ΣΙΚΚΕΔ-Πνευματικά δικαιώματα μουσικής σε καταστήματα: Για πόσο ακόμα θα αντέχουν να πληρώνουν οι καταστηματάρχες της Βέροιας?

Φεβ 19, 2019
ΣΙΚΚΕΔ-Πνευματικά δικαιώματα μουσικής σε καταστήματα: Για πόσο ακόμα θα αντέχουν να πληρώνουν οι καταστηματάρχες της Βέροιας?
Στο ίδιο θολό τοπίο… είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται οι καταστηματάρχες Εστίασης στη Βέροια, όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν από τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής

ΣΙΚΚΕΔ-Πνευματικά δικαιώματα μουσικής σε καταστήματα: Για πόσο ακόμα θα αντέχουν να πληρώνουν οι καταστηματάρχες της Βέροιας?

Στο ίδιο θολό τοπίο… είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται οι καταστηματάρχες Εστίασης στη Βέροια, όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν από τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζουν στα καταστήματά τους.

Η μπερδεμένη κατάσταση, ωστόσο, δεν έχει προκληθεί αναίτια, αφού το προεδρείο του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης Βέροιας συνεχίζει να ενημερώνει λανθασμένα ή εσκεμμένως λανθασμένα τον κλάδο, χωρίς να αναφέρουν τις πραγματικές υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους Οργανισμούς, ενώ παρακάμπτουν την νομιμότατη λύση ΠΑΣΚΕΔΙ, που γνωρίζουν την ύπαρξή του και το έργο του για την Εστίαση εδώ και 15 χρόνια.

Τελικά ποιους ακόμα πρέπει να πληρώσουν τα καταστήματα;

Το τοπίο δεν παραμένει απλώς ρευστό με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, αλλά εντελώς «στον αέρα», με τους καταστηματάρχες της Βέροιας να αντιμετωπίζουν καθημερινά υποχρεώσεις απέναντι σε τρεις Οργανισμούς ξεχωριστά (ΕΥΕΔ-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και GEA) και επί πλέον 3% ΄΄προμήθεια΄΄, που απορρέει από την Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ GEA και ΠΟΕΣΕ από το Νοέμβριο του 2002 και που το ΣΙΚΚΕΔ είναι μέλος της.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Κέντρων Διασκέδασης Βέροιας, Κώστας Σαμανίδης, γνωρίζει πολύ καλά πόσο έχει απασχολήσει στο παρελθόν και εξακολουθεί να φέρνει τους καταστηματάρχες σε έντονο προβληματισμό, το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι εταιρίες δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως η ΕΥΕΔ, GEA και η Αυτοδιαχείριση, από τους ιδιοκτήτες κάθε είδους καταστήματος μαζικής εστίασης, αλλά και η λάθος πληροφόρηση που λαμβάνουν από ένα προεδρείο που έπρεπε να τους οδηγεί σε λύσεις εκ του ασφαλούς και όχι σε ακόμα πιο μεγάλες παγίδες!

Είναι εντελώς ειρωνικό ο ίδιος ο Κώστας Σαμανίδης να κάνει λόγο για το ρευστό τοπίο που επικρατεί με τις εταιρίες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, την ώρα που το προεδρείο του κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει αυτή την συγκεχυμένη κατάσταση.

ΕΥΕΔ-GEA-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΣΙΚΚΕΔ… και αναδρομικά;

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμανίδης είπε πως ΄΄ εκτός από τη GEA, που είναι η μοναδική εταιρία για την προστασία των οργανοπαικτών, τραγουδιστών και δισκογραφικών, που πληρώνεται με έκπτωση, που έχει πετύχει το ΣΙΚΚΕΔ για τα καταστήματα της Βέροιας, υπάρχουν ακόμα η Αυτοδιαχείριση και η νεοσύστατη ΕΥΕΔ, που αποτελεί τη διάδοχο της ΑΕΠΙ, που δημιουργήθηκε εδώ και 6 μήνες υπό τη σκέπη του Υπουργείου Πολιτισμού ως ειδική Υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, ύστερα από το σκάνδαλο που υπήρξε με την κατάχρηση χρημάτων που αποκόμιζε, έχοντας διάρκεια 2 ετών, με σκοπό τη δημιουργία νέου φορέα, αλλά και με το ενδεχόμενο ανανέωσής της για άλλα 2 χρόνια΄΄.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψιν ότι και οι δύο αυτές εταιρίες είναι εξίσου νόμιμες, είναι απορίας άξιο από ποιες «χρυσές» πηγές θα αντλήσουν τα χρήματα οι καταστηματάρχες της Βέροιας για να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά τα «χαράτσια» που καλούνται να πληρώσουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Ειδικά όταν υπάρχει η δοκιμασμένη και νομιμότατη λύση ΠΑΣΚΕΔΙ, που απαλλάσσει πλήρως από τις υποχρεώσεις προς όλους τους Οργανισμούς, προσπαθούμε όλοι να καταλάβουμε τι περιμένει το προεδρείο του ΣΙΚΚΕΔ για να δώσει άμεσα τη λύση στο πρόβλημα.

Ακόμα πιο ειρωνικές, ωστόσο, μοιάζουν οι παραινέσεις του Κώστα Σαμανίδη προς τους καταστηματάρχες που έχουν πληρώσει την ΕΥΕΔ για το 2018, ότι, επιχειρώντας να πληρώσουν την Αυτοδιαχείριση, υπάρχει η πιθανότητα να τους ζητηθεί να καταβάλουν και αναδρομικά για τα προηγούμενα έτη. Δηλαδή αυτά που πρέπει να καταβάλουν οι καταστηματάρχες της Βέροιας όχι μόνο είναι πολλά, αλλά μπορεί να είναι και ανυπολόγιστα!!!

Τι πρέπει να έχουν κατά νου οι καταστηματάρχες των Sports cafe

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί ακόμα η περίπτωση καταστημάτων που έχουν τηλεοράσεις όπως sports cafe. Στο συμφωνητικό που έχουν υπογράψει με τη NOVA και τον ΟΤΕ, οι καταστηματάρχες δεν παραιτούνται των δικαιωμάτων για τη μουσική που αναπαράγουν, για παράδειγμα στο ημίχρονο ενός αθλητικού γεγονότος. Ακόμα μια περίπτωση καταστημάτων δηλαδή, που η λύση ΠΑΣΚΕΔΙ φέρνει την «απάντηση» επιλύοντας προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και πολύ καιρό τους καταστηματάρχες…

Γιατί απαξιώνεται η λύση ΠΑΣΚΕΔΙ;

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος των καταστημάτων Εστίασης στη Βέροια, κος Σαμανίδης δεν θέλει μια υγιή λύση για τα μέλη του που τόσο πολύ έχουν ταλαιπωρηθεί από ελέγχους και πρόστιμα. Η λύση ΠΑΣΚΕΔΙ είναι γεγονός ότι έφερε τα πάνω κάτω στα μέχρι τώρα δεδομένα που ίσχυαν στον κλάδο, αφού είναι η μόνη που απαλλάσσει πλήρως από υποχρεώσεις σε όλους τους Οργανισμούς, δίνοντας τη δυνατότητα σε ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ να αναπαράγει την αγαπημένη του μουσική χωρίς κανένα απολύτως φόβο για ελέγχους και πρόστιμα.

Οι καταστηματάρχες της Βέροιας είναι κουρασμένοι από τη χρόνια αναστάτωση που μοναδικό της αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται συνεχώς οι υποχρεώσεις απέναντι σε Οργανισμούς. Είναι άμεση ανάγκη να τελειώσουν οι «σκοτεινές» ή «θολές» λύσεις και το Προεδρείο του ΣΙΚΚΕΔ να στραφεί σε επιλογές όπως του ΠΑΣΚΕΔΙ που δουλεύουν αποδεδειγμένα…

 

Με πληροφορίες από: imerisia-ver.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους