Στήριξη κυβέρνησης στα ελληνικά καπνικά προϊόντα – Αδύνατη χωρίς τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο

29 Οκτωβρίου, 2019
Στήριξη κυβέρνησης στα ελληνικά καπνικά προϊόντα - Αδύνατη χωρίς τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο
Συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας καπνικών προϊόντων Japan Tobacco International Hellas είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας καπνικών προϊόντων Japan Tobacco International Hellas είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την έμπρακτη στήριξή του στα ελληνικά καπνικά προϊόντα, σε μία περίοδο μάλιστα που η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει προκαλέσει έριδες ανάμεσα σε καπνιστές και μη καπνιστές, προκαλώντας την αγωνία στους καταστηματάρχες για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε από την εταιρεία να συνεχίσει να επενδύει στην εγχώρια αγορά και τα ελληνικά προϊόντα καπνού, παροτρύνοντας μάλιστα να αυξήσει την αγορά ελληνικού καπνού και μέσω προγραμμάτων συμβολαιακής καλλιέργειας, υπενθυμίζοντας ότι ο καπνός αντιμετωπίζεται, από το Υπουργείο, όπως όλα τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Θα αναρωτιέται κανείς, ωστόσο, πώς είναι δυνατόν να ισχύει στην πράξη αυτή η στήριξη και -ειδικότερα- η αντιμετώπιση από πλευράς κυβέρνησης, όταν η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου διατυμπανίζεται ως καθολική και απόλυτη; Με ποιο τρόπο τα ελληνικά καπνικά προϊόντα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αν αφαιρεθούν οριστικά από τον κλάδο της Εστίασης και της Διασκέδασης, στον οποίο αποτελούν βασικό μέρος των υπηρεσιών που παρέχονται; Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόημα των εξαιρέσεων-τροποποιήσεων που ζητούνται από το ΠΑΣΚΕΔΙ: να διατηρηθεί η δυνατότητα του καταστήματος να μπορεί να προσφέρει τόσο σε μη καπνιστές, όσο και σε καπνιστές τις αντίστοιχες υπηρεσίες εστίασης, χωρίς να παραβιάζονται οι απαιτήσεις του ενός ή του άλλου.

Η Japan Tobacco International Hellas από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να επενδύει στον ελληνικό καπνικό κλάδο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι το κάπνισμα έχει, προς το παρόν, “επικηρυχθεί”, καταδικάζοντας ουσιαστικά την πορεία των προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά.

Από κει και πέρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να δηλώνει ότι στηρίζει και ενθαρρύνει κάθε επενδυτική προσπάθεια που αξιοποιεί και αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως και κάθε επενδυτική κίνηση που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Μένει να δούμε στο τέλος, αν οι ουσιαστικές εξαιρέσεις που ζητά το ΠΑΣΚΕΔΙ με την προσφυφή στο ΣτΕ, οι οποίες αναμένεται να φέρουν την απόλυτη ισορροπία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θα γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξή της στα ελληνικά προϊόντα καπνού. Διαφορετικά είναι ουτοπικό να γίνεται λόγος για νέες επενδυτικές προσπάθειες στον κλάδο…


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους