SOS από ΔΝΤ: Σε κίνδυνο η γερμανική οικονομία

21 Ιουλίου, 2022
Γερμανία-εστίαση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η ενεργειακή κρίση και η πιθανή διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη γερμανική οικονομία κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας το Βερολίνο πως θα πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδια του για επαναφορά του λεγόμενου «φρένου του χρέους» από την επόμενη χρονιά, καθώς η ενεργειακή κρίση και ο κίνδυνος διακοπής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία μπορεί να «σπρώξει» την κυριότερη ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Όσον αφορά την αξιολόγηση του, προχώρησε σε σημαντική, επί τα χείρω, αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η αβεβαιότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν καθοδικά ρίσκα που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τις προβλέψεις για τα επίπεδα ανάπτυξης όσο και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Μάλιστα, για το λόγο αυτό στην αξιολόγηση του για τη γερμανική οικονομία προχωρά σε σημαντική, επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία τόσο φέτος όσο και το 2023.

Πτωτική αναθεώρηση
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει πλέον πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα κυμανθούν στο 1,2% φέτος και μόλις στο 0,8% το 2023, σε σχέση με το 2,9% που ήταν το 2021. Η προηγούμενη πρόβλεψη του Ταμείου, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν πως το γερμανικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,1% φέτος και στο 2,7% το 2023.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό εκτιμάται πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 7,7% φέτος και θα κατέβει στο 4,8% το 2023, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών του Ταμείου. Μάλιστα, προειδοποιεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης των καταναλωτικών τιμών θα αυξηθεί επιπλέον κατά 2%, αν η Μόσχα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου.

Η ρωσική απειλή

«Η μεγαλύτερη απειλή είναι μια επίμονη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που θα προκαλούσε τεράστια μείωση στην οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας και αυξήσεις στον πληθωρισμό» τονίζει το Ταμείο, υπενθυμίζοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία θα ενισχύσουν περαιτέρω και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί πως η ροή από τον Nord Stream 1 θα ξεκινήσει και πάλι από την Πέμπτη, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του απείλησε ευθέως με νέες διαταραχές και μειωμένη ροή του φυσικού αερίου, αν δεν βρεθεί λύση με τον ανεφοδιασμό σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά για τον αγωγό που «κολλάνε» στις διεθνείς κυρώσεις.

Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι υπάρχει «υψηλό ρίσκο η ρωσική παροχή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία να διακοπεί απότομα», γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες. Μια τέτοια διαταραχή θα μπορούσε να εξαϋλώσει έως και το 3% του γερμανικού ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά, προειδοποιεί το Ταμείο.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έντονη πίεση για νέα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όπως με τη διεύρυνση του προγράμματος αναστολών και νέες επιδοτήσεις.

Το φρένο του χρέους

Το κόστος των επιπλέον αυτών μέτρων θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, κάτι που σημαίνει πως οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να ξανασκεφτούν την πρόθεση τους για επιστροφή στη δημοσιονομική ορθότητα και μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κοντά στα μηδενικά επίπεδα από την επόμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επαναφορά του «φρένου του χρέους» από το 2023 έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς, μετά από απαίτηση των Φιλελευθέρων. Μάλιστα, ο αρχηγός τους και υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει έκτοτε επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης στην επαναφορά του επίμαχου συνταγματικού κανόνα, η εφαρμογή του οποίου είχε «παγώσει» προσωρινά λόγω της πανδημίας.

«Σε ένα σοβαρό καθοδικό σενάριο, η αναβολή της επανα-ενεργοποίησης του κανόνα του φρένου του χρέους κατά ένα χρόνο μπορεί να χρειαστεί για να διασφαλίσει πως η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει επαρκώς υποστηρικτική» αναφέρει κατά την έκθεση του το Ταμείο.

Τέλος, προσεκτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στην αξιολόγηση του ΔΝΤ, καθώς υποστήριξε ότι θα μελετήσει την έκθεση και θα σταθμίσει τις προτάσεις του. Όμως, ο ίδιος ο Λίντνερ δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει πίσω στο ζήτημα του φρένου του χρέους. «Ακριβώς επειδή έχουμε τόσο υψηλό πληθωρισμό, πρέπει να συμμορφωθούμε με το φρένο του χρέους» τόνισε, μιλώντας στο NTV, εξηγώντας πως το γερμανικό κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να επιβαρυνθεί με επιπλέον βάρη.

 

Ρεπορτάζ: emea.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ