Σαμοθράκη: τουριστική καταστροφή – άμεση ανάγκη για μέτρα ανακούφισης στην Εστίαση

16 Αυγούστου, 2019
Σαμοθράκη: τουριστική καταστροφή - άμεση ανάγκη για μέτρα ανακούφισης στην Εστίαση
Η Σαμοθράκη, ένας από τους ομορφότερους και πιο περιζήτητους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας, βιώνει μια εφιαλτική τουριστική σεζόν. 12 μέτρα για τον ελληνικό τουρισμό στη Σαμοθράκη.

Η Σαμοθράκη, ένας από τους ομορφότερους και πιο περιζήτητους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ελλάδας, βιώνει μια εφιαλτική τουριστική σεζόν. Ένα μαγευτικό νησί με τεράστιο φυσικό πλούτο, που κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο, φέτος βλέπει τους τουρίστες να φεύγουν τρέχοντας. Οι συνέπειες της φετινής καταστροφής λόγω της εννιαήμερης διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης; Τεράστιες. Κι αν δεν υπάρξει άμεση κρατική κινητοποίηση, ο αντίκτυπος από αυτές τις συνέπειες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες στα επόμενα χρόνια…

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά την τετάρτη 14/8 προσέγγισε το νησί το πρώτο πλοίο ύστερα από εννέα ημέρες, το ταχύπλοο «Ζέφυρος», το οποίο ωστόσο δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα επιβατών, ενώ στη συνέχεια προσέγγισε το οχηματαγωγό «ANAX».

Το γεγονός όμως ότι το πλοίο «ΑΝΑΧ» μπορεί να μεταφέρει μόνο οχήματα και όχι επιβάτες αποτέλεσε σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν μπορούσαν να στείλουν στην Αλεξανδρούπολη τα οχήματά τους χωρίς οι ίδιοι να τα παραλάβουν.

Μεγάλη οικονομική ζημιά από τις ακυρώσεις τουριστών

«Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας.

«Το ερώτημά μας είναι κατά πόσο μόνιμη θα είναι η λύση. Από το δελτίο Τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα το πλοίο που ήλθε θα παραμείνει», επισήμανε, προσθέτοντας πως και στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση. «Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο» τόνισε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικράτησε στο λιμάνι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε κάποια ένταση με κάποια άτομα που θεώρησαν ότι εφόσον είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, ήταν δίκαιο να επιβιβαστούν χωρίς να πληρώσουν.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εφάρμοσε τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος Σαμοθράκης σε συνεργασία με τους επαγγελματίες για την ανακούφιση των «εγκλωβισμένων» ταξιδιωτών ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «απέδωσαν σε ένα ποσοστό, αν και δεν μπορούσαμε να καταγράψουμε 100% την κατάσταση, δεν ήλθαμε σε επαφή όλους, ήλθαμε κυρίως σε επαφή με ανθρώπους που είχαν τελειώσει τα χρήματά τους και εκεί τα μέτρα απέδωσαν», ενώ «υπήρξαν και συνδημότες μας, που πήραν ανθρώπους στο σπίτι τους και τους έκαναν τραπέζι, ο δήμος, η εκκλησία συνέβαλαν επίσης».

«Το ζήτημα τώρα είναι ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες» επισήμανε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι «είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις κι ενώ το πρόβλημα κορυφώθηκε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, ήδη από το Σάββατο είχαμε 50% ακυρώσεις».

Ο δήμος Σαμοθράκης εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής βλάβης, που υπέστησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού

«Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι μέτρα ανακούφισης και τόνωσης και προβολής θα πάρουμε αλλά προέχει η σταθεροποίηση της συγκοινωνίας μας, γιατί δεν επιθυμούμε με τίποτε να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Αν έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης καλό είναι να κάνουμε μια εκστρατεία προβολής, για να ανακτήσουν όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού ένα ποσοστό από τα πολλά που έχασαν».

Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό

Το καλοκαίρι του 2019 αποδεικνύεται ένας αληθινός εφιάλτης για τους κατοίκους της Σαμοθράκης και -κατ’ επέκταση- για τους επισκέπτες της. Με τις φετινές καιρικές συνθήκες να έχουν κάνει αδύνατη την προσέγγιση των πλοίων στο λιμάνι με αποτέλεσμα οι καραβιές τουριστών που άπαντες στο νησί περίμεναν να χαθούν στο δρόμο, η πραγματικότητα είναι παραπάνω από τραγική: η Σαμοθράκη είναι ένας αποκλεισμένος προορισμός, οι τουρίστες πολύ απλά δεν μπορούν να φτάσουν και ταυτόχρονα, όσοι είναι ήδη εκεί θέλουν να φύγουν τρέχοντας πανικοβλημένοι αλλά δεν μπορούν, γεγονός που στιγματίζει τη φήμη της και για τα επόμενα καλοκαίρια. Η ζημιά που έχει υποστεί φέτος το νησί είναι άνευ προηγουμένου…

Ταυτόχρονα, οι ακυρώσεις σε κρατήσεις δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων εν γένει έρχονται με ρυθμούς χιονιστοιβάδας. Απόγνωση, απελπισία, πανικός: μόνο αυτές οι λέξεις μπορούν να περιγράψουν τα όσα επικρατούν εδώ και μερικές μέρες στη Σαμοθράκη.

Οι τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού, από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι τα μαγαζιά ενοικιαζόμενων οχημάτων και τις ταβέρνες, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούν τον κόσμο που έχει εγκλωβιστεί στο νησί, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους δωρεάν.

Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι αφενός αν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, ώστε να αποφευχθεί όλο αυτό το χάος που κάνει κακό στη φήμη του νησιού και το πιο βασικό, τι αντίκτυπο θα έχει στον τουρισμό των επόμενων χρονιών.

Το νησί χρειάζεται τη στήριξη όλων και ειδικά της κυβέρνησης, όχι μόνο τώρα που περνάει την μπόρα, αλλά και μετά. Μόνο αν εκπονηθεί ένα σχέδιο ουσιαστικής, αλλά και επικοινωνιακής αντεπίθεσης θα γίνει το φετινό καλοκαίρι μια κακή παρένθεση και η εξαίρεση στον κανόνα ενός τουριστικού παραδείσου.

Αποζημιώσεις – μέτρα ανακούφισης ΑΜΕΣΑ

Η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να προστατέψει τους εκατοντάδες επαγγελματίες σε Εστίαση και Φιλοξενία (και όχι μόνο) που ήδη μετράνε τεράστιες απώλειες στη Σαμοθράκη, είναι καθοριστική. Το ΠΑΣΚΕΔΙ γνωρίζοντας σε πρώτο χέρι τι σημαίνει ένα εφιαλτικό καλοκαίρι για τους ανθρώπους της Εστίασης καλεί την κυβέρνηση να “τρέξει” άμεσα πακέτο μέτρων που αναμένεται να ΣΩΣΟΥΝ την τουριστική κίνηση στη Σαμοθράκη.

Όπως πράξαμε και για τους επαγγελματίες της Εστίασης που επλήγησαν από τον τυφώνα στη Χαλκιδική και από την πυρκαγιά σε Εύβοια προτείνουμε 12 μέτρα που πρόκειται να λειτουργήσουν καταλυτικά ως “αντίδοτο” στο χτύπημα που δέχτηκε και αυτό το καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός στη Σαμοθράκη.

1.  Ελαφρύνσεις σε φορολογία και εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Είναι απαραίτητο για όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές να υπάρξει δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

2.  Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική είναι και η απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για το τρέχον έτος, όπως και η απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους όπου συνέβη το μοιραίο. Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποδίδουν λειτουργικά, ενώ δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά μέχρι να απορροφήσουν το βάρος της καταστροφής.

3.  Αποκατάσταση στις υλικές ζημιές. Σε περιπτώσεις καταστροφών από φυσικά αίτια, η πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή είναι απαραίτητη προκειμένου να αντέξουν τις υλικές απώλειες.

4.  Σημαντική είναι ωστόσο και η αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές. Στόχος, εξάλλου, παραμένει η ομαλότερη επανένταξη των επιχειρήσεων αυτών σε κανονικό ρυθμό λειτουργίας και όχι η εξαφάνισή τους.

5.  Ρύθμιση σε εκκρεμότητες με δάνεια. Η αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις που τυχόν έχουν οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή τους σε επαγγελματικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνεται μαζί με την αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν, ώστε να ακολουθεί έπειτα ισοαναλογική απομείωση χρεών.

6.  Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ) έτσι ώστε να αναβαθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν.

7.  Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

8.  Ειδική ρύθμιση – παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.

9.  Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

10. Προστασία σε κοινωνικό επίπεδο. Πέρα, όμως, από τις άμεσες αποζημιώσεις και τις φορολογικές-δανειακές ελαφρύνσεις, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η συνεισφορά σε κοινωνικό επίπεδο. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτείται επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της εκάστοτε πληγείσας περιοχής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, διάστημα ενός έτους).

11. Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών. Μιλάμε για χρήματα που είναι διαθέσιμα και τα οποία μια κυβέρνηση με κοινωνική πολιτική οφείλει να ενεργοποιεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

12. Διαμόρφωση ενός ειδικού καθεστώτος πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες των ιδιοκτητών ή υπαλλήλων από καταστήματα που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), προκειμένου να παραμείνουν ενεργοποιημένοι πολίτες-μέλη του συνόλου της κοινωνίας.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ