Σπιτικά, χειροποίητα ραβιόλι με ρικότα και σάλτσα ντομάτας

2 Οκτωβρίου, 2021
ravioli-saltsa-500-1200x900

30′ προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
15′ αναμονή
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη βασική ζύμη ζυμαρικών

Για τη γέμιση

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Ζύμη για ζυμαρικά

  1. Ετοιμάζουμε τα υλικά στον πάγκο εργασίας. Ζυγίζουμε το αλεύρι και βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 10 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσουμε, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη ανοξείδωτη ή πήλινη λεκάνη ή σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και σπάμε μέσα τα αυγά.
  3. Με ένα πιρούνι σπάμε απαλά τους κρόκους. Σιγά-σιγά ενσωματώνουμε τα αυγά, δουλεύοντας από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Τελειώνουμε φτιάχνοντας μια μπάλα ζύμης.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 20 λεπτά ή έως ότου γίνει μια ζύμη απαλή και ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Δουλεύουμε τη ζύμη γυρνώντας τη συχνά επάνω-κάτω, έτσι ώστε να «δουλευτεί» απ’ όλες τις πλευρές.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά σε δροσερό μέρος. Η συγκεκριμένη ζύμη δεν χρειάζεται ψυγείο, γιατί δεν περιέχει βούτυρο. Αν όμως κάνει πολλή ζέστη, είναι προτιμότερο να την αφήσουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή τη βέργα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όσο πιο λεπτό μπορούμε. Δεν απογοητευόμαστε αν δεν πετύχουμε με την πρώτη δοκιμή. Απλώς της δίνουμε σχήμα με ένα μαχαίρι.
  7. Είναι έτοιμη για να περαστεί στη μηχανή ή να ανοιχτεί στο χέρι (βλέπε μυστικό).
  8. Περνάμε τη ζύμη από τη μηχανή. Οι μηχανές ζυμαρικών έχουν συνήθως πέντε «θέσεις», που καθορίζουν το πάχος της ζύμης. Την πρώτη φορά την περνάμε από τη θέση που δίνει το πιο παχύ φύλλο. Αφαιρούμε από τη μηχανή το φύλλο που προέκυψε, το αλευρώνουμε ελαφρώς και το διπλώνουμε μια δεύτερη φορά. Το ξαναπερνάμε με τον πλάστη και το ξαναβάζουμε στη μηχανή στη δεύτερη θέση πάχους. Θα βγει λίγο πιο λεπτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό πάχος.
  9. Ενα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι να «οδηγούμε» το φύλλο καθώς βγαίνει από τη μηχανή, στηρίζοντάς το από κάτω με το χέρι μας έτσι ώστε να μην πέσει σε δίπλες και κολλήσει. Οταν φτάσει το φύλλο στο επιθυμητό πάχος, το αφήνουμε για λίγο και προσαρμόζουμε στη μηχανή το εξάρτημα που θέλουμε, για να φτιάξουμε το ζυμαρικό της αρεσκείας μας (για παράδειγμα, λαζάνια, σπαγκέτι, ταλιατέλες ή ό,τι άλλο μας αρέσει).
  10. Ανοίγουμε τη ζύμη σε 6 φύλλα με τη βοήθεια της μηχανής για ζυμαρικά και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, για να μη στεγνώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση και τη σάλτσα.

Γέμιση

  1. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τον μαϊντανό με τις 2 κουταλιές λάδι.
  2. Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε το τυρί, τον κρόκο αυγού, τον πολτοποιημένο μαϊντανό, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τη ρίγανη, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε αν χρειάζεται.

Σάλτσα

  1. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, το ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 – 15 λεπτά.

Ραβιόλι

  1. Απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα ζύμης και βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμισης σε απόσταση 4 – 5 εκ. σε μια γραμμή.
  2. Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, έτσι ώστε να σκεπάσουμε τη γέμιση, και με το δάχτυλό μας πιέζουμε γύρω από τη γέμιση.
  3. Με μια ροδέλα που κόβει τη ζύμη ή με το ειδικό κουπάτ για ραβιόλι τα κόβουμε σε δίσκους. Πιέζουμε τις άκρες με τη ράχη ενός πιρουνιού, για να κολλήσουν.
  4. Βάζουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και βυθίζουμε τα ραβιόλια στο νερό λίγα-λίγα.
  5. Τα βράζουμε για 2 – 3 λεπτά και τα βγάζουμε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα. Τα ακουμπάμε πρώτα σε μια απορροφητική πετσέτα κουζίνας να στραγγίξουν και μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
  6. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Μυστικά

ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ 1. Αλευρώνουµε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας. 2. Ανοίγουµε τη ζύµη µε τον λεπτό πλάστη (βέργα) σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραµµο. 3. Αφαιρούµε µε ένα πινέλο το αλεύρι, για να µπορέσει να κολλήσει η ζύµη στο επόµενο βήµα. 4. Τη διπλώνουµε σε φάκελο. Εχουµε έτσι ένα τετράγωνο. 5. Αλευρώνουµε και πάλι ελαφρώς και αναποδογυρίζουµε το τετράγωνο, έτσι ώστε να δουλευτεί η ζύµη απ’ όλες τις πλευρές. 6. Ακολουθούµε και πάλι την ίδια διαδικασία, µέχρι να φτάσουµε στο επιθυµητό πάχος της ζύµης.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ