποιος, άλλωστε, έχει ξεχάσει την παρουσία του ίδιου του Τζέιμς Μποντ (βλέπε Ντάνιελ Κρεγκ) στους εορτασμούς; Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και ο διευθύνων σύμβουλος του «Majesty Magazine», Τζο Λιτλ: «Παραμένω της γνώμης ότι, παρόλο που η απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου είναι για την ίδια καταστροφική, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει τον ρόλο της ως βασίλισσας. Υποψιάζομαι ότι θα συνεχίσει σχεδόν όπως έκανε και τα τελευταία χρόνια. Είναι σαφές ότι αυτή η περίοδος είναι περίεργη, εξαιτίας του κορωνοϊού, και την έχουμε δει πολύ λιγότερο απ’ όσο συνηθίζαμε στο παρελθόν.

prigkipas__2_

Ωστόσο, πιστεύω ότι, παρότι τώρα είναι χήρα και σύντομα πρόκειται να γίνει 95 ετών, θα συνεχίσει να εργάζεται ως συνήθως. Υπήρξε ήδη η παραχώρηση ορισμένων ευθυνών, ιδίως στον πρίγκιπα της Ουαλίας τα τελευταία χρόνια, και σαφώς αυτό θα συνεχιστεί. Ως μονάρχης, όμως, θα συνεχίσει όσο είναι σε σωματική και διανοητική θέση να το κάνει». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι στο DNA της. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ομιλία της το 1947 στη Νότια Αφρική, αλλά πιο πολύ με τον όρκο που έδωσε κατά τη στέψη της. Είναι μια αφοσιωμένη χριστιανή. Αυτό είναι το συμβόλαιο που έκανε με τον Θεό και νομίζω ότι είναι κάτι που νιώθει ότι δεν μπορεί να σπάσει. Ετσι είναι η βασίλισσα Ελισάβετ». Βέβαια, κάποιοι που γνωρίζουν την Ελισάβετ όχι μόνο ως εκπρόσωπο του θεσμού, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, λένε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ απλώς γιατί δεν είναι του χαρακτήρα της.

Μια δυναμική, αποφασιστική και ασυμβίβαστη μονάρχης δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί, έχοντας περάσει από διάφορους σκοπέλους και έχοντας βγει σχεδόν αβλαβής. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η βασιλική εμπειρογνώμονας Κέιτ Νίκολ στο «Vanity Fair»: «Η βασίλισσα δεν θα παραιτηθεί ποτέ γιατί απλώς δεν είναι στο DNA της να εγκαταλείπει τους ανθρώπους ή το καθήκον της». Αλλωστε ο μοναδικός που μπορούσε να την ανταγωνιστεί σε αυτό το κατόρθωμα, δηλαδή στο να αντέξει πάνω από 70 χρόνια στον θρόνο, και να αντεπεξέλθει σε αρκετές κυβερνήσεις και αλλεπάλληλους πολέμους είναι μόνο ο βασιλιάς Ηλιος, δηλαδή ο Λουδοβίκος ΙΔ’ της Γαλλίας – και η βασίλισσα Ελισάβετ ξέρει πολύ καλά να βάζει ψηλά τον πήχη όσον αφορά τους ανταγωνιστές της.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ