«Σπάει» ρεκόρ ο τουρισμός – ΑΚΟΜΑ εκτός ΕΟΤ η Εστίαση!

29 Νοεμβρίου, 2018
«Σπάει» ρεκόρ ο τουρισμός – ΑΚΟΜΑ εκτός ΕΟΤ η Εστίαση!
Η τουριστική απόδοση της Ελλάδας κινείται σε νέα επίδοση ρεκόρ: συνολικά η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018

 «Σπάει» ρεκόρ ο τουρισμός – ΑΚΟΜΑ εκτός ΕΟΤ η Εστίαση!

Η τουριστική απόδοση της Ελλάδας κινείται σε νέα επίδοση ρεκόρ: συνολικά η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, σημείωσε αύξηση 10,3%, με τους επισκέπτες να αγγίζουν τα 26 εκατομμύρια!

Τα θετικά στοιχεία επιβεβαιώνονται από όλες τις επίσημες πηγές αποδεικνύοντας ξανά και ξανά τη δυναμική του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, έχοντας δημιουργήσει το τελευταίο εννεάμηνο 288.369 επιπλέον θέσεις εργασίας σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό!

Ρεκόρ σε αφίξεις σε όλη την Ελλάδα

Η επίδοση-ρεκόρ του φετινού 9μηνου έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2017, οφείλεται στην σημαντική άνοδο 12,4% της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό κατά την χειμερινή περίοδο (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018 – 1,8 εκατ. επισκέπτες), αλλά και τη συνολική αύξηση του τουριστικού ρεύματος το 1ο εξάμηνο του έτους κατά 19,1% (9,5 εκατ. ξένοι επισκέπτες) λόγω της στρατηγικής επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου, όπως σχετικά αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού.

Ανάλογη άνοδο 9,1% κατέγραψαν τα αμιγώς τουριστικά έσοδα το 9μηνο Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα οποία για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 14,2 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους. Τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και συνολικά τις υπηρεσίες παροχής καταλύματος κατά το μήνα Ιούνιο κατέγραψαν διψήφια αύξηση 10,15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 4% αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται κατά 51,6% το 2017, ενώ αύξηση 8,5% κατέγραψε η μέση τιμή ανά δωμάτιο των ξενοδοχείων της Αθήνας το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017 και 2,2% η πληρότητα.

Υψηλή άνοδο 12,4% κατέγραψαν στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους με τον αριθμό φέτος να φτάνει τα 19,8 εκατομμύρια ξένους τουρίστες με τις αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να φτάνουν τα 5,1 εκατομμύρια. Στα περιφερειακά αεροδρόμια η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στα αεροδρόμια της Μυτιλήνης (43,9%) και της Αγχιάλου (39%) με τα αεροδρόμια της Καβάλας (37,3%), της Μυκόνου (24%), της Σάμου (22%) και της Κεφαλονιάς (22%) να ακολουθούν. Περισσότεροι από 1,3 εκατ. επιπλέον ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν αεροπορικώς ελληνικούς προορισμούς με απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού, λόγω της ένταξης νέων ελληνικών προορισμών στα διευρυμένα προγράμματα των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών.

Εστίαση: γιατί βρίσκεται ακόμα εκτός ΕΟΤ;

Η μεγάλη άνοδος του τουρισμού φέρνει «αέρα» αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα, με σημαντικές επενδύσεις να βρίσκονται στο προσκήνιο. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τουριστικής «βιομηχανίας» αφού, μαζί με τις επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, ουσιαστικά αποτελούν τις βασικές υπηρεσίες που απολαμβάνει ένας τουρίστας που επισκέπτεται την Ελλάδα. Μάλιστα, λόγω της φύσης του κλάδου και της μεγάλης ποικιλίας που προσφέρεται, η εστίαση είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη απορρόφηση σε εργαζόμενους, ενώ σταθερά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας παράλληλα τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στον τουρισμό και πληθώρα άλλων επιχειρήσεων όπως της βιομηχανίας των τροφίμων.

Η δυναμική της εστίασης και της συνεισφοράς της στον τουρισμό, ωστόσο, υποσκάπτεται όταν ακόμα και σήμερα, η εστίαση δεν αποτελεί μέρος του ΕΟΤ. Ένας ολόκληρος κλάδος με χιλιάδες επιχειρήσεις να αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο όχι μόνο δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, προκειμένου να λάβει ακόμα μεγαλύτερα ενίσχυση και να μπορέσει να εξελιχθεί, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζει καθημερινά μια σειρά από σκληρούς ελέγχους που, σε πολλές περιπτώσεις, αμαυρώνουν τη φήμη του κλάδου…

Όπως έχουμε ξαναπεί, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί συντεταγμένη προσπάθεια και όχι διχασμό. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον τουρισμό, την κορυφαία ελληνική «βιομηχανία», οι επιχειρήσεις που την αποτελούν οφείλουν να βρίσκονται ενωμένες κάτω από την κρατική μέριμνα έτσι ώστε να φέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα που θα αναβαθμίσουν το ίδιο το ελληνικό brand στις διεθνείς αγορές.

Με πληροφορίες από economistas.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους