Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους, στενεύουν τα οικονομικά περιθώρια στην εστίαση

20 Δεκεμβρίου, 2021
andreas-klapsinos

Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στο Ρέθυμνο που ετοιμάζουν εορταστικό μενού εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς! Καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά, ο κλοιός και τα περιθώρια στενεύουν για τους ανεμβολίαστους, στην κατηγορία των οποίων συγκαταλέγονται πλέον κι οι άνθρωποι άνω των 60 που έμειναν στις δύο δόσεις με την παρέλευση του επτάμηνου! Όσοι απ’ αυτούς δεν έκαναν την αναμνηστική δόση εντός του συγκεκριμένου διαστήματος, χάνουν τα προνόμια που είχαν μέχρι πρότινος. Με απλά λόγια, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.

«Η εστίαση δεν δουλεύει κι αυτό ήταν επόμενο μετά τα μέτρα που ελήφθησαν» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός.

«Ο κόσμος έχει διχαστεί» παρατηρεί. Στον κλάδο του αλλιώς τα περίμεναν κι αλλιώς τους ήρθαν, μετά το τέλος του καλοκαιριού κι εν γένει της τουριστικής σεζόν.

Οι καφετέριες σε μέσες άκρες καταφέρνουν και δουλεύουν. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, η εικόνα που μας μεταφέρει ο κ. Κλαψινός είναι διαφορετική: «Οι περισσότεροι συνάδελφοι ανοίγουν μόνο το Σαββατοκύριακο. Ελάχιστα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά μέσα στην εβδομάδα. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε με το τέλος του καλοκαιριού. Δυστυχώς, το ίδιο βλέπουμε να γίνεται και μέχρι τις γιορτές».

Παρασκευοσαββατοκύριακο δηλαδή, όπως περιγράφει ο ίδιος στα «Ρ.Ν.» ο,τι γίνει, άντε και το μεσημέρι της Κυριακής. Έπειτα … τίποτα. Ο τζίρος παρουσιάζει «τρομακτική πτώση», υποστηρίζει ο κ. Κλαψινός, εξετάζοντας τα προ Covid δεδομένα.

Ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου διαπιστώνει και κάτι ακόμα: ότι «ο κόσμος δεν θέλει να βγαίνει» ειδικά «οικογένειες που έχουν ανεμβολίαστους» στις τάξεις και τις παρέες τους. «Κάποιοι δεν θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν συνέχεια self test και rapid test για να πηγαίνουν στην ταβέρνα» θα προσθέσει.

Οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, υποχρεούνται επίσης να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου για την προσέλευση στη δουλειά τους, καθώς και για την είσοδο σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια. Πρόσβαση χωρίς έλεγχο θα έχουν μόνο στα σούπερ μάρκετ, στα λοιπά καταστήματα αγοράς τροφίμων και στα φαρμακεία.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία η κυβέρνηση, εστιάζοντας στην αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών, αποφάσισε παράλληλα πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει πλέον διάρκεια 90 ημερών (και όχι έξι μηνών). Συνεπώς για όσους πολίτες λήγει θα ισχύουν τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται στους ανεμβολίαστους. Αυτό σημαίνει πως μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου θα προσέρχονται στην εργασία τους και θα εισέρχονται σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια. Παράλληλα κλείνουν και γι’ αυτούς οι πόρτες εισόδου σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γυμναστήρια.

Γιορτινά τραπέζια με οικογενειακές συνεστιάσεις

Εξετάζοντας το υπάρχον κλίμα, ο κ. Κλαψινός προεξοφλεί ότι εντός των γιορτών ο περισσότερος κόσμος θα επιλέξει να μείνει και να διασκεδάσει εντός σπιτιών, σε οικογενειακές συνεστιάσεις, είτε στην πόλη είτε σε χωριά.

Πέρα απ’ τους περιορισμούς, είναι και το «οικονομικό σφίξιμο» σε πάρα πολλά νοικοκυριά που λειτουργεί ανασταλτικά στο ενδεχόμενο εξόδου και περαιτέρω… εξόδων.

«Κι αυτό συντελεί αρνητικά» στους επαγγελματίες, λέει ο κ. Κλαψινός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πάρα πολύ συνάδελφοι ετοίμαζαν εορταστικά μενού, με μουσική κλπ». Τα σχέδιά τους έμειναν… ανεκπλήρωτα. Διότι ο λογαριασμός δεν… βγαίνει.

Απ’ τα 15-20 μαγαζιά τα οποία Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πρόσφεραν και μουσική στους πελάτες τους, μόλις 3 με 4 θα μπορέσουν εφέτος να κάνουν κάτι ανάλογο με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι θαμώνες των καταστημάτων είναι τυπικοί και συνεπείς, όπως και το προσωπικό τους που προβαίνει σε τακτικούς και σχολαστικούς ελέγχους. Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι ακυρώσεις κρατήσεων, εξαιτίας της ύπαρξης μη εμβολιασμένων σε παρέες.

«Θα μπορούσαν να το έχουν κάνει όλο αυτό (με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού) πολύ νωρίτερα» υπογραμμίζει ο κ. Κλαψινός, έτσι ώστε να μην… χαθούν οι γιορτές στις οποίες πόνταραν πολλά οι επαγγελματίες του χώρου.

«Ο κόσμος εμβολιάζεται μαζικά τώρα. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει και προ διμήνου, ώστε μέσα στις γιορτές ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ήταν εμβολιασμένο και να μην υπήρχε τόσο πρόβλημα» είναι το σκεπτικό του επικεφαλής των Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου. «Δυστυχώς όλα έγιναν πολύ αργά» σχολιάζει.

Η μεγάλη… αιμορραγία σημειώνεται τις νυχτερινές ώρες. «Το βράδυ έχει κοπεί πάρα πολύ η κίνηση. Οι οικογένειες δεν βγαίνουν, αυτό είναι το σημαντικό, διότι είναι ο μεγάλος μας τροφοδότης» υποστηρίζει ο κ. Κλαψινός. Και κάποια μαγαζιά που «ίσα ίσα συντηρούνται» κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, δεν έχουν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

Η Ανάσταση… αργεί, ακόμα και ημερολογιακά, ως φαίνεται και για τον δικό τους κλάδο…

Αντώνης Παντινάκης

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ