Ν. Σύψας: Προτείνει πιθανό νέο κλείσιμο της Εστίασης

1 Σεπτεμβρίου, 2020
Ν. Σύψας: Προτείνει πιθανό νέο κλείσιμο της Εστίασης
Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας

Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα κλείσουν οι μη απαραίτητες όπως η εστίαση, τα μπαρ και οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία, όπως σημειώνει σε σημερινό άρθρο του το liberal.gr.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί αυτό…

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θέλησε να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορωνοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τον Ν. Σύψα η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορωνοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, ενώ από κάποια στιγμή κι έπειτα θα υπάρχει το εμβόλιο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να υπάρξει μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Ν. Σύψας, εκτιμώντας πως το γεγονός ότι ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως τόνισε, «πυριτιδαποθήκες» για περισσότερα κρούσματα.

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.

Καταστροφικές αποφάσεις ελαφρά τη καρδία

Ο κ. Σύψας ως επιστήμων μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να έχει και δίκιο. Άλλωστε δεν διοικεί επιχείρηση για να γνωρίζει τι εστί διαχειρίζομαι έσοδα και έξοδα. Οπότε χωρίς καμία ευθύνη προτείνει κλείσιμο καταστημάτων στο όνομα της Δημόσιας Υγείας. Αυτό δεν φαίνεται να σκέφτεται, είναι με ποιο κόστος θα προστατευθεί η Δημόσια Υγεία; Είναι λογικό να καταστραφούν χιλιάδες οικογένειας για το “κοινό καλό”; Τότε το κοινό καλό πηγαίνει περίπατο… Μπροστά σε μια ακόμα πιθανότητα ανεφάρμοστης τακτικής, όπως το γενικό lockdown, η κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση και να αφήσει κατά μέρος τις τιμωρητικές τακτικές με τα πρόστιμα στους αποκαρδιωμένους επιχειρηματίες. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας συμβαδίζει με την προστασία της Εργασίας και κατά βάση την προϋποθέτει. Αν αυτό καθίσταται αδύνατο για την κάθε κυβέρνηση, τότε λυπούμαστε πολύ αλλά τότε η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει παταγωδώς στα καθήκοντά της.

Έχοντας ως δίδαγμα την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε την περασμένη Άνοιξη και γνωρίζοντας καλά τις οικονομικές της συνέπειες, καλούμε ΔΗΜΟΣΙΑ σε διάλογο την κυβέρνηση, εκπροσωπώντας 120.000 επιχειρήσεις στην Εστίαση, για να βρούμε μαζί μια κοινή, αποτελεσματική και βιώσιμη φόρμουλα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και διασφάλισης της επιβίωσης των επιχειρήσεών μας.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους