Συντάξεις – Επιδόματα: Ποιες αιτήσεις και πληρωμές θα γίνουν εντός της εβδομάδας

22 Απριλίου, 2020
Συντάξεις – Επιδόματα: Ποιες αιτήσεις και πληρωμές θα γίνουν εντός της εβδομάδας
Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 22 Απριλίου η προπληρωμή των συντάξεων, με βάση το νούμερο που λήγει ο ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου, με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού των συνταξιούχων στις τράπεζες.

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου η προπληρωμή των συντάξεων, με βάση το νούμερο που λήγει ο ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου, με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού των συνταξιούχων στις τράπεζες.

Έτσι: Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΤΕ και τραπεζών, θα πληρωθούν σήμερα, 22 Απριλίου εφόσον ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3, 5,7,9 και στις 24 Απριλίου όσων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα λάβουν την σύνταξη τους, την Δευτέρα 27 Απριλίου. Οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος, θα καταβληθούν την Τετάρτη 29 Απριλίου. Οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα προνοιακά επιδόματα, θα δοθούν την Πέμπτη 30 Απριλίου, ενώ οι επικουρικές συντάξεις θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, την Τρίτη 5 Μαΐου.

Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε χθες, ο τρίτος γύρος υποβολής αιτήσεων από τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Παράλληλα, ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως αύριο και η τριήμερη προθεσμία υποβολής διορθώσεων, στις αιτήσεις του δεύτερου γύρου, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Στην πρώτη πληρωμή που ολοκληρώθηκε την Μ. Πέμπτη πληρώθηκαν τα 800 ευρώ σε 686.010 δικαιούχους. Στην «Εργάνη» έχουν δηλωθεί σε αναστολή πάνω από 866.000 εργαζόμενοι, ενώ 781.000 έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον τελευταίο νούμερο του ΑΦΜ των δικαιούχων. Έτσι, η τρίτη φάση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, θα κινηθεί ως εξής:

  • Σήμερα, 22/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 2
  • Την 23/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 3
  • Την 24/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 4
  • Την 25/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 5
  • Την 26/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 6
  • Την 27/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 7
  • Την 28/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 8
  • Την 29/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 9
  • Την 30/4/2020 υποβολή αιτήσεων από εργαζόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 0

Παράλληλα, έως και αύριο 23 Απριλίου μπορούν να γίνονται διορθώσεις για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο παρελθόν (και δεν έχουν πληρωθεί). Οι αιτήσεις για τον τρίτο γύρο αιτήσεων θα μπορούν να διορθωθούν μεταξύ 1η και 3η Μαΐου.

Προσοχή! Βάσει του σχεδιασμού, οι πληρωμές όσων υπέβαλλαν αιτήσεις έως 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 27 – 30 Απριλίου ενώ για τις υπόλοιπες μεταξύ 5 και 10 Μαΐου.

Νέες ειδικότητες

Υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη προκειμένου να λάβουν τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, θα μπορούν να υποβάλλουν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες τους. Η νέα ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε νέες ειδικότητες που μέχρι πρότινος είχαν μείνει εκτός, να λάβουν την ειδική αποζημίωση. Αναλυτικά, οι νέοι δικαιούχοι είναι:

-οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους. Βασική προϋπόθεση οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους να μην ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020″. Στην πράξη, την επιδότηση θα λάβουν κατά κύριο λόγο μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση, που κατά κύριο λόγο συνέχισαν να εργάζονται με μερική απασχόληση κατά την διάρκεια που οι υπόλοιποι εργοδότες τους έθεσαν τις συμβάσεις τους σε αναστολή.

-Οι μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

-Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

-Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς, για το προγενέστερο χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας.

-Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος.

-Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019.

-Οι αποκλειστικές/οί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας. και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.

-Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

-Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΘ – HELEXPOΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020

Επίσης νέοι δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e- ΕΦΚΑ, έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2019 και ασκούν τις εξής ειδικότητες: Λατόμοι, ασβεστοποιοί, Σμυριδορύκτες, Δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες, Καπνεργάτες, Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί, Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, Ηθοποιοί, Υποδηματεργάτες, Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, Ελεγκτές κινηματογράφου –θεάτρου, Ταμίες κινηματογράφου –θεάτρου, Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης, Ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων, Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, Χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων καθώς και Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Προσοχή! Βασική προϋπόθεση για όλες τις νέες κατηγορίες δικαιούχων, είναι να μην έχουν λάβει επίδομα ανεργίας εντός του πρώτου 4μήνου του 2020, δηλαδή από την 1.1.2020 έως 30.4.2020.

Μακροχρόνια άνεργοι

Εν τω μεταξύ, από την Πέμπτη 23 Απριλίου και έως την Κυριακή 3 Μαΐου θα μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι της έκτακτης επιδότησης των 400 ευρώ, να δηλώνουν τον σωστό αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού σε ειδική εφαρμογή που θα “ανοίξει” στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ. Βάσει του σχεδιασμού, οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα στους πρώτους που θα σπεύσουν να διορθώσουν ή να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες για 78.000 δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους ο ΟΑΕΔ δεν διαθέτει στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Είναι αυτοί που πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στην εφαρμογή και να δηλώσουν το ΙΒΑΝ τους. Αντίθετα για άλλους 90.000 υπάρχουν στοιχεία τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν αν δεν διορθωθούν στο μεταξύ από τους ανέργους – δικαιούχους, καθώς δεν αποκλείεται να χρήζουν επικαιροποίησης. Βάσει της υπουργικής απόφασης, την επιδότηση δικαιούνται όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, από την 1 Απριλίου του 2019, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει όμως να μπουν στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το Μητρώνυμο.

β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός Μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ).

δ) Ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Αυτοαπασχολούμενοι

Σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης από τους αυτοαπασχολούμενους σε επιστημονικούς κλάδους για την χορήγηση του εκπαιδευτικού επιδόματος των 600 ευρώ. Πρόκειται για το γνωστό πλέον voucher που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των επιστημόνων, ενώ έχει μονοπωλήσει και την κριτική από την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σχετικά με το πρόγραμμα «τηλεκατάρτισης», με επιταγές 600 ευρώ, στην οποία θεωρούν προσβλητική την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να μετακυλίσουν την ευθύνη στους «ωφελούμενους» επιστήμονες για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων, αντί μίας γενναίας ανάληψης της ευθύνης.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για ελλιπή προετοιμασία και εποπτεία τόσο ως προς την ακριβόχρονη υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και ως προς τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Και θέτουν ως απόλυτα επιβεβλημένη λύση «σε αυτόν τον τραγέλαφο που βιώνουν είναι μεταξύ άλλων, η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες.

Βάσει των κυβερνητικών δηλώσεων, οι δικαιούχοι, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τους 180.000. Το επίδομα καταβάλλεται σταδιακά έως τις 7 Μαΐου, ανάλογα με την ημερομηνία ενεργοποίησης της επιταγής κατάρτισης.

Με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των συμβούλων της ilfconsult.com


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους