Σε ποιον τηλεφωνείς στην επόμενη κρίση;

24 Σεπτεμβρίου, 2021
ΑΜΕΡΙΚΗ

(AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Η εποχή που η Αμερική δεν μπορούσε να κάνει κανένα λάθος τελείωσε και την διαδέχτηκε η εποχή που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό.

Η πρώτη περίοδος ήταν η περίοδος μεταξύ των Παγκοσμίων Πολέμων και κράτησε μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η δεύτερη ήταν η εποχή που ακολούθησε και που γιγάντωσε στις μέρες μας κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην περίοδο αυτή η Αμερική οδήγησε σε χρεοκοπία και διάλυση τη Σοβιετική αυτοκρατορία (1991).

Η χαώδης όμως αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν πολλαπλασιάζει την αίσθηση της ανικανότητάς της να πετύχει τους στόχους των εκστρατειών της.

Ετσι ενώ η έξοδος της Αμερικής από το Αφγανιστάν μετά από ένα πόλεμο 20 ετών, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και θησαυρό, θα συμβάλλει στην ανασύνταξη των δυνάμεών της και άρα στην ενδυνάμωσή της οικονομικά και στρατιωτικά η κοινή γνώμη έχει τόσο απογοητευτεί από τα αποτελέσματα που δεν θα επιτρέψει την ηγεσία της χώρας για πολλά χρόνια να επιχειρήσει κάτι το ανάλογο με αυτό που έγινε στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Το αποτέλεσμα δηλαδή της αδυναμίας των ΗΠΑ να νικήσει τους Ταλιμπάν και του φιάσκου της εξόδου της θα την οδηγήσει στην απομόνωση, όπως το έκανε κι άλλες φορές στην ιστορία της και όπως έχει την τάση να το κάνει.

Και αυτό θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: Τι θα γίνει αν αρπάξει «φωτιά» κάπου στον Κόσμο; Ποιος θα την σβήσει;

Και για να γίνουμε περισσότερο σαφείς ας υποθέσουμε ότι η κρίση της Ελλάδας με την Τουρκία φτάνει στο απροχώρητο και η δεύτερη δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Ελλάδα από το να υπεραμυνθεί της κυριαρχίας της.

Τότε σε μία τέτοια περίπτωση σε ποιον τηλεφωνά ο Ελληνας Πρωθυπουργός για υποστήριξη όταν θα γνωρίζει ότι τα χέρια της Ουάσιγκτον είναι δεμένα;

Kαι επιπλέον δεν θα είναι αυτό γνωστό και στον Ερντογάν;

Oσο περίεργο κι αν φαίνεται η Ρωσία και η Κίνα σήμερα θα θρηνούν τη χαώδη έξοδο της Αμερικής από το Αφγανιστάν.

Κι αυτό γιατί ενώ οι χώρες αυτές προέβησαν σε προπαγανδιστικές εκμεταλλεύσεις της Αμερικής απολάμβαναν όλα τα υλικά και ηθικά πλεονεκτήματα καλυμμένες υπό την στρατιωτική ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Τώρα όμως που χάθηκε αυτό για το προβλεπόμενο διάστημα ο κόσμος εισέρχεται σε ένα νέο αβέβαιο μέλλον μέχρι να βρεθεί μία νέα ισορροπία.

Για αυτό και σήμερα γεννιέται το ερώτημα: ποιος θα είναι ο «Πυροσβέστης» εφόσον η Αμερική αποτραβιέται από τον υπόλοιπο Κόσμο και απομονώνεται στον εαυτό της τουλάχιστον μέχρι να επουλώσει τις πληγές της;

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ