Σερβιτόροι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

25 Οκτωβρίου, 2018
Σερβιτόροι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια
Ο πιο «δυναμικός» κλάδος οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα είναι φυσικά η εστίαση και ακολουθούν τα ξενοδοχεία κα τα τουριστικά καταλύματα

Σερβιτόροι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών Εργασίας στην ετήσια έκθεσή του διέγνωσε ότι τα επαγγέλματα που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα των επαγγελμάτων της ζήτησης στην ελληνική επικράτεια την περίοδο 2013-2017 είναι οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι και οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το 1/4 από το σύνολο των εργαζόμενων είναι συγκεντρωμένο σε μόνο τρία επαγγέλματα: πωλητές σε καταστήματα, απασχολούμενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων. Ακολουθούν οι βοηθοί λογιστών και οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών.

Πρωταγωνίστρια η εστίαση, αλλά… μετ’ εμποδίων

Ο πιο «δυναμικός» κλάδος οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα είναι φυσικά η εστίαση και ακολουθούν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, καλύπτοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρους της τουριστικής «βιομηχανίας» της χώρας.

Η έκθεση για το 2018 παρουσιάστηκε την Τετάρτη 24/10 σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι υπάλληλοι γραφείου, οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, οι πωλητές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα είναι οι τρεις κατηγορίες με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας για τα έτη 2014 έως 2017. Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες της εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας με αυξημένη, ωστόσο, επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες- εποχικότητα κλπ. Το λιανικό εμπόριο είναι ο αμέσως επόμενος κλάδος.

Νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων παρουσιάζουν όλες οι Περιφέρειες, ακόμη και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016. Ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων, μετά τη σημαντική μείωση του από το 2008 μέχρι και το 2013, εμφανίζει σταθερή αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και μετά.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι μισές νέες θέσεις εργασίας αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Το πλήθος των απασχολούμενων με μερική απασχόληση διπλασιάστηκε από το 2001 έως το 2017 ενώ μετά ακολούθησε μικρή πτωτική πορεία. Η ανεργία καταγράφει μικρή κάμψη αλλά ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Στις περιφέρειες που η απασχόληση στον τουρισμό είναι έντονη, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι σημαντικά χαμηλότερο (Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου 11,94%, Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 13,78%, Περιφέρεια Κρήτης 23,29%) σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη «αντιπροσώπευση» στην ανεργία είναι αυτή των 35-49 ετών (39,19%). Σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο σύνολο της χώρας παρουσιάζουν μείωση από το 2014 έως το 2015, ενώ το 2016 σημειώνεται αύξηση αν και οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις ιδρύονται με τη μορφή ΙΚΕ.

Επενδύσεις στην καινοτομία

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος στο επιστημονικό στοιχείο που κατατίθεται στην έκθεση του Μηχανισμού, και αποδεικνύει ότι «οι επιχειρήσεις, οι τομείς και οι κλάδοι που επενδύουν στην καινοτομία και στην υψηλή εξειδίκευση, έχουν την τάση να δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες».

Όπως τόνισε αυτό το στοιχείο αποτελεί οδηγό στην σχεδίαση των τελευταίων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας που ανακοινώθηκαν προ ημερών, με χρονικό ορίζοντα το Α’ τρίμηνο του 2019.

«Επιλέξαμε να εστιάσουμε στα προγράμματα που στοχεύουν σε νέους επιστήμονες- ανέφερε ο υφυπουργός – σε ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση, όχι γιατί θεωρούμε πως ένας νέος άνεργος επιστήμονας πρέπει να έχει προτεραιότητα απέναντι σε άλλες κατηγορίες ανέργων, αλλά γιατί μακροπρόθεσμα η σύζευξη των νέων επιστημόνων με την παραγωγή λειτουργεί ως καταλύτης για την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε μέσα στη κρίση, και με την φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ήταν και η μακροχρόνια παγίδευση της παραγωγής σε ένα μοντέλο χαμηλής εξειδίκευσης».

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους