Στην τελική ευθεία τα μικροδάνεια έως 25.000€ – Κατηγορίες δικαιούχων

12 Ιανουαρίου, 2019
Στην τελική ευθεία τα μικροδάνεια έως 25.000€ - Κατηγορίες δικαιούχων
Ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού το σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε για δημόσια διαβούλευση

Στην τελική ευθεία τα μικροδάνεια έως 25.000€ – Κατηγορίες δικαιούχων

Ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού το σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε για δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 23/01. Το ύψος των μικροδανείων φτάνει έως και τα 25.000 ευρώ ενώ η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Για την ακρίβεια, τα μικροδάνεια κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: 1) τα επιχειρηματικά και 2) τα προσωπικά. Δυνατότητα εκταμίευσης των επιχειρηματικών μικροδανείων τα οποία θα χορηγούνται μόνο από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και οι οποίες θα τελούν υπό την εποπτεία της ΤτΕ έχουν:

α) πολύ μικρές οντότητες

β) φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών οντοτήτων

γ) ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι

δ) Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας 

Την ίδια στιγμή, οι δικαιούχοι των προσωπικών μικροχρηματοδοτήσεων θα είναι οι εξής:

α) φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη δαπανών σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους ή σχέση μαθητείας 

β) δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής 

γ) ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Ο ίδιος δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει από ένα ή περισσότερα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων νέα μικροχρηματοδότηση σε ποσό που προστίθεται στο υπόλοιπο υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της αρχικής και της νέας μικροχρηματοδότησης, ανεξαρτήτως του ιδρύματος χορήγησης, δεν υπερβαίνει το όριο των 25.000 ευρώ.

Κάθε ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων διαφημίζει τις χορηγούμενες μικροχρηματοδοτήσεις που διαθέτει, παρέχοντας τις ακόλουθες τυποποιημένες πληροφορίες:

α) το επιτόκιο της μικροχρηματοδότησης, επισημαίνοντας αν πρόκειται για σταθερό ή κυμαινόμενο ή συνδυασμό και των δύο, καθώς και πληροφορίες για τυχόν επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή 

β) το συνολικό κόστος της μικροχρηματοδότησης

γ) τη διάρκεια αποπληρωμής της μικροχρηματοδότησης

δ) τον αριθμό και το ποσό των δόσεων

ε) το περιεχόμενο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και το κόστος τους ως ποσοστό επί του συνολικού ύψους της χρηματοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να απαιτήσει την ύπαρξη τριτεγγυητή πριν τη χορήγηση επιχειρηματικής μικροχρηματοδότησης. Επίσης, η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης είναι δώδεκα (12) μήνες ενώ η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των προϊόντων μικροχρηματοδοτήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει, τα δέκα χρόνια.

Είναι σημαντικό ακόμα να τονιστεί ότι τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων απαγορεύεται να προσελκύουν από το κοινό καταθέσεις, να εκδίδουν ομόλογα, εκτός από τα ομόλογα που εκδίδονται σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών, να λειτουργούν με ενσώματα και άυλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από εκείνα που σχετίζονται με την πιστωτική δραστηριότητα ή εκείνα που είναι απαραίτητα για την επαρκή λειτουργία της οντότητας, να χορηγούν πιστώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από την πώληση ή την αγορά των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων, να χορηγούν πιστώσεις, με αντάλλαγμα από τον δικαιούχο την αγορά ή/και αποδοχή υπηρεσιών που δεν σχετίζονται με τη μικροχρηματοδότηση και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων.

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους