Στήριξη σε εστίαση και επανεκκίνηση τουρισμού ανακοινώθηκαν στο νέο διάγγελμα

20 Μαΐου, 2020
Στήριξη σε εστίαση και επανεκκίνηση τουρισμού ανακοινώθηκαν στο νέο διάγγελμα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς, παρουσίασε το πρόγραμμα μετάβασης που τίθεται πλέον σε εφαρμογή, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά το σοκ της πανδημίας και τα πρώτα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών, ενόσω βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της σταδιακής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς, παρουσίασε το πρόγραμμα μετάβασης που τίθεται πλέον σε εφαρμογή, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να «μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο», όπως αναφέρθηκε. Η στήριξη της εργασίας, η μείωση φόρων και η τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου, έχοντας επιμέρους αναφορές στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού που πλήττονται.

Συγκεκριμένα, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς (από τα μέσα του ΟΑΣΑ έως αεροπλάνα και πλοία), καθώς και στα εισιτήρια θερινών κινηματογράφων (από 1/6 έως 31/10). Αντίστοιχη μείωση για τους μήνες που έρχονται ανακοινώθηκε στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα, ενισχύοντας τόσο τις επιχειρήσεις εστίασης όσο και τα νοικοκυριά ξεχωριστά.

Προς απάντηση των αιτημάτων από επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα, ο πρωθυπουργός έδωσε τη δυνατότητα αναστολής εργασίας έως και τον Ιούλιο για τους τομείς τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να «προσαρμόζουν ανάλογα τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους», των οποίων ο μισθός θα συμπληρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος από το κράτος μέσω του νέου προγράμματος Συν-Εργασία. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους σ’ αυτούς τους κλάδους.

Όσον αφορά τον τουρισμό, το πολύπλευρο πρόγραμμα «Restart Tourism» της κυβέρνησης βάζει ξανά τα πράγματα σε τροχιά λειτουργίας, εξασφαλίζοντας πρωτίστως της ασφάλεια των επισκεπτών. Πρώτο βήμα είναι η επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού με το άνοιγμα των κάμπινγκ και ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας από 1η Ιουνίου καθώς και των υπόλοιπων καταλυμάτων από 15 Ιουνίου. Στη συνέχεια, ο τουρισμός εξωτερικού απελευθερώνεται σταδιακά, με βάση τα δεδομένα των λοιμωξιολόγων για τον βαθμό επικινδυνότητας ανά χώρα.

Έτσι, σε πρώτη φάση από 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από (περίπου είκοσι) χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, επισκέπτες για τους οποίους δεν θα ισχύει περίοδος καραντίνας παρά μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας καθώς και η είσοδος επισκεπτών από όλες τις χώρες (εξαιρούνται οι χώρες υψηλού κινδύνου).

Για να υπάρξει επαρκής ασφάλεια κατά την υποδοχή των τουριστών, ενισχύεται η υγειονομική ικανότητα των προορισμών με συνεργαζόμενο γιατρό ανά περιοχή και κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγησης κρούσματος, ενώ δημιουργούνται ειδικοί χώροι καραντίνας για τα κρούσματα που θα εντοπιστούν, μέχρι να μεταφερθούν στην πλησιέστερη δομή υγείας.

Τέλος, ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα θα καθορίσουν την επαναλειτουργία σε τουριστικά λεωφορεία, επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων, θαλάσσιες κι αεροπορικές μεταφορές κ.ο.κ., ενώ για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ), προσφέροντας e-voucher σε περίπου 250.000 δικαιούχους.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους